U Drnišu otvoreno Reciklažno dvorište

- 18. travnja 2019.

Danas je u Drnišu svečano otvoreno Reciklažno dvorište, u okviru provedbe projekta „Izgradnja reciklažnog dvorišta u Gradu Drnišu“ .

Ukupna vrijednost projekta iznosi preko 3,2 milijuna kuna od čega je čak 85% ukupno prihvatljivih troškova, odnosno preko 2,5 milijuna kuna financirano bespovratnim sredstvima EU. Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU financiralo je projekt sa 364 tisuće kuna, dok je sam Grad Drniš sudjelovao sa 271 tisuću kuna.

Grad Drniš prijavio se u srpnju 2017. godine na Poziv na dostavu projektnih prijedloga “Građenje reciklažnih dvorišta” u okviru Operativnog programa “Konkurentnost i kohezija” 2014. – 2020. Odluka o financiranju projekta iz sredstava Kohezijskog fonda (KF) zaprimljena je u listopadu 2017. godine, a nedugo potom potpisan je Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava između Ministarstva zaštite okoliša i energetike, Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i Grada Drniša.

Cilj projekta je izgradnja i opremanje reciklažnog dvorišta čime će se postići povećanje stope odvojeno prikupljenog komunalnog otpada a ujedno i smanjenje količine otpada koji će se odlagati na odlagališta. Kroz projekt su provedene brojne informativno-obrazovne aktivnosti prilagođene odraslima i djeci. Radom Reciklažnog dvorišta zadovoljit će se i ispuniti potrebni zakonski uvjeti te će se pridonijeti povećanju stope recikliranja i zaštiti okoliša, a shodno tome i povećanju kvalitete života građana Drniša.

Reciklažno dvorište svečano su pustili u rad gradonačelnik Grada Drniša mr. sc. Josip Begonja, Maja Rajčić iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, te župan Šibensko kninski Goran Pauk.

– ‘Završili smo jedan od jedanaest europskih projekata koje provodi Grad Drniš. Do kraja godine nadam se da ćemo dobiti i spremnike za odvojeno prikupljanje otpada za domaćinstva što provodi Fond za zaštitu okoliša na razini cijele Hrvatske. Nadamo se nabaviti ćemo i mobilno reciklažno dvorište za naša sela kako bi i oni imali mogućnost odvajanja. Nije sa financijskog aspekta veliki projekt ali za malu sredinu kao što je Drniš, koji ima i skroman fiskalni kapacitet svaka kuna dobro dođe, iz fondova EU i znači korak naprijed’, kazao je gradonačelnik Drniša Josip Begonja.

– Svi znamo da je odvajanje otpada jedan od temelja za uspostavu održivog gospodarenja otpadom. Da bi jedan takav sustav mogao zaživjeti potrebna je kvalitetna infrastruktura dostupna svim građanima koju čine reciklažno dvorište ali i spremnici za odvojeno prikupljanje otpada za što je Grad Drniš također aplicirao prema Fondu, a postupak nabavke je i tijeku, do kraja godine nadamo se da će ih građani dobiti.

Kvalitetna edukacija je nužan preduvjet i to na svim nivoima i drago mi je da je ovoj svečanosti prethodila javna tribina na kojoj su građani postavljali pitanja, jer na njima je najveći teret, da odlažu na kućnom pragu, da su motivirani mijenjati svoje navike.

A vidimo da u Drnišu jesu. Jer pored ovoga kroz energetsku obnovu kuća i u korištenje obnovljivih izvora energije u proteklom periodu na području Grada Drniša uloženo je preko 6,5 milijuna kuna a na EU pozivu za energetsku obnovu stambenih zgrada četiri višestambene jedinice u Drnišu ostvarile su sufinanciranje od 5 milijuna kuna. To je najbolji pokazatelj koliko su građani Drniša zainteresirani i osviješteni pa vjerujem da će sličan uspjeh imati i u formiranju održivog sustava gospodarenja otpadom počevši sa što češćim posjetima ovom reciklažnom dvorištu’, rekla je Maja Rajčić.

– ‘Priprema i provedba ovakvih projekata izuzetno je zahtjevna, ali smo pokazali da znamo i možemo. Dovršetak ovog projekta jedan je kotačić, koji pokazuje da korak po korak idemo k cilju – da  „zagospodarimo“ otpadom, jer uspješno gospodarenje otpadom osnovni je element suvremenog života i održivog razvoja kojem svi težimo’, istaknuo je župan Pauk u svom obraćanju okupljenima zahvalivši se pritom Vladi Republike Hrvatske, Ministarstvu zaštite okoliša i energetike, Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU, Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost na svim naporima koje rade kako bi osigurali potrebna sredstva za realizaciju projekata vezanih uz gospodarenje otpadom.

Reciklažno dvorište u Drnišu ujutro prije svečanosti prošlo je tehnički prijem i čeka se uporabna dozvola za korištenje.

Raditi će od ponedjeljka do subote, a usluga će za građane biti besplatna.


Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background
hrCroatian