Kod nas u gostima Milivoj Beader

- 18. ožujka 2010.

“Milivoj Beader, po genima fetivi Drnišanin, a tek spletom okolnosti rođen 1964. god. u Šibeniku. Djetinjstvo proveo u Drnišu, završivši iznad svih očekivanja osnovnu i srednju školu. Povrh toga bio je i “čovjek koji je volio sprovode”, svirajući trubu i bariton u Drniškoj limenoj glazbi. Ne bi li iz sebe izbacio te silne posmrtne marševe, trenirao košarku sa Stojkom Vrankovićem, a od trenera je uvijek potenciran kao veći talent od buduće NBA zvijezde (no što bi onda hrvatsko glumište?!) Služio vojsku u JNA i dragovoljac je u Domovinskom ratu. Po svemu, pripadnik generacije koju nikad nitko ništa ne pita i koja je stalno na nekom novom početku, tražeći odgovore na nepostavljena pitanja. Pitajući se zašto ga neće, tek iz jedanaestog pokušaja upisao je Glumačku akademiju u Zagrebu, gdje je još uvijek apsolvent”.
Ovo među ostalim stoji na stranicama Zagrebačkog kazališta mladih o našem gostu u emisiji “Ajmo reć”,glumcu Milivoju Beaderu.
A da nije bilo pokojnog prof. Ivana Škovrlja i njegove dramske sekcije ne bi Milivoj niti pokušavao postati glumcem. Na Akademiji pak,nisu htjeli dva Filipa Šovagovića( i danas ga zamjenjuju na ulici s Filipom),a igrom sudbine njegov glumački uspon na “daskama koje život znači” obilježila je upravo trilogija F. Šovagovića (Cigla, Ptičice, Festivali).Danas kazališni, filmski i televizijski glumac Milivoj Beader ostvario je brojene uloge. U kazalištu radio je s najpriznatijim redateljima, glumio u filmovima Tadeja, Sudara, Aćimovića, Gamulina, Žarkovića, Šovagovića, Karabatića, Zrnića, Čučića, Nole, Ostojića, Matanića… U 10- tak tv serija. Godinama bio je član HNK Split, potom odlazi u Zagreb. Danas u ZKM-u kaže odlično je, puno igra,gostuje po Hrvatskoj i svijetu, radi i na filmu.
Na ulici ga rijetki zaustavljaju kao glumačku zvijezdu . Pa ni u rodom Drnišu, gdje u kaputu i šeširu , šetao se ove zime duže nego inače uz neizbježne razgovore s poznanicima, rodbinom ,prijateljima…………..
A priznaje ,da nije prošetao obnažen Zagrebom ,ponavljajući performans Toma Gotovca ‘Zagrebe, volim te’, kad ga je policija prekršajno prijavila zbog remećenja javnog reda i mira i vrijeđanje moralnih osjećaja građana, koji su, vidjevši glumca kako ljubi pločnik na Trgu bana Jelačića, pozvali policiju, ne bi dospio na brojne naslovnice i radio postaje. I priče po drniškim kafićima. Žali što još Drnišani u svom gradu ne mogu pogledati predstave i filmove u kojima glumi. Čeka da konačno i drniška publika dobije primjerenu dvoranu za kazališne i kino izvedbe .
– Kulturni život u Drnišu moje mladosti bio je puno bogatiji, ali je kasnije gotovo zamro. Sada oživljava, bude gostujućih kazališnih predstava, glazbenih izvedbi i književnih večeri. Žao mi je što zbog obveza ne mogu češće doći, kaže Beader.
Uvijek veseo i spreman na razgovor, Milivoj Beader voljan je odazvati se na sve pozive iz Drniša. I otkriva ,ovoga ljeta dvojicu mladih Drnišana pripremat će za prijamni ispit na Glumačku akademiju. U međuvremenu predlažemo – pogledajte u travnju na Marulovićevim danima u Splitu Milivoja u predstavi ” Zagrebački pentagram” njegovog ZKM-a.

milivoj_beader


MIŠLJENJA ČITATELJA

OSTAVITE ODGOVOR

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Nastavite čitati

Sljedeća objava

Prsten


Prethodna objava

O budućnosti


Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background
hrCroatian