Župan Goran Pauk najavio – nastavlja se projekt navodnjavanja Petrova polja

- 19. travnja 2010.

Unatoč krizi, Šibensko-kninska županija ne odustaje od realizacije Nacionalnog projekta navodnjavanja i gospodarenja poljoprivrednim zemljištem i vodama, koji je za svoje područje županija donijela 2007.godine. Najavio je to župan Goran Pauk, koji je gostujući u petak u emisiji “Ajmo reć” govorio o županijskim aktualnostima i projektima.
– Do sada za izradu dokumentacije i istražne radove na području Promine, Petrova polja, Gaja kod Unešića, te Donjeg polja i Jadrtovca, zajedno s Hrvatskim vodama Županija je utrošila 2,2 milijuna kuna. Od tog iznosa, za izradu projektne dokumentacije za navodnjavanje Petrova polja u Drnišu utrošeno je 850 tisuća kuna, za šibensko Donje polje 400 tisuća kuna, za Prominu nešto više oko 448 tisuća kuna te za područje Gaja pokraj Unešića 509 tisuća kuna. Za ovu godinu osigurano je milijun i 170 tisuća kuna, koji će se utrošiti u kompletiranje projektne dokumentacije za navodnjavanje Petrova polja, Vedrog polja pod Prominom i Donjeg polja. Prvi radovi na mini akumulacijama, koje bi osigurale dovoljne količine vode za navodnjavanje vinograda i drugih poljoprivrednih kultura, mogli bi započeti krajem ove ili u prvoj polovini iduće godine. Plan je u Petrovu polju osigurati navodnjavanje 2565 hektara, Donjem polju 300 i u Vedrom polju u Promini sto hektara poljoprivrednog zemljišta, rekao je župan Pauk.
Cilj je provesti istražne radove i izraditi potrebnu dokumentaciju, do izdavanja građevinske dozvole, što ovisi o krajnjim korisnicima. U Petrovom polju planirana je akumulacija na rijeci Čikoli kapaciteta deset milijuna kubika. Ona bi omogućila navodnjavanje više od dvije i pol tisuće hektara zemljišta u najplodnijem polju u ovom dijelu kojeg volimo zvati žitnicom Dalmacije, kazao je župan. Na upit o problemu usitnjenosti parcela u Petrovom Polju gdje je za sada jedini potencijalni korisnik Dalmacijavino sa 250 hektara vinove loze, župan kaže, kako je na lokalnoj zajednici da obavi sve pripreme kao da će korisnika biti. Za prominski kraj, na području između Razvođa i Oklaja, osigurale bi se dovoljne količine vode za navodnjavanje vinograda i ostalih kultura, dok zbog skupe pripreme od navodnjavanja područja unešičkog gaja se odustalo. Župan ističe kako o krajnjim korisnicima ovisit će hoće li izgradnja sustava navodnjavanja ići ili ne.
Govoreći i razvoju poljoprivrede kao jedne od okosnica cjelokupnog razvoja Šibensko-kninske županije , župan je kazao da Županija već dugi niz godina, donošenjem niza mjera i aktivnosti provodi program poticanja poljoprivrede, te je zahvaljujući tome postignut dobar napredak. Zadnjih godina na području Županije zasađeno je milijun novih sadnica samo vinove loze. Ranijih godina županija je mnogima donirala sadnice, a sada se naglasak stavlja na subvencije za kupnju opreme i sl. Kazao je da se s potencijalnim mjerama nastavlja dalje, naglasivši da je u Županijskom proračunu za provedbu operativnih programa poticanja poljoprivrede za 2010. godinu osigurano 1.200. 000 kuna. Raspisano je više javnih poziva za dodjelu subvencija u 2010. godini, od sufinanciranja troškova stručnog nadzora u ekološkoj proizvodnji, kupnje grla stoke, do subvencioniranja šteta nastalih u poljoprivredi ili pak održavanja sajmova, prezentacija i izložbi poljoprivrednih proizvoda.
Župan je, između ostalog, najavio kako će se od 1. do 2. svibnja ove godine, baš kao i prošle, Sajam agroturizma održati u Skradinu, a Šibensko-kninskoj županiji partner sajma bit Vukovarsko-srijemska županija. Održat će se i stočni sajam u Kričkama. Ovim sajmovima želi se promovirat poljoprivredno – proizvodna ponuda naše županije u cilju jačanja poljoprivredne proizvodnje u funkciji turizma i razvoja ruralnih krajeva, kazao je župan Goran Pauk gostujući u našem programu.

goran_pauk


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Nastavite čitati

Sljedeća objava

Naizgled sitnice


Prethodna objava

Prsten


Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background