Na Uskršnji ponedjeljak u Oklaju 19. ‘Festival žudija’

- 18. travnja 2019.

Na Uskrsni ponedjeljak, 22. travnja 2019., u Oklaju će se održati XIX. “Vodički festival žudija”.
Najavljeni su sveta misa, snimanje Milenijske fotografije u čast Službenice Božje majke Klare Žižić, smotra žudija, prikaz čuvanja i bježanja s groba uz zvučnu kulisu pučkih pjevača, te održavanje eko – etno sajma.

Festival žudija je skup čuvara Kristova groba koji njeguju ovaj pobožni običaj u korizmenom vremenu kroz Sveto trodnevlje. Cilj festivala je da prikaže uskršnje običaje čuvara Kristova groba čime se doprinosi očuvanju vjere, tradicije ali i kulturne i turističke promidžbe hrvatske pasionske baštine.

Cilj festivala je da prikaže uskršnje običaje čuvara Kristova groba čime se doprinosi očuvanju vjere, tradicije ali i kulturne i turističke promidžbe hrvatske pasionske baštine.

Svake godine se priključuju nove župe koje njeguju ovaj običaj te se ove godine na festivalu u Promini očekuje preko tisuću sudionika. Raspored domaćinstava određen je sve do 2045. godine.

Tim povodom u Oklaju je predstavljen program. U ime domaćina i organizatora, načelnik Tihomir Budanko izrazio je zadovoljstvo što su Prominjani ove godine domaćini ove značajne manifestacije.

– ‘Iza nas je godina dana priprema i zadovoljstvo što smo u Promini. U čast Klare Žižić Prominke snimiti ćemo i fotografiju, sa njezinim oblikom i pisati će Promina, u formiranju čega će sudjelovati najmanje tisuću ljudi a želimo da u kadru budu i crkva sv. Mihovila u Oklaju, Lukar i Gospa Čatrnjska te cijela Promina.  Bit će to lijepa uspomena na ovogodišnji festival, koji osim očuvanja tradicije ima i svoju turističku ulogu, najavljeno je preko dvije tisuće gostiju, autobusi iz Splita i vjerujem da će festival biti uspješan’, kazao je u Oklaju Šime Strikoman redatelj “Vodičkog festivala žudija” te inicijator, idejni začetnik festivala.

Sam program predstavio je Luka Lipić, koordinator festivala:

-‘ Ujutro u 9 sati bit će sastanak zapovjednika u zgradi općine,  a u 09:45 započeti će sveta misa u crkvi svetog Mihovila. Potom u 10:45 je snimanje milenijske fotografije, oko 11:30 nakon procesije je smotra žudija te u 12 sati početak festivala. Sudjeluje preko 35 župa, pa čak i iz Zagorje te iz Vareša, BiH. Posebnost ovog festivala, ove godine u Oklaju, je nekoliko, kao prvo dotičemo se službenice Božje majke Klare Žižić, no osim toga festival ima i mirisnu komponentu. Naime, nakon što je Isus umro, i nakon što je pokopan, sutradan u subotu, kako nam kaže Evanđelje po Marku žene su kupile miomirisne masti i išle su mu na grob da ga pomažu i vidjele da je grob prazan jer je uskrsnuo. Pokušati ćemo to dočarati mirisima.

Ove godine imamo i maslinski vrt, uređen sa autohtonim biljkama kraja, loza, maslina, smilje. Bit će i eko etno sajam’, kazao je Luka Lipić.

Ivica Dujić, predsjednik Udruge čuvara Kristova groba Promina:

– ‘Nemamo pisani trag od kada se kod nas čuva običaj službe čuvanja Kristova groba no po usmenoj predaji tradicija je duga 150 godina. Očuvana je čak i za vrijeme ratova, pa i u vrijeme Domovinskog rata Prominski puk koji je bio prognan i smješten po hotelima diljem Hrvatske, okupljali su se koliko su mogli i tradicija službe čuvanja je očuvana. Prominjani su odjeveni u tradicionalne nošnje, nepisano pravilo je da čuvari mogu biti samo neoženjeni muškarci, i naravno da su uključeni u vjerski život zajednice. Promina nisu samo krš i kamen već puno više od toga a posebno smo poznati po svom gostoprimstvu i nadam se da će to doći do izražaja tijekom održavanja festivala. Nadam se da ćemo opravdati časnu zadaću koju smo dobili ove godine da budemo domaćini’, kazao je Ivica Dujić.

Časna sestra Terezija Zemnić:

– ‘”Družba sestara franjevki od Bezgrješne” najstarija je hrvatska redovnička zajednica. Zadovoljstvo nam je što ste ove godine u svoj program uvrstili izradu fotografije naše utemeljiteljice majke Klare Žižić koja je porijeklom iz Promine. Ona je ovdje rođena 1626. godine, a 1679. godine zajednicu je osnovala i Šibeniku, pa tako i mi ove godine obilježavamo 340. obljetnicu djelovanja.
Ona je na putu da bude proglašena blaženom i svetom, postupak je proslijeđen u Rim na Kongregaciju za svece. Znakovita je i lijepa ova gesta upravo u ovom uskrsnom vremenu, naša majka će biti oživljena jer ona zapravo i jest živa po svom djelu, dubokoj vjeri, za koju je bila spremna položiti i svoj život upravo u Promini kada su Turci ovdje progonili kršćane ona je bila stup vjere. Vrlo je važno da se utječemo njezinom zagovoru, kako bi pokazali da je sveta, da je uz nas, jer nadamo se da će biti uzdignuta na čast oltara’, kazala je na konferenciji za medije časna sestra Terezija.


Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background
hrCroatian