U Drnišu osnovan LAG Krka

- 4. listopada 2011.

panoramaU Maloj gradskoj vijećnici u Drnišu održana  je Osnivačka sjednica Skupštine Lokalne akcijske grupe (LAG) Krka, na kojoj su bili prisutni predstavnici jedinica lokalne samouprave te civilnog i privatnog sektora  iz cijelog LAG područja, koje obuhvaća sedam jedinica lokalne samouprave, tri grada i četiri općine u Šibensko-kninskoj županiji.  Osnivanje LAG-a Krka zajednički su financirali  Šibensko-kninska županija i UNDP, iz sredstava nizozemske vlade, unutar projekta “Uvođenje LEADER pristupa u Šibensko-kninsku županiju”, vrijednog 200 tisuća kuna.

Za predsjednika  LAG-a izabran je Joško Lokas, vlasnik Etnolanda Dalmati iz Pakova Sela, a potpredsjednica je Ksenija Grubišić iz Turističkog informativnog centra Dubrava. Za članove Upravnog odbora izabrani su Mate Bačić, Vlatka Duilo, Robert Višić, Ana Laća, Gordana Kožarić-Silov, Emilio Menđušić, Milena Perčin, Marko Duvančić, Aleksandra Janjić i Miranda Paić. Sjedište LAG-a je u Drnišu.

LAG Krka obuhvaća gradove Drniš, Skradin i sedam naselja grada Šibenika –Brnjica, Čvrljevo, Dubrava, Goriš, Gradina, Konjevrate i Lozovac, te općine Bilice, Ružić, Promina i Unešić. LAG se prostire na području od Promine do ušća rijeke Krke, a ukupna površina LAG-a je veća od tisuću km2, broji oko 23 tisuće stanovnika.

Proces osnivanja LAG-a Krka započeo je u srpnju 2010. godine, pod vodstvom UNDP-a. Do osnivanja je došlo kroz izradu lokalne razvojne strategije. Strategija  obuhvaća značajke i profil LAG područja, razvojnu viziju, strategiju provedbe, plan provedbe prema IPARD programu i usklađenost s ostalim razvojnim programima. Lokalne akcijske grupe dio su  LEADER programa, koji je glavni instrument za razvoj ruralnog prostora Europske unije. Cilj LAG-a je mobiliziranje i provedba lokalnog razvoja u ruralnim zajednicama kroz lokalna partnerstva sva tri sektora. Namjera mu je pomoći građanima, grupama, tvrtkama i drugim nositeljima razvoja u ruralnom prostoru da razmotre potencijal svojeg područja te potaknu provedbu programa održivog razvoja, što će biti posebno važno nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju.

Joško Lokas, novoizabrani predsjednik LAG-a Krka kazao je kako je osnivanjem LAG-a Krka Šibensko-kninska županija jedan korak bliže Europskoj uniji. Ovo označava tek početak našeg rada i pozivamo sve zainteresirane da nam se priključe, – rekao je Lokas.

Neki od članova LAG-a Krka su proizvođači sira, pršuta, maslinovog ulja, vina, pružatelji turističkih usluga, a dio ovog LAG-a je i Nacionalni park Krka te razne udruge građana i jedinice lokalne samouprave.  Djelatnosti ove udruge uključuju, između ostalog, uspostavljanje sustava i razvoj mreže partnera u LAG području, brigu o napredovanju i edukaciji članova, savjetodavnu i tehničku potporu u pripremi i izradi projektne dokumentacije, praćenje zakonske regulative i objave javnih natječaja vezanih za razvojne mogućnosti na području LAG-a.

– “Šibensko-kninska županija prepoznala je potrebu uvođenja LEARER pristupa koji se temelji na bottom-up pristup, a uspješna provedba formiranja LAG-a vođena od strane UNDP-a pokazala je snagu i spremnost lokalnih interesnih grupa da svojim proaktivnim pristupom pridonesu unapređenju razvoja svojega kraja. Vjerujem kako će novoosnovani LAG Krka biti primjer dobre prakse i dobar putokaz primjene novog modela ruralnog razvoja ne samo u Šibensko-kninskoj županiji.” – rekla je Marlena Foigl, pročelnica za gospodarstvo Šibensko-kninske županije.


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background