Vlada prekršila obećanje – srednjoškolcima putnicima neće u potpunosti plaćati prijevoz

- 24. kolovoza 2012.

Prijevoz za sve hrvatske srednjoškolce neće biti besplatan iako je to 13. veljače obećao premijer Zoran Milanović. Nakon izračuna o limitima Vlada će prijevoz učenika u konačnici sufinancirati realno sa oko 50 posto, a ne u cijelosti.

U državnom proračunu prema utvrđenoj formuli osigurat će se 75% prosječne cijene mjesečne karte, a maksimalno do utvrđenog limita po učeniku što će u naravi predstavljati iznos od oko 50% sufinanciranja stvarne cijene učeničke karte za prijevoz autobusom ili vlakom. Odnosno iz državnog proračuna bit će izdvojeno oko 70 milijuna kuna, dok prema procjenama, za besplatan prijevoz srednjoškolaca do kraja kalendarske godine potrebno je oko 150 milijuna kuna.

No ni model sufinanciranja prijevoza srednjoškolaca putnika koji je Vlada usvojila na svojoj jučerašnjoj sjednici za učenike koji putuju u drnišku srednju školu nije dobar.

Prijevoz se naime neće sufinancirati onim učenicima koji žive unutar 5 kilometara udaljenosti od škole, kao ni onima koji nemaju na raspolaganju redovitu javnu liniju putničkog prijevoza. A ako Grad Drniš kao do sada bude plaćao linije učenicima koji ih nemaju, iz državne blagajne za takve linije neće biti financijske pomoći. 

Tako od dvjestotinjak učenika koji putuju u našu srednju školu, njih 30-tak direktno otpada od sufinanciranja jer su od škole udaljeni manje od 5 km, ali isto tako otpada ih i još 40-tak koji nemaju redovni putnički javni prijevoz primjerice sa područja Miljevaca, Sedramića, Parčića, gornjeg Siverića.

Vladin model odgovara tek onim učenicima koji putuju sa područja Pakovog Sela, Pokrovnika, Oklaja, Gradca, Kričaka odnosno onih naselja koja su već pokrivena redovnim autobusnim linijama.

Kako će se organizirati prijevoz onih učenika koji na području grada Drniša nemaju na raspolaganju nikakve linije, ni vlak ni autobus, ni tko će i u kolikom iznosu pomoći njihov prijevoz do srednje škole još je nepoznato. 

I dok roditeljima i učenicima u drugim dijelovima Hrvatske Vladina odluka o sufinanciranju prijevoza od makar 50 posto ipak nešto znači jer su prošlih godina za prijevoz svojih đaka mjesečno izdvajali nemale novčane iznose za Drnišane baš i ne znači puno.

Jer kao malo gdje u Hrvatskoj prijevoz srednjoškolaca sa područja Grada Drniša koji pohađaju drnišku srednju školu prijašnjih godina bio je potpuno besplatan. Šibensko kninska županija sufinancirala je 20 posto mjesečne karte, a ostatak od 80% financirao je Grad Drniš iz svog proračuna.

Za tu su se namjenu iz gradskog proračuna izdvajala velika sredstva i ulagali veliki napori. U jednoj proračunskoj godini iz drniškog proračuna izdvajalo se oko 720 tisuća kuna, a sa oko 180 tisuća kuna sufinancirala je prijevoz Šibensko-kninska županija.

Ali bez obzira na sve napore prijevoz učenika putnika sa drniškog područja do srednje škole u Drnišu nikada nije bio dobro organiziran. Prati ga je niz problema, od vremena kada autobus dovozi učenike u Drniš i kada ih odvozi kućama, do toga kuda su linije prolazile i gdje su kupile učenike. 

U vremenu koje je pred nama izgledno je da će se i ovdašnji roditelji morati uključiti u sufinanciranje prijevoza svojih školaraca.

bus


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background