Večeras Noć muzeja u drniškom kraju –programi u znaku Ivana Meštrovića

- 31. siječnja 2014.

Sve je spremno za devetu po redu manifestaciju Noć muzeja što će se večeras od 18 sati do 01 sat iza ponoći održavati u više od 200 muzejskih i drugih baštinskih i kulturnih ustanova.
Noć muzeja večeras se održava i u Drnišu , Otavicama i Ružiću i u znaku je Ivana Meštrovića. Program što će se odvijati na drniškom području ocijenjen kao središnji događaj ovogodišnje Noći muzeja izvan Zagreba, a dijelom će ga izravno prenositi HRT.
Hrvatsko muzejsko društvo, organizator Noći muzeja posebnu podršku iskazuje upravo uključivanju lokalnih zajednica u programe Noći muzeja, te naglašava važnost potencijalnog razvoja kulturno-turističkih itinerera temeljenih na ponudi kulturnih ustanova.

Noć muzeja

U Drnišu – program „Vrelo života-od Venere do Meštrovića”

U Drnišu Gradski muzej u suradnji sa Državnim arhivom u Šibeniku priređuju atraktivan program naziva „Vrelo života-od Venere do Meštrovića”. Drnišani i ostali posjetitelji u ovoj Noći muzeja imat će rijetku priliku vidjeti sučeljenu prapovijesnu umjetnost s umjetnošću 20. stoljeća kroz stvaralaštvo i epistolarnu ostavštinu Ivana Meštrovića.
Muzej nam predstavlja Veneru s Pokrovnika – tajanstvenu gošću iz kamenog doba. Po opisu struke, to je jedna od najstarijih figura neolitičkog doba pronađena u Hrvatskoj. Prema riječima uglednog američkog arheologa Andrewa Moora, to je i jedinstven nalaz na europskom tlu.
„Kipići Venera nose višestruka simbolička značenja,uz njih se veže simbolika plodnosti,ženstvenosti ,majčinstva i života. Preko simbolike života put nas vodi i do Ivana Meštrovića koji je u svojem opusu također često posezao za drevnim simboličkim naslijeđem prikaza ženskog tijela i čijim stvaralaštvom dominiraju teme žene i majke” , kazao nam je Joško Zaninović ravnatelj drniškog Muzeja .
Ravnatelj Gradskog muzeja Drniš Joško Zaninović pozvao je sve Drnišane i ne samo njih,da im se priključe u 19 sati i 30 minuta .Program kreće od gradskog parka i Meštrovićeva „Vrela života”.Nastavlja se šetnjom kroz grad do Muzeja gdje uz priču o pronalasku i značenju Pokrovničke Venere ,posjetitelji će moći vidjeti i Meštrovićeva pisma pohranjena u Državnom arhivu Šibenik te pisma iz arhive Gradskog muzeja Drniš. Otvorenje izložbe popratit će živahna pjesma Dječjeg zbora “Grdelini” Drniš.

Otavice-Ružić – program „Meštrović: Nova dimenzija II”

Noć muzeja i ove godine odvijat će se u Crkvi Presvetog Otkupitelja – grobnici obitelji Meštrović u Otavicama – Ružiću. Ovogodišnji program, ostvaren u suradnji Muzeja Ivana Meštrovića i Općine Ružić, uz sudjelovanje ravnatelja muzeja Andre Krstulovića Opare, voditelja projekta i načelnika Općine Ružić Josipa Sučića, svečano će započeti u 18 h na Banovači u Otavicama prezentacijom obnove antimalarične stanice i osnovne škole koje su sagrađene marom i zalaganjem Ivana Meštrovića u razdoblju od 1930 – 1932. godine. Zahvaljujući angažmanu Općine Ružić kompleks se počeo obnavljati 2012. godine sredstvima Ministarstva kulture, Šibensko-kninske županije i Općine Ružić. Drugu fazu obnove kompleksa, kao i njegovu buduću namjenu, predstavit će načelnik općine Josip Sučić.
Središnji program „Meštrović: Nova dimenzija II” odvijat će se pred Crkvom Presvetog Otkupitelja, kamo će sudionici sa Banovače stići u povorci pod svjetlom ferala.
„Multimedijalni program MEŠTROVIĆ: Nova dimenzija,autorice kustosice Zorane Jurić Šabić,objedinjuje različite umjetničke medije u jedinstvenu formu prezentacije baštine i muzejske građe. Zamišljen je kao kombinacija live VJ (video) projekcija u pratnji DJ-a čiji je zadatak reproducirati klasične komade koje je Meštrović rado slušao ali i kompozicije autora koji su pri stvaranju bili inspirirani djelom Ivana Meštrovića (Jakov Gotovac). Na začelju Crkve Presvetog Otkupitelja – grobnice obitelji Meštrović, prikazat će se neobjavljene fotografije iz Meštrovićevih albuma tematski vezane uz njegov život, rad i umjetničke interese. Odabranim fotografijama otkriva se veza Ivana Meštrovića sa zavičajnim Otavicama, koje, upotpunjene glazbenom podlogom, prizivaju ozračje Meštrovićeva djetinjstva u autentičnom okružju njegova rodnog kraja”, kazao nam je Josip Sučić načelnik Općine Ružić.
I ove godine očekuje velik odaziv lokalnog stanovništva, koji će uz KUD „Petrovo polje” te djecu osnovnih i srednjih škola sa područja Drniša, Unešića i Ružića, uveličati ovogodišnju manifestaciju Noć muzeja na petropoljskom području.
Organizatori napominju da u slučaju kiše , program Noć muzeja odvijat će se samo u zatvorenom prostoru Gradskog muzeja Drniš i mauzoleja Ivana Meštrovića u Ružiću.


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background