U Unešiću uspješno proveden projekt ‘Zapošljavanjem žena pomognimo Zagori’ financiran iz Europskog socijalnog fonda

- 23. listopada 2020.

U Unešiću je danas održana završna konferencija projekta „Zapošljavanjem žena pomognimo Zagori“ čiji je nositelj projekta Općina Unešić a koji je financiran iz Europskog socijalnog fonda.

Uvodno okupljenim ženama, zaposlenima u okviru provedbe projekta ali i korisnicama usluga nalečnik Općine Unešić Živko Bulat danas je kazao:

– Projekt „Zapošljavanjem žena pomognimo Zagori“ čiji je nositelj projekta Općina Unešić, završio je nakon dvije i pol godine uspješne provedbe. Kroz ovaj projekt bilo je zaposleno 20 teže zapošljivih žena koje su brinule o 120 korisnika. Ukupna vrijednost projekta je 3.239.266,11 kuna.

Projekt „Zapošljavanjem žena pomognimo Zagori“ financiran je u 100% postotnom iznosu bespovratnim sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda kroz Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020.

U svibnju 2018. godine, sklopljen je Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava i to između Općine Unešić koja je Korisnik bespovratnih sredstava iz Europskog socijalnog fonda, zatim, Ministarstva rada i mirovinskoga sustava koje je Upravljačko tijelo te Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Ureda za financiranje i ugovaranje projekata Europske unije koje je Posredničko tijelo razine 2 (dva).

Projektni tim su činile dvije zaposlenice Općine Unešić: Ankica Slavica kao voditeljica projekta i Vinka Paić kao administrativno-računovodstveni stručnjak.

Projekt je izrađen u suradnji s Razvojnom agencijom Šibensko-kninske županije.

Partneri na ovom projektu su bili: Hrvatski zavod za zapošljavanje, Područni ured Šibenik i Centar za socijalnu skrb Drniš, a Upravljačko tijelo Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava.

Razdoblje provedbe projekta je iznosilo 30 mjeseci, od lipnja 2018. – do studenog 2020.godine’ – kazao je na završnoj konferenciji načelnik Općine Unešić Živko Bulat.

Detaljnije o realizaciji projekta „Zapošljavanjem žena pomognimo Zagori“  govorila je pročelnica Jedinstvenog upravnog odjela Općine Unešić, Ankica Slavica koja je ujedno i voditeljica samog projekta a koja je istaknula:

– ‘Iza nas su skoro već dvije i pol godine kako provodimo ovaj projekt, svi sudionicu su dali sve od sebe, žene su savršeno odrađivale ovaj humani posao. Nažalost, sa danom 30. kolovoza, završile su s radom i sada traže novi posao s vještinama koje su stekle kroz dodatno obrazovanje.

Žene koje su bile zaposlene u ovom projektu svojim radom i aktivnostima doprinijele su poboljšanju kvalitete života krajnjih korisnika, pružajući im primjerice: pomoć u dostavi namirnica, pomoć u pripremi obroka u kućanstvima krajnjih korisnika, pomoć u održavanju čistoće stambenog prostora/domova krajnjih korisnika, pomoć pri oblačenju i svlačenju, briga o higijeni, pomoć u socijalnoj integraciji, pomoć u posredovanju u ostvarivanju raznih prava, u dostavi lijekova, plaćanju računa, dostavi pomagala i drugo…), pružanju podrške krajnjim korisnicima kroz razgovore i druženje te uključivanje u društvo, pratnju i pomoć kod odlaska liječniku, trgovinu i slično.

Svaka zaposlena žena pružala je potporu i podršku za šest krajnja korisnika.

Kroz projekt uz posao, žene su se dodatno educirale, stekle nova znanja  i usavršile nove vještine s ciljem kako bi im se povećala konkurentnost na tržištu rada.U organizaciji „Pučkog otvorenog učilišta Instruktor“ sredstvima ovog projekta osposobljeno je 12 žena za zanimanje – „gerontodomaćica“.

Dio zaposlenih žene su za potrebe projekta zadužile bicikle kako bi lakše i brže obilazile svoje korisnike i odrađivale posao. Za svoj rad, u periodu od 24 mjeseca, svaka zaposlena žena dobivala je mjesečnu plaću, u visini minimalne plaće sukladno važećoj Uredbi Vlade RH.

S druge strane, za 120 korisnika obuhvaćenih projektom u proteklih dvije i pol godine pružanjem različitih oblika pomoći povećana je i socijalna uključenost i kvaliteta života. Korisnicima su povremeno isporučivani paketi s kućanskim potrepštinama za čišćenje, što je uz redovnu skrb doprinijelo povećanju razine kvalitete njihova života.

Partneri na ovom projektu bili su Hrvatski zavod za zapošljavanje – Područni ured u Šibeniku koji je pomogao u pronalaženju nezaposlenih žena na zavodu i Centar za socijalnu skrb Drniš koji je sudjelovao u pronalaženju korisnika na terenu’ – kazala je pročelnica Slavica te dodala kako na kraju  provedbe ovog projekta, može se zaključiti da su ispunjeni i opći i specifični ciljevi.

– ‘Ono što čini ovaj projekt posebnim je činjenica da je obuhvatio čak nekoliko kategorija ljudi, nezaposlene i teško zapošljive žene, korisnike treće životne dobi te osobe s invaliditetom. Svakako je potrebno istaknuti, da su stvoreni  prijateljski odnosi između zaposlenih žena i krajnjih korisnika te se je njihovo posjećivanje nastavilo i nakon realizacije ovog projekta.

Za ovaj hvale vrijedan projekt čije rezultate realizacije osjete ljudi uključeni u projekt Zaželi, očekuje se nastavak i u sljedećem razdoblju, a što korisnici željno očekuju jer im je zaista potrebna pomoć.

Na kraju, želim se još jednom zahvaliti, svim zaposlenim ženama, ali i korisnicima, na suradnji i uspješno realiziranom projektu’ – rekla je Ankica Slavica.

Općina Unešić je u suradnji s Razvojnom agencijom Šibenik izradila novi projektni prijedlog, u kojem će biti ponovo zaposleno 20 žena, pružena pomoć za najmanje 120 korisnika, te se prema sadašnjoj procjeni, realizacija novog projekta, očekuje početkom sljedeće godine.

 


Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background
hrCroatian