Drniški kraj bilježi stalni porast dolazaka turista

- 19. studenoga 2013.

‘Broj dolazaka turista na drniško područje u posljednje tri godine pokazuje vrlo stabilan trend rasta. U 2011. godini u odnosu na 2010. godinu dogodio se više nego dvostruki rast koji je popratio porast smještajnih kapaciteta koji su se gotovo udvostručili.
Daljnji trend rasta dolazaka u 2012., te u 2013. godini rezultat je porasta broja dolazaka stranih gostiju od čak 42 posto godišnje. Udio stranih gostiju u strukturi posjeta u prvih devet mjeseci ove godine dosegao je 77 posto, što je također značajno povećanje u odnosu na prošlu godinu’, iznijela je te podatke direktorica drniške turističke zajednice Josipa Čupić na sjednici Turističkog vijeća Grada Drniša kojom je predsjedao gradonačelnik Josip Begonja.

Josipa Čupić
U prvih devet mjeseci ove godine bilježi se rast u broju dolazaka od 23 posto u odnosu na isti period lani.

Statistike kažu da su drniški kraj u ovoj godini najviše posjećivali Nijemci koji imaju udio u strukturi stranih gostiju od 19 posto. Osim njih u velikom broju zabilježen je dolazak Britanaca. Na drugom mjestu su domaći gosti sa udjelom od 16 posto. Najviše gostiju na području Grada Drniša boravilo je u kolovozu.

Inače, Drniš ima 13 smještajnih objekata, od čega jedan hotel, sedam kuća za odmor četiri seljačka domaćinstva sa smještajem te jedan kompleks apartmana. Sveukupno 122 ležaja.

Što se tiče prihoda Ureda turističke zajednice Grada Drniša u prvih šest mjeseci od boravišne pristojbe i turističke članarine ostvareno je 98 tisuća kuna. Dotacija Grada Drniša iznosi 90 tisuća i 700 kuna, Hrvatske turističke zajednice 20 tisuća, Šibensko kninske županije 5 tisuća i 500 kuna.
Sveukupno prihoda ostvareno je 277 tisuća kuna. Rashodi su iznosili 184 tisuće kuna.

Panorama Drniša
U prvih devet mjeseci turistička zajednica sudjelovala je kao organizator niza manifestacija.
Za ‘Večer bajkera u Drnišu’ utrošeno je 15 tisuća kuna, u lipnju za ‘Susret amaterskih klapa’ 11 tisuća i 600 kuna, za dvije večeri u kolovozu ‘Ususret sv. Roku’, 11 tisuća kuna.
Proslava ulaska Hrvatske u Europsku uniju u srpnju koštala je 5 tisuća i 300 kuna, Prvomajska proslava na Promini 2 tisuće i 600 kuna a Uskršnji doručak 2 tisuće kuna, navedeno je u izvješću o radu drniškog TZ-a za prvih devet mjeseci kojega je Turističko vijeće usvojilo većinom glasova.

 


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background