Uspješno završena prva Planinarska škola u organizaciji PD Promina

- 15. svibnja 2012.

Dvadeset i troje polaznika Planinarske škole koju je u Drnišu organiziralo Planinarsko društvo Promina uspješno je položilo završni ispit i dobilo diplome Hrvatskog planinarskog saveza.

Protekla dva i pol mjeseca po programu komisije za školovanje HPS-a školu je uspješno završilo 16 školaraca iz PD “Promina” Drniš, 6 polaznika iz HPD “Zolj” Vrlika i jedan polaznik iz PD “Sv. Jere” iz Skradina. Tijekom ožujka, travnja i svibnja, organizirano je 6 izleta na Dinaru, Velebit, Svilaju, Prominu, te na Mosor gdje su polaznici posjetili i špilju Vranjaču.

Desetak predavanja o čvorologiji, alpinizmu, speleologiji, meteorologiji, orijentaciji i slično održali su mahom članovi HGSS-a. Predavanja su održana na temu povijesti planinarenja u Hrvatskoj, kretanja i boravka u prirodi, zaštiti prirode i planinarskoj opremi. Polaznici su educirani i o pružanju prve pomoći, o GSS-u i pravilima spašavanja, održana je i vježba s psom kao dio potražne akcije spašavanja GSS-a. 

Zanimljivo predavanje održala je Jana Mijalilović, članica ženske hrvatske ekspedicije koja je osvojila najviši vrh svijeta Mount Everest. Predavači su bili i pročelnik GSS-a stanice Šibenik Anton Vukičević, speleološki instruktor Goran Rnjak –  Vjetar, te GSS-ov instruktor Mladen Mužinić. Završena planinarska škola osnova je za speleološku i alpinističku školu. za vodičku školu, a na kraju priče i za HGSS. No najvažnije je da ljudi u brdo ne idu nespremni.

– Pismeni i usmeni ispit su na koncu svi položili. Koristimo i ovu priliku da se zahvalimo svim predavačima iz HGSS-a stanice Split i Šibenik, Alpinističkom klubu Zadar, višoj sestri Jugani Kravar iz Doma zdravlja u Drnišu, Mili Močiću, Josipu Matiću – Piliju, Mladenu Matetiću, Toniju Paratu, Josipu Matiću – Docu, članovima PD Promina koji su sudjelovali u realizaciji škole, te naravno Mladenu Mužiniću – Frfi i Darku Gavriču – Čerči iz HGSS-a koji su dostavili potreban program i pomagali u realizaciji predviđenog programa škole. Osluškujući komentare na završnom ispitu škola je bila više nego uspješna i nadamo se da će postati tradicija u školovanju novih planinara u našem gradu. Drniško društvo ima stotinjak članova, aktivnih je oko četrdeset a ovo je sada pravo pojačanje, kazao je Tomislav Jerković predsjednik PD Promina Drniš.

Od novih planinara očekuje se da će nastaviti promicati ljubav prema prirodi, planini i planinarenju, ali da će sudjelovati i u održavanju već postojećih staza kao i markaciji novih,

– Nedavno smo u suradnji sa Turističkom zajednicom Grada Drniša po našoj Promini postavili novu smeđu signalizaciju, znakove koji obilježavaju staze. U planu je izrada i turističke planinarske karte Promine. Promina ima puno potencijala osim planinarskih i penjačkih i speleoloških. Promina nije samo planinarski dom niz je zanimljivih predjela koji će tek biti otkriveni kartom i novim markacijama, kazao je Jerković.

pl-skola


MIŠLJENJA ČITATELJA

OSTAVITE ODGOVOR

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background
hrCroatian