Unatoč podmetnutom požaru HGSS iz jame na Miljevcima spasio sveukupno 23 psa!

- 19. siječnja 2011.

Zbog nehumanog ponašanja prema životinjama te zbog zagađivanja kraških jama klaoničkim otpadom oči hrvatske javnosti ponovno su usmjerene na drniški kraj. Gotovo sve medijske kuće prenijele su vijest o tome kako je pripadnike HGSS-a, nakon što su u nedjelju iz jame na Miljevcima spasili 15 malih psića, u nastavku akcije spašavanja pet preostalih veliki pasa tijekom utorka dočekala vatra i još tri nova psa. Zahvaljujući velikom trudu sve životinje su ugledale svjetlo dana, a eventualna sanacija jame prepune klaoničkog otpada ostaje zadatak nadležnih institucija i službi. Sveukupno su iz jame spašena 23 psa. Osim nečovječnog ponašanja prema životinjama valja naglasiti nesavjesne osobe koje u jame bacaju otpad a koji ukoliko kroz kraško tlo dospije do izvora pitke vode, što nije isključeno, stvorit će nesagledive posljedice. Evo kako su događaj opisali članovi GSS-a na svojim službenim stranicama:

“U utorak, 18. siječnja nastavljeno je izvlačenje pasa iz jame u Lokvicama. Dolaskom na otvor jame gorske spašavatelje je iznenadio gusti dim koji je sukljao iz jame i lavež pasa koje su spašavatelji čineći u nedjelju pregradu da ih odvoje od dubljih dijelova jame zatvorili u vatrenu klopku. DVD-u Drniš koji su došli na jamu u namjeri pomoći spašavateljima u čišćenju opreme brzo su se pridružila navalna kola JVP Drniš. Prvi pokušaj gašenja nije uspio jer se mala količina vode u vozilima nije mogla usmjeriti za izvor požara. Spašavatelji su u nekoliko minuta prošli ubrzani tečaj uporabe izolacijskih aparata i uskoro se po užetu spustili sa vatrogasnim crijevom u samo žarište i ugasili ga za nekoliko minuta preciznim usmjeravanjem vode.

Psi su u paničnom strahu od vatre zubima potrgali metalnu 6mm debelu armaturnu ogradu, te kopajući u dubinu klaoničkog otpada probili pregradu koju su dva dana ranije načinili spašavatelji. Šestoro spašavatelja je pod stručnim vodstvom veterinara, člana HGSS iz Zagreba dr.sci. Dinka Novosela potom ušlo u dublje prostore jame te malo po malo stiskanjem mrežama i granama okružili i anestezirali jednog po jednog psa koji su potom izvučeni na površinu. Uslijedilo je novo iznenađenje. U jamu su pronađena nova tri psa. Kad su svi psi izvađeni jasno se na njima vidjelo da su novi psi čistoga krzna. Iz jame je tako ukupno izvađeno 8 odraslih pasa od kojih su većina ženke.

Netko je vidio nedjeljni prilog o aktivnosti HGSS-a na izvlačenju ubačenih životinja iz jame i pokazao što misli o tome bacivši u jamu nova tri psa te podmetnuo požar koji je trebao onemogućiti gorske spašavatelje u najavljenoj akciji.

Deset metara ispod ulaza u ovu jamu započinje vrh brijega načinjenog od tona klaoničkog otpada. Vidljiva je površina od 60 metara kvadratnih, a o debljini se može samo nagađati. Otpad u sebi krije metalne oštre predmete, možda bačena minsko eksplozivna sredstva iz Domovinskog rata, ali i bilijune opasnih bakterija koje nastaju njegovim truljenjem. Klaonički otpad je privukao da uđu ili je omogućio preživljavanje u jamu ubačenih domaćih pasa koji su se u jami još i razmnožili.

Grad Drniš će platiti zbrinjavanje pasa i ako se zna da račun za zbrinjavanje jednog psa iznosi 2.750,00 kuna lako je zaključiti o kolikom se iznosu radi. Gorski spašavatelji su došli iz Šibenika, Drniša, Zagreba, utrošili materijalna sredstva, litre goriva i svoje vrijeme za ovu akciju. Po njenom završetku Grad Drniš će morati sanirati jamu i s obzirom da će trebati što više zapriječiti vodi da ulazi u jamu vrlo vjerojatno je da će se jama trebati zatrpati sa zemljom ili nekim drugim materijalom što znači plaćanje stotina kamiona i njihova utovara ili istovara. Hrvatska će izgubiti jednu jamu, odnosno špilju. U Hrvatskim špiljama žive stotine vrsta životinja kojih nema nigdje u svijetu, a svake godine pronalazi se desetak novih svojti.

Ako bakterije unatoč sanaciji nošene vodom ipak prođu kroz pukotine u stijenama do izvora iz kojih se napajamo vodom oni bi mogli biti proglašeni bakteriološki neispravnim i tada će zajednica morati kopati kilometre novih kanala, polagati cijevi i graditi novi sustav pumpi za napajanje čime će se trošak popeti na desetke milijuna kuna.

U jami se nalazilo 23 psa. Za većinu od njih neće se naći udomitelji i nakon tisuća utrošenih kuna sukladno važećim pravnim propisima biti će uspavani. Gorski spašavatelji ulaskom u ovu jamu riskiraju svoje zdravlje i život, a svjesni su činjenice da će većini pasa skratiti život.

Nakon svega treba se vratiti na početak i uzrok cijele ove priče, a to je otpad kojeg da kojim slučajem nema, priče ne bi ni bilo. Neka se ova priča shvati kao apel stanovništvu da se prekine sa ovakvim navikama i da se pronađu i izdvoje oni koji se ne drže važećih zakonskih propisa, dovode u opasnost zdravlje građana, te nanosi nenadoknadiva materijalna šteta zajednici”, istaknuo je tako pročelnik HGSS-a stanice Šibenik Teo Barišić u priči objavljenoj na stranici www.gss.hr

Psi su trenutno smješteni u azilu za pse tvrtke As Eko. Svi koji ih žele udomiti mogu se javiti na broj telefona 335-441.

gass_miljevci_1

gss_milljevci_2

gss_miljevci_3

gss_miljevci_4


MIŠLJENJA ČITATELJA

OSTAVITE ODGOVOR

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Nastavite čitati

Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background
hrCroatian