Pršut “Vajde” iz Mirlović Zagore – šampion kvalitete Sajma pršuta u Sinju

- 15. svibnja 2012.

Dobivanje oznake geografskog podrijetla nesumnjivo je dodatan vjetar u leđa drniškim pršutarima, priznanje koje su dugo čekali. Za svoj čuveni proizvod pršutari su do sada prikupili toliko nagrada i priznanja da je već svima jasno o kakvom je specijalitetu riječ. 

Pakovačka “Nira”, Nikole Rakića, nedavno se sa Mediteranskog sajma zdrave prehrane iz Dubrovnika vratila sa nagradom za najbolji pršut.

Najnovija nagrada stigla je prije par dana sa Sajma pršuta u Sinju gdje se titulom šampiona okitila “Vajda” Mirlović Zagora,

– Svoje pršute predstavilo je 25 izlagača iz Dalmacije, Istre, Italije, Bosne i Hercegovine. Vajdin pršut osvojio je titulu najboljeg. Na dosadašnjima sajmovima, na svima kojima smo sudjelovali osvojili smo poneku nagradu, ovo nam je treća titula šampiona kvalitete u Sinju, kazao nam je Mile Maleš.

Pršutana u Mirlović Zagori radi od 2007. godine, godišnji kapacitet je 10 tisuća pršuta, pet je stalno zaposlenih, od tehnologa do šefa pogona. I oni puno očekuju od oznake geografskog podrijetla,

– U prvom redu očekujemo konačno pravu cijenu za kvalitetu koju imamo. Jednako je važno što na tržištu više neće biti pršuta koji se deklariraju pod drniški, imaju cijenu bez da za nju nude kvalitetu. Naš pršut sada će imati oznaku, vrući žig koji će jamčiti da je riječ o drniškom pršutu. No potrebno je raditi na izvornosti, pod tim mislim na male farme, na kooperaciju. Treba postići proizvodnju sirovine i onda bi imali takve reference koje bi teško bilo dostići. Zbog mediteranskog i planinskog zraka koji se lomi na našem području te zbog pojave sive plijesni koja našem pršutu daje izvanrednu aromu i miris, trebali bi uskoro biti izvan konkurencije i na europskom tržištu. Naš osnovni problem je kako dobiti sirovinu. Udruga proizvođača drniškog pršuta treba nastaviti sa svojim poslom kako da osim oznake geografskog podrijetla dobijemo i oznaku izvornosti, kazao je Maleš.

Pršutari su među sobom već proslavili dobivanje oznake geografskog podrijetla, veliko čašćenje građana najavili su za početak lipnja, održat će se na drniškoj Poljani, gdje će, kako su nam kazali, čuvenog specijaliteta biti u izobilju. Cijeli Drniš mirisat će po pršutu, konačno.

mile-males


MIŠLJENJA ČITATELJA

OSTAVITE ODGOVOR

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background
hrCroatian