Usvojen novi proračun Grada Drniša

- 16. prosinca 2015.

Foto: Josip Živković

Grad Drniš u 2016. godini raspolagat će s iznosom od 33.920 000 kuna, koliko iznosi planirani proračun izglasan na posljednjem ovogodišnjem okupljanju gradskih vijećnika, što je bila i najvažnija odluka sjednice. Na prihodovnoj strani proračun je planiran kao ovogodišnji, budući da se od države očekuju ustupljena sredstva kao i u 2015. godini, odnosno na ime pomoći iz više izvora oko 21.358 000 kuna. Kad je riječ o porezima najviše se planira ubrati od poreza i prireza na dohodak, sedam milijuna i 850 000 kuna, a nešto više od dva milijuna kuna od komunalnih doprinosa i naknade, dok prihodi od imovine iznose 665.000 kuna.

„ Nema velikih iskoraka naprijed, jer se ne zna koliko će sredstva pripasti Gradu Drnišu nakon što se usvoji novi državni proračun”, kazao je uvodno gradonačelnik Josip Begonja, te dodao kako na rashodovnoj strani su planirana, između ostalih, i sredstva za izradu projektne dokumentacije za gradnju doma umirovljenika u Drnišu, sredstva za nabavku komunalnog vozila, daljnje održavanje i uređenje lokalnih prometnica, te gradnju dječjeg vrtića u Drinovcima vrijednog gotovo šest milijuna kuna koji se namjerava prijaviti za sufinanciranje iz sredstava EU fonda za ruralni razvoj. Proračun je usvojen većinom glasova uz tri glasa protiv oporbenog HNS-a i jedan suzdržan glas. Klub HNS-a u kritici na prijedlog proračuna imao je zamjerke na planiranu potrošnju proračunskih sredstva, mala sredstva za izradu projekata koji će se aplicirati na EU fondove, kao i nedovoljne poticaje poljoprivredi, turizmu, obrtništvu…

Razmatranju prijedloga novog gradskog proračuna prethodila je rasprava i usvajanje trećeg rebalansa ovogodišnjeg proračuna, a izmjene su uvjetovala sredstva dobivena za opremanje polivalentne dvorane u Domu kulture, uređenje prometnica na području gradskog naselja Meterizi te sredstva koja su doznačena nekim proračunskim korisnicima.

Vijećnici su na posljednjem ovogodišnjem zasjedanju razmatrali i usvojili prijedlog drugih izmjena Socijalnog programa za 2015. zbog povećanja sredstava namijenjenih za novorođenu djecu. Usvojen je i novi Socijalni program vrijedan 820.000 kuna u kojem najveća stavka od 381.000 kuna planirana je za novčano opremanje novorođene djece. Jednoglasno su prihvaćeni i programi gradnje objekata i uređenja komunalne infrastrukture u 2016. godini te Odluka o donošenju petih izmjena i dopuna Prostornog plana uređenja Grada Drniša.

Gradsko vijeće započelo je uobičajenim vijećničkim pitanjima. Klub vijećnika HNS-a zanimalo je što je s novim koncesijama za linijski prijevoz putnika, kad će se urediti malonogometno igralište i hortikulturalno preostali prostor Sportskog centra Podvornica, a ujedno ih je zanimalo zbog čega nije još raspisan natječaj za dodjelu studentskih stipendija.

Foto: Josip Živković

Foto: Josip Živković

Foto: Josip Živković

Foto: Josip Živković

Foto: Josip Živković


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background