U Drinovcima održan Miljevački sabor i Festival ojkalice

- 12. kolovoza 2013.

Pod motom ‘Neka traje loza naša’ u osnovnoj školi u Drinovcima održana je 11. sjednica Miljevačkog sabora.
Sjednica je bila i izbornog karaktera. Fra Šime Samac i u narednom mandatu ostaje predsjednik Miljevačkog Sabora, a nova tri dopredsjednika su Josip Stojanović Jolly, Ivica Lovrić pročelnik ureda za obrazovanje, kulturu i šport Grada Zagreba i predsjednik Košarkaškog kluba Cibona, te Miroslav Ivić predsjednik Uprave Slobodne Dalmacije.
Potvrđeni su mandati i dosadašnjim dopredsjednicima a to su: Jakov Bakić, Marko Grabić, Ante Malenica, Ante Kulušić i Nikola Lovrić.
Za predsjednika Odbora za komunalu i ekologiju izabran je Marin Malenica, Odbora za gospodarstvo Damir Vlajić, Odbora za kulturu i školstvo Drago Bačić, Odbora za sport Tomislav Dželalija te odbora za istraživanje i zaštitu povijesnih vrijednosti Vinko Ivić.
Sabor je raspravljao o aktivnostima na području Miljevaca. Iz Fonda ‘Pro Vita’ i dalje će se isplaćivati novčana pomoć roditeljima svakog novorođenog djeteta sa područja Miljevaca, nastavlja se sa projektom izgradnje Doma ojkalice a donesen je i zaključak da se treba požuriti sa izgradnjom spomenika poginulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu.
Skup je započeo polaganjem vijenaca kod spomen križa poginulim braniteljima na Drinovačkom groblju, te kod biste prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana.
Pod pokroviteljstvom Grada Drniša u organizaciji Miljevačkog sabora iste večeri u Drinovcima je održa Treći festival ojakvice na kojem je nastupilo desetak kulturno umjetničkih udruga sa šireg prostora Dalmatinske zagore i guslar Dane Jurić.
Prvo mjesto osvojili su članovi KUD-a Milan Begović iz Vrlike.
Manifestaciju tradicionalnog pučkog pjevanja otvorili su lanjski pobjednici Festivala, Kulturno umjetnička udruga ‘Zvona Zagore’ iz Mirlović Zagore koji su se ove osvojili drugo mjesto, dok je treće otišlo KUD-u ‘Branimir 888’ iz Muća.
Festival je pod sloganom ‘Neka traje loza naša’ vodila Mirta Šurjak.
Želja je organizatora da Miljevci jednog dana dobiju i vlastiti Dom ojkavice za kojeg očekuju i potporu europskih fondova.


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background