Petropoljci grade spomen obilježje žrtvama 2. svjetskog i Domovinskog rata

- 4. listopada 2011.

Zahvaljujući dobrovoljnom radu desetak mještana Ružića, Gradca, Moseća i Otavica te tvrtki Mikrosiverit za Dom, u Ružiću na platou uz Čikolu kod Matića mosta, započelo je uređenje budućeg kompleksa spomen obilježja žrtvama 2. svjetskog i Domovinskog rata.

Naime, u svibnju ove godine Općinsko vijeće Općine Ružić jednoglasno je donijelo odluku da se krene u izgradnju spomenika, jer uz dva spomen obilježja u grobljima u Gradcu i Kljacima koji su podignuti u spomen na poginule hrvatske branitelje iz Domovinskog rata, ne postoji niti jedno spomen-obilježje žrtvama 2. svjetskog rata, kao ni civilnim žrtvama Domovinskog rata.
– Civilne žrtve Domovinskog rata, koliko god brojka od 14 ubijenih izgledala tragično, relativno su minorne u usporedbi sa stradanjima petropoljaca za vrijeme 2. svjetskog rata. Prostor današnje Općine Ružić u 2. svjetskom ratu doživio je stravične zločine za koje ne samo da nitko nije odgovarao, nego se tim nevinim žrtvama ni do danas nije odala dostojna počast. Prema nepotpunim podacima za vrijeme 2. svjetskog rata i neposrednog poraća ubijeno je preko 400 stanovnika naše općine, najčešće civila i to zvjerskim metodama, kazao je zamjenik načelnika Općine Ružić Dalibor Durdov (HČSP). 

Dr. Fra Petar Bezina u knjizi Župljani župa povjerenih Franjevačkoj provinciji Presvetog Otkupitelja, žrtve rata donosi imenom i prezimenom, te mjestom i načinom pogibije popis od 410 žitelja petropoljske općine koji su poginuli u 2. svjetskom ratu: Čavoglave 61, Gradac 84, Mirlović Polje 33, Moseć 39, Kljaci 78, Otavice 44, Ružić 35, Umljanovići 36.

– Ali čak i taj popis prema svjedočenjima pojedinih žitelja nije cjelovit, tako da je stvarna brojka poginulih u 2. svjetskom ratu vjerojatno bliže brojci od 500. Ovo spomen-obilježje želi konačno ispraviti povijesnu nepravdu zatvaranja očiju pred partizansko-četničkim zločinima te odati dužnu počast svima koji su dali život za Domovinu, bez obzira bili oni vojnici ili civili, jer je njihova žrtva neizbrisivo ugrađena u temelj naše državnosti, naglasio je Durdov.

Izgradnju spomen-obilježja financirat će Općina Ružić, ali se pozivaju svi gospodarstvenici i poduzetnici koji su u mogućnosti uključiti se u izgradnju da to i učine.

– Ovim putem zahvaljujemo poduzeću Mikrosiverit – za Dom koje se prvo uključilo u akciju donacijom materijala i građevinske mehanizacije, a nadamo se da će i drugi gospodarski subjekti s prostora naše općine slijediti primjer tog poduzeća. Naime, planirano je da većinu radova odrade naši žitelji dragovoljnim radom bez naknade, a svi oni koji nisu u mogućnosti izravno se uključiti se u radove mogu dati svoju potporu na neki drugi način. Sve dodatne informacije o projektu i uključivanju u njega mogu se dobiti na tel. 022/872-811 ili mob. 099/7333-587, zaključio je Durdov.opcina_ruzic_spomenik_radovi

opcina_ruzic_spomenik_radovi_2


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background