Pršutari proslavili dobivanje oznake geografskog podrijetla

- 15. svibnja 2012.

Povodom dobivanja oznake zemljopisnog podrijetla za drniški pršut Udruga proizvođača drniškog pršuta organizirala je prigodno okupljanje pršutara i njihovih gostiju na imanju Tarle u Velušiću. Skupu uz proizvođače članove Udruge, nazočili su i predstavnici Ministarstva poljoprivrede, Agronomskog fakulteta iz Zagreba, Ureda UNDP -a u Republici Hrvatskoj, te Grada Drniša.

Na dugi proces dobivanja oznake zemljopisnog podrijetla i višegodišnjih angažmana brojnih stručnjaka i pršutara, podsjetio je nazočne predsjednik Udruge Zvonimir Marin, koji je najzaslužnijima podijelio i prigodne plakete. Pozdravljajući okupljene, gradonačelnik Ante Dželalija kazao je kako će ova oznaka doprinijet još boljoj afirmaciji drniškog pršuta kojeg su prepoznali kao izvornu deliciju i na engleskom dvoru i u Bijeloj kući.

Louisa Vinton , predstavnica Ureda UNDP u Hrvatskoj izrazila je zadovoljstvo što su novčano podržali ovaj projekt. Dobivanje oznake zemljopisnog podrijetla stajalo je 100.000 kuna od čega je Županija šibensko -kninska izdvojila 30.000 kuna a 25.000 kuna su sredstva UNDP-a.

Specifikaciju za projekt radio je dr.sc. Danijel Karloyi, sa Agronomskog fakulteta u Zagrebu, koji je podsjetio što je sve obuhvaćalo istraživanje da bi se dobila oznaka zemljopisnog podrijetla.

Tom prilikom pršutari su izložili i dio nagrada koje su do sada osvojili za čuvenu deliciju.

Udruga proizvođača drniškog pršuta broji 12 proizvođača, njih osam za svoje proizvode imati će ubuduće veterinarski broj i oznaku zemljopisnog podrijetla.

To su: “Bel Cro Trade” i “Ivić” s Miljevaca, “Maran” iz Trbounja, “Lacić” iz Razvođa, “Vajda” iz Mirlović Zagore, “Nira” i “Baba delicije” iz Pakovog Sela, “Melvan” iz Utora Gornjih.

Veliko čašćenje građana pršutari su najavili za početak lipnja, na drniškoj Poljani, gdje će, kako su nam kazali, čuvenog specijaliteta biti u izobilju.

proslava-0

proslava-1

proslava-2

proslava-3


MIŠLJENJA ČITATELJA

OSTAVITE ODGOVOR

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *



Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background
hrCroatian