Večeras program u Drnišu- „I u mom gradu Vukovar svijetli“

- 17. studenoga 2014.

Foto: Arhiva

Uoči Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i u Drnišu će se večeras tradicionalno paliti svijeće, a ujedno se priprema i prigodan program. Glazbeno-dokumentarni program povodom 23. obljetnice obrane Vukovara pod naslovom ”I U MOM GRADU VUKOVAR SVIJETLI” pripremaju ‘FRAMA Drniš i Zajednica žena ”Katarina Zrinski”, započinje u 19 sati u koncertnoj dvorani Glazbene škole Krste Odaka. Uz koncert domoljubnih pjesma, biti će prikazan dokumentarni film ”Sunčica” o svjedočanstvima zatočenih žena nad kojima je izvršen ratni zločin silovanja, prešućen i neprocesuiran.

-“Sunčica je imala samo osam mjeseci kada je zatočena sa svojom majkom u okupiranom Vukovaru. Njenu majku su zatvorili u stanu i držali kao roblje za silovanje. Sunčica nije znala što čine njenoj majci, plakala je jer ju je trebala za sebe. Srpski vojnici kojima je svojim plačem ometala uživanje u vršenju zločina, bacali bi svoje teške vojničke jakne na nju. Nekim čudom Sunčica se nije ugušila pod tim vojničkim odorama, preživjela je osmomjesečna zatočenica. Dvadeset godina poslije Sunčica je odrasla djevojka i zna sve što su činili njoj i njenoj majci. Sunčica je jaka, preživjela je okupatorske odore onda i prešućivanje zločina nad njom i njenom majkom danas. Hrvatska je satkana od snage mnogih Sunčica”, sažeci su to filma redatelja Nikole Kneza koji donosi potresne iskaze zatočenih i silovanih žena, koje sve redom ističu kako je nad njima izvršen zločin kao dio ratne strategije i agresije Srbije i JNA na Hrvatsku. Dokumentarni film „Sunčica” nastao je u koprodukciji Udruge „Žene u Domovinskom ratu” i filmske kuće „iFilms” iz Texasa.

Iz FRAME upozoravaju kako video zapis sadrži potresna svjedočanstva i scene. Poslije programa će uslijediti mimohod gradom sa svijećama za sve žrtve grada Vukovara i za sve žrtve u Domovinskom ratu do zida grafita – Vukovar.


MIŠLJENJA ČITATELJA

OSTAVITE ODGOVOR

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background
hrCroatian