MUP pokrenuo akciju “Mir i dobro”

- 21. prosinca 2017.

Ministarstvo unutarnjih poslova je i ovih blagdana pokrenulo akciju „Mir i dobro”. Akcija za cilj ima provesti pojačano kontroliranje prodaje i korištenja pirotehničkih sredstava. Započela je 15. prosinca, a potrajat će do 8. siječnja 2018.

Nešto više o akciji doznali smo od načelnika policijske postaje Drniš Ante Čavčića. 
-Svake godine organiziramo i radimo određene preventivne akcije, kako bi blagdani prošli što bolje. Svake godine su petarde i prskalice postali sastavni dio proslave blagdana. Treba imati na umu da je korištenje tih pirotehničkih sredstava opasna zabava. Mi apeliramo ako je ikako moguće da se izbjegava korištenje pirotehničkih sredstava, te da se na neki drugi način, mogli bi reći pristojniji, proslave blagdani.

Pirotehnička sredstva dijele se na F1, F2 i F3 kategoriju. Prva i najniža kategorija odnosi se na bengalske šibice, male petarde, konfete – bombice, žabice, pasje bombice i druge slične proizvode koji u sebi sadrže manje količine eksplozivnih tvari. Njihova uporaba dozvoljena je građanima starijima od 14 godina tijekom cijele godine.

Kategorije F2 i F3 obuhvaćaju pirotehnička sredstva koja u sebi sadrže znatno veće količine eksplozivne tvari. Prodaju se samo osobama starijim od 18 godina i to samo od 15. prosinca do 1. siječnja. Dok je njihova prodaja omogućena ranije, uporaba im je ograničena na period od 27. prosinca do 1. siječnja.

Podsjećamo! Pirotehnička sredstva nisu igračke, te mogu izazvati teške, trajne i kobne posljedice za zdravlje. Načelnik Čavčić kazao nam je ima li zabilježenih slučajeva ozljeđivanja uslijed lošeg rukovanja pirotehnikom. -Mi prošle godine na području Drniša nismo imali ozljeđivanja, a u samo Šibeniku jedan slučaj. Do ozljeda dolazi jer se tim sredstvima ne rukuje u skladu s uputstvima, iz tih razloga provodimo akciju „Mir i dobro” kako bi sigurnost građana bila na što višoj razini.

Ograničenja su važna zato što je praksa potvrdila kako se često ozljeđuju upravo mlađe osobe, koje i nisu smjele doći u posjed pirotehničkih sredstava. Također propisane su kazne od 1000 do 3000 kuna za zakonskog zastupnika djeteta mlađeg od 14 godina koje je uporabilo pirotehnička sredstva. Ipak najveća kazna bit će ozljeđivanje – lakše ili teže – kao tragičan scenarij i posljedica uporabe različitih pirotehničkih proizvoda.

Načelnik Ante Čavčić dao je i nekoliko savjeta za sigurno rukovanje pirotehničkim sredstvima. -Najbitniji savjeti akcije su da se ta sredstva koriste u skladu s uputama proizvođača i da se koriste na otvorenom prostoru kako ne bi došlo do ozljeđivanja osoba koja ne koriste ta sredstva. Najčešća ozljeđivanja se događaju zbog predugog zadržavanja pirotehnike u ruci, pa tako dolazi do najtežih ozljeđivanja ruke, prstiju i tetiva.

Svoj osvrt na probleme s pirotehnikom dao je i ravnatelj srednje škole profesor Ivan Zeljko. -Mi smo svoje djelatnike upozorili da vode računa i pripaze na ponašanje učenika. Za sada nismo imali nikakvih problema vezanih uz pirotehniku.

Foto: MUP


MIŠLJENJA ČITATELJA

OSTAVITE ODGOVOR

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background
hrCroatian