“Vratiti dite materi!” – Drniš će konačno imati sajam pršuta

- 18. studenoga 2013.

Sajam pršuta internacionalnog karaktera organizirati će se u Drnišu, gradu čije ime mnoge najprije asocira na ovaj proizvod.

To je najkraći zaključak sa danas održanog skupa, što ga je inicirao Grad Drniš s namjerom da se izvide mogućnosti i načini organizacije sajma pršuta u Drnišu.

Foto: Radio Drniš

Skupu su u maloj gradskoj vijećnici uz gradonačelnika Josipa Begonju i dogradonačelnika Nikolu Lovrića sa suradnicima, nazočili i Drago Matić ravnatelj Javne ustanove Razvojne agencije Šibensko-kninske županije, Živko Bulat i Josip Sučić načelnici općina Unešić i Ružić, Žarko Duvančić donačelnik Općine Promina, Josipa Čupić direktorica Turističke zajednice Grada Drniša, te desetak drniških pršutara okupljenih u Udrugu proizvođača drniškog pršuta,

– “Nama nije intencija natjecati se sa drugim sličnim sajmovima, već nam je namjera drniški pršut prezentirati tamo gdje on i nastaje,omogućiti ovdašnjim proizvođačima da postignu i bolju prodaju i cijenu, a uz pršut ponuditi i vino i sir jer oni idu nerazdvojno. Grad je voljan pripomoći, prve godine sa najviše 70.000 kuna, no nužna je politička volja i svih drugih kako bi sajam već u startu imao visoku razinu. Bez pomoći Županije i pršutara neće se moći organizirati, a držim da je vrijeme da se “dite vrati materi” , kazao je uvodno gradonačelnik Josip Begonja.

Zvonimir Marin, predsjednik Udruge proizvođača drniškog pršuta kao i pršutari Željko Pilić, Mile Maleš, Niko Tarle i Ante Reljanović sudjelujući u raspravi, služili su se da sinjski sajam pršuta izgubio je na svojoj kvaliteti, što je ocjena i Udruge dalmatinskih pršutra, te da je nužno organizirati drugačiji sajam koji će proizvođačima u prvom redu omogućiti uz prezentaciju i bolji plasman na tržištu. Jedinstveni su i u ocjeni da prezentacija drniškog pršuta treba se organizirati samo u Drnišu, aludirajući na najavu da bi se sajam pršuta organizirao u Solarisu. U sklopu Sajma održalo bi se ocjenjivanje kvalitete i specifičnosti pršuta pojedinih proizvođača ,što će ocjenjivati komisija sastavljena od renomiranih stručnjaka. Njihova je ocjene je da manifestacija mora biti najmanje dvodnevna i da pršut mora biti na prvom mjestu.

– “Danas možemo izraziti samo žaljenje što izložbe pršuta održane u Drnišu i Oklaju, puno prije nego su drugi pokrenuli svoje sajmove, nisu zaživjele. Županija je voljna tehnički i financijski poduprijeti sajam pršuta u Drnišu, a držim da se mora odmah krenuti sa ambicioznim projektom koji će već prve godine u Drniš privući brojne pršutare. Vjerujem da izglača neće nedostajati ,jer mnogi će željeti dobiti nagradu za svoj proizvod u gradu pršuta”, rekao je u svom obraćanju Drago Matić ravnatelj županijske Razvojne agencije.

Zaključak je jedinstven – sajam pršuta treba organizirati u Drnišu i mora imati međunarodni karakter. Dogovoreno je da se osnuje povjerenstvo koje će raditi na njegovoj pripremi, a organizaciju će nositi Grad Drniš i Udruga pršutara uz potporu županijske Razvojne agencije, te turističkih zajednica Šibensko-kninske županije i Grada Drniša. Drugi korak je razgovor u resornom Ministarstvu poljoprivrede oko njihove potpore u organizaciji sajma.

Ono što je ostalo nedoumica je termin održavanja – po jednom prijedlogu to bi bilo na proljeće oko uskršnjih blagdana, a po drugom pri kraju ljeta. Sad kad je dogovor postignut da se kreće s pokretanjem drniškog sajma pršuta, konačni dogovori oko termina i same organizacije ostavljaju se povjerenstvu čije se imenovanje uskoro očekuje.


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Nastavite čitati

Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background