U Šibensko kninskoj županiji proglašena elementarna nepogoda

- 4. veljače 2012.

Proglašena je elementarna nepogoda u našoj županiji! Odlučio je tako Stožer za zaštitu i spašavanje Šibensko-kninske županije na hitnom sastanku.

U 16 sati i u Drnišu je održana sjednica Stožera za zaštitu i spašavanje Grada Drniša koju je vodio gradonačelnik Ante Dželalija. Na sjednici su bili nazočni i predsjednik Gradskog vijeća Josip Begonja, direktor drniškog pogona Elektre Jere Šiklić, zapovjednika JVP Ivo Bilić, direktor komunalnog poduzeća Rad Davor Jakelić, voditelj Nadcestarije Drniš Željko Bilać, te dežurne službe drniškog Doma zdravlja i Policijske postaje Drniš.

Svi oni podnijeli su izvješća o problemima kojima su se suočavali u protekla 24 sata.

Problema je bilo u opskrbi električnom energijom kazao je Jere Šiklić iz drniške Elektre no u ovom trenutku sva drniška naselja imaju struju. Problema u vodoopskrbi nema.

Još jednom ponavljamo kako se prometnice čiste prema prioritetima. Na raspolaganju su samo četiri ralice. Cesta Šibenik Drniš Knin jedva je prohodna. Dok se nepovoljna situacija koju je prouzrokovao obilan snijeg ne stiša građani se mole da do daljnjega ne izlaze iz svojih domova, osim u slučaju krajnje potrebe. Posebno se apelira na vozače da ne kreću na put niti da izlaze na prometnice ukoliko nemaju propisnu zimsku opremu.

Tehnika i ljudstvo drniške nadcestarije danonoćno je u pogonu, no zbog intenziteta padalina i jakog vjetra koji stvara nanose snijega i do dva metra cestari su na pojedinim prometnicama nemoćni. Kako doznajemo najviše problema snijeg stvara na području Miljevaca i Promine gdje je otežan prilaz ralicama pa su neka naselja i domaćinstva ostali odsječeni.

“Naši ljudi su već četvrti dan i četvrtu noć na terenu, spavaju po tri sata dnevno i strah me je što će biti s njima ako se ovakva situacija nastavi. Na polovici županijskih cesta ralice su nemoćne jer je snijega previše. Snježni nanosi visoki su po dva metra, tu ralica ne može ništa. Uvjeravam vas da radimo najbolje što možemo, kazao nam je Željko Bilać voditelj Nadcestarije Drniš.

Vatrogasci, cestari Hrvatska gorska služba spašavanja i dežurna ekipa Doma zdravlja međusobno koordiniraju.

Od jutros je bilo nekoliko intervencija prema osobama koje su zametene u snijegu a životno su ugrožene. Posljednji slučaj dogodio se na Miljevcima. Sedam vatrogasaca probijalo se kroz dva metra snježnog nanosa kako bi došli do starije muške osobe koja od jučer ima visoku tjelesnu temperaturu. Na rukama su tristo metara nosili Miljevčanina do vozila Hitne pomoći koje ga je prevezlo u Opću bolnicu Šibenik.

Sličan slučaj dogodio se jutros i u Tepljuhu sa starijom ženskom osobom koja je bila pothlađena i čiji je život spašen u posljednji trenutak. Vozilo Hitne pomoći nije u mogućnosti doprijeti do pacijenata i nužna im je pomoć cestara, vatrogasaca i GSS-ovaca, kazali su iz drniške hitne ambulante. Na posao u Dom zdravlja stigli su i djelatnici koji su danas imali slobodno, doznali smo na sastanku Stožera za zaštitu i spašavanje.

Spasitelji iz GSS danas su cijeli dan na intervencijama pomagali sobama koje su životno ugrožene.

Na građane se apelira da obiđu osobe starije životne dobi koje u njihovom susjedstvu žive same i pomognu im ukoliko im je nužna pomoć. U slučaju nevolje treba zvati broj 112.

U večernjim satima ili najkasnije sutra u Drniš u ispomoć pri čišćenju snijega stiže i vojska koja je trenutno na kninskom području.

Ponavljamo da sukladno Odluci o komunalnom redu Grada Drniša građani sami trebaju očistiti snijeg ispred svojih vrata. Odluka kaže: Vlasnici i korisnici stanova, zgrada, poslovnih prostorija i drugih objekata dužni su sami, čim vremenske prilike to omoguće, očistiti javne površine ispred svojih ulaza u zgrade, poslovne prostore i druge objekte od snijega i leda na način da se osigura siguran i nesmetan prilaz i prolaz pješaka.

drnis-pod-snijegom


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background