U Drnišu otvorena izložba fotografija “NATURA DRNIŠ”

- 8. studenoga 2019.

U foajeu kino-kazališne dvorane “Ivana Meštrovića” u Drnišu otvorena je izložba pod nazivom “NATURA DRNIŠ”.

Organizatori izložbe su Javna ustanova Priroda Šibensko-kninske županije i Grad Drniš kao nositelj projekta, u suradnji sa Ornitološkim društvom “Brgljez kamenjar”.

Izložbu čini serija od 10 fotografija nastalih tijekom realizacije monitorniga ptica u sklopu projekta “NATURA DRNIŠ – Održivi razvoj drniške prirodne baštine pod ekološkom mrežom Natura 2000”.

Ravnateljica Javne ustanove Priroda, Anita Babačić Ajduk, zahvalivši svim partnerima u projektu, naglasila je:

,,Kroz ovaj monitoring, osim određivanja brojnosti, rasprostranjenosti te stanja staništa promatranih vrsta, prepoznate su i ugroze te predložene mjere čijom bi se implementacijom one svele na najmanju moguću mjeru. Svakako ćemo raditi na tome da se i ubuduće na istom području provodi monitoring upravo zato što se jedino na taj način stanje ornitofaune može kvalitetno pratiti, a pogotovo zato što monitorinzi spadaju u obvezne mjere zaštite. To ne znači apsolutnu zabranu odvijanja gospodarskih djelatnosti na području ekološke mreže, već održivo upravljanje uz određene obvezne mjere zaštite.“

Okupljenima se obratio i gradonačelnik Grada Drniša Josip Begonja, kazavši:

,,Kao nositelji cjelokupnog projekta iznimno smo ponosni na činjenicu da je ovaj projekt sufinanciran u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. Kroz projekt NATURA DRNIŠ odobren u svibnju prošle godine u okviru poziva ,,Promicanje održivog razvoja prirodne baštine“ htjeli smo predstaviti prirodnu baštinu Drniša te je uključiti u svoju turističku ponudu.“

Više o samom projektu “NATURA DRNIŠ” kazala nam je Ivana Sučić, pročelnica upravnog odjela za gospodarstvo, financije i društvene djelatnosti Grada Drniša:

Autor izložbe fotografija je Ivica Lolić, respektabilni hrvatski ornitolog i fotograf te stručni suradnik Zavoda za ornitologiju HAZU. Svojim entuzijazmom i popularizacijom znanosti o pticama senzibilizira javnost za potrebu zaštite ornitofaune što vrlo vješto i prezentira. Ujedno, Lolić je i koautor izvješća o provedenom monitoringu ptica, a prije samog otvorenja izložbe je kazao:

Osim surog orla kojega je Lolić spomenuo, istraživanjem su obuhvaćene i velika ševa, ćukavica, crnoprugi trstenjak, kratkoprsta ševa, orao zmijar i sivi sokol te voljić maslinar koji nije na listi najugroženijih ptica, ali je važna vrsta za istraživano područje. Lolić je također dodao kako su staništa svakog dana sve više i više ugrožena, ali i to da Hrvatska danas broji 400 vrsta ptica, od kojih 230 vrsta gnjezdarica.

Na izložbi su bili prisutni i gradonačelnikovi suradnici i članovi projektnog tima, ravnatelj Zavoda za prostorno uređenje Šibensko-kninske županije Damir Lučev, pročelnica Upravnog odjela za zaštitu okoliša i komunalne poslove Šibensko-kninske županije Sanja Slavica Matešić, ravnatelji gradskih ustanova i škola te učenici srednje škole Ivana Meštrovića.

Izložba će biti otvorena do 31. prosinca 2019. godine, svakog radnog dana od 08 do 15 sati.

 

 


Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background
hrCroatian