U gradskoj vijećnici predstavljen projekt “Natura 2000”

- 31. srpnja 2018.

Jutros je u velikoj gradskoj vijećnici održana konferencija povodom provedbe projekta Natura 2000. Projekt je financiran sredstvima europske unije, a na konferenciji se govorilo o planiranim aktivnostima u projektu, očekivanim rezultatima provedbe te učinku projekta gospodarsku sliku Drniša.

Na konferenciji su govorili gradonačelnik Drniša Josip Begonja, ravnateljica javne ustanove Priroda Anita Ajduk Babačić i pročelnica upravnog odjela za gospodarstvo financije i društvene djelatnosti grada drniša Ivana Sučić.

Gradonačelnik Drniša Josip Begonja započeo je konferenciju ukratko govoreći o tome zašto je odabran ovaj projekt.

-Jedna sredina, kad govorimo o specifičnosti razvoja turizma, ima svoju kulturnu baštinu, ima svoju prirodnu baštinu i ima nekakve svoje specifičnosti u smislu tradicionalne gastronomske ponude. Na kulturnoj baštini smo napravili mali korak kroz projekt integrirane obnove kulturne baštine grada Drniša.

Gradonačelnik je kazao kako bi na obnovi kulturne baštine trebalo raditi puno više nego se radi, a dodao je kako će se obnovi priključiti i neke druge javne ustanove kroz druge projekte vezane uz kulturnu baštinu.

-Idući korak je prirodna baština, jer upravo zbog činjenice da na prostoru grada Drniša imamo dijelove NP Krka, imamo našu Čikolu koja je također pod posebnim režimom zaštite, Prominu. Krenuli smo u priču da i to bude sastavni dio nekakve naše turističke ponude kroz aktivni turizam prije svega. Imamo jasno tradicijski gastronomsku ponudu. Drniški kraj je poznat po pršutu, ali ne samo po pršutu već i drugim tradicijskim jelima.

Prije nego je prepustio riječ ravnateljici Javne ustanove priroda, gradonačelnik je istaknuo kako bi se na tom području privatni sektor trebao više aktivirati. Ravnateljica Javne ustanove Priroda, Anita Ajduk Babačić kazala je zašto je grad Drniš odabran kao partner na projektu.

-Na području grada Drniša odlučili smo s obzirom da je Krka i okolni plato Natura područje koje je najveće u našoj županiji, površinom, da budemo partner gradu Drnišu. Važnost ovog projekta, znači javna ustanova upravlja sa sedam značajnih krajobraza, dva spomenika prirode i preko 60 lokaliteta „Natura 2000“ područje. Područje grada Drniša, imamo značajni krajobraz, gdje smo već u partnerstvu s gradom Drnišom realizirali projekt razvoj aktivnog turizma na rubnim područjima nacionalnog parka.

Pročelnica upravnog odjela za gospodarstvo, financije i društvene djelatnosti grada Drniša, Ivana Sučić, kazala je koja je vrijednost projekta.

-Ukupna vrijednost projekta je oko 5 674 000 kuna te su i ukupni prihvatljivi troškovi otprilike tu negdje oko 5 606 000 kuna, dok su nam bespovratna sredstva iz europskih fondova odobrena u iznosu od 4 765 000 kuna.

Pročelnica je rekla i koji će ciljevi biti ostvareni u okviru projekta.

-Cilj projekta je razvoj nove posjetiteljske infrastrukture u vidu hostela, biciklističko-pješačkih staza, sustava javnih bicikli te isto tako razvoj edukativno-interpretativnih sadržaja za podizanje stupnja educiranosti posjetitelja i lokalnog stanovništva o drniškoj prirodnoj baštini.

Opisala je i što će sve obuhvatiti pješačko-biciklistička staza na Promini.

-Što se tiče aktivnosti koje su planirane na projektu riječ je o razvoju posjetiteljske infrastrukture. Jedna od najvažnijih, pored uređenja hostela, je uređenje pješačko-biciklističke staze Promina, u duljini od 6 kilometara. Staza je podijeljena na pet dionica na relaciji od naselja Lišnjak do planinarske kuće na Promini. Biciklističko-pješačka staza prati postojeći makadamski put u širini od otprilike tri metra i prolazi krajolikom koji je karakterističan za područje dalmatinske zagore odnosno kamenjarom, te vijuga obroncima planine Promina s njene zapadne strane.


Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background
hrCroatian