Uginuće ribe na izvoru Čikole

- 24. siječnja 2020.

Stotinjak metara od izvora rijeke Čikole jučer je došlo do uginuća većeg broja ribljih jedinki. Na dojavu mještana Čavoglava o pomoru ribe, a budući da se incident dogodio vrlo blizu crpilišta iz kojeg se pitkom vodom opskrbljuje veliki broj građana, alarmirane su sve nadležne službe, od Zavoda za javno zdravstvo do inspekcijskih službi Hrvatskih voda, uključujući i Stožer civilne zaštite Općine Ružić te Policijsku postaju Drniš.
Izlaskom na teren utvrđeno je kako se radi ograničenoj pojavi jer se najveći dio uginule ribe nalazi u improviziranom bunaru neposredno ispod preljevnog zida nekadašnje mlinice na izvoru Čikole. Nakon obavljenog izvida stručnih službi još uvijek nije jasno što je uzrok uginuću, ali nadležne službe umiruju stanovništvo i tvrde da zdravlje stanovništva nije groženo.
Iz komunalnog poduzeća Rad d.o.o. Drniš, koje upravlja vodoopskrbnim sustavom Čikola, tvrde da pojava nema utjecaja na zdravstvenu ispravnost vode iz vodovoda jer se sam izvor, odnosno crpka pitke vode, nalazi uzvodno u odnosu na mjesto incidenta. Osim toga, navode da je Hrvatski zavod za javno zdravstvo dana 22. siječnja, odnosno samo dan prije pojave uginuća ribe, izvršio redovnu analizu vode na izvoru te da je ona bila zdravstveno ispravna.
Vodozaštitna inspekcija iz Splita naložila je danas ispostavi Hrvatskih voda u Šibeniku da se uzorkuje voda sa mjesta incidenta što je terenska ekipa Hrvatskih voda i učinila. Mjerenjem na licu mjesta utvrđeno je kako je prisutnost kisika u vodi u granicama normale što otklanja mogućnost da je do pomora ribe došlo zbog nedostatka kisika uslijed naglog pada vodostaja.
Također je izvršen vizualni pregled toka rijeke Čikole u neposrednoj blizini inicidenta te pritom nije uočeno ništa neobično, kako nizvodno od mjesta incidenta tako ni uzvodno, to jest na samom izvoru pa je zaključak da je najvjerojatnije riječ o izoliranom incidentu, a nakon analize uzorkovane vode bi se trebalo znati više o uzrocima ove pojave – priopćeno je iz Općine Ružić.

 


Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background
hrCroatian