U 81. godini života preminuo naš dragi maestro Petar Škarica

- 22. studenoga 2012.

Drniš je ostao bez još jednog svog istaknutog sugrađanina.
Jučer u 81 godini preminuo je Petar Škarica, legendarni maestro koji je odgojio generacije drniških glazbara ali i kao profesor puhačkih instrumenata u glazbenoj školi brojne glazbenike.
Petar Škarica rođen je 12. siječnja 1932.godine. Iz bogate biografije izdvojimo kako je Petar Škarica, među Drnišanima i ne samo njima najviše ostao zapamćen kao voditelj Gradskog puhačkog orkestra i ravnatelj osnovne glazbene škole.
Škarica je ravnatelj glazbene škole Krste Odaka bio u dva navrata, najprije od 1966. do 1984. pa ponovo od 1991. do 2000. godine. Za vrijeme okupacije drniškog kraja uspješno je organizirao školu u hotelima u kojima su boravili drniški prognanici, a od 1995. godine i oslobođenja Drniša škola je odmah organizirana u gradu privatnoj kući Skelin gdje je djelovala do 2002. godine kada prelazi u novoizgrađeni objekt.
Nakon pune 42 godine uspješnog vođenja Gradskog puhačkog orkestra Drniš maestro Škarica u veljači 2003. godine, zbog zdravstvenih razloga odlazi u zasluženu mirovinu. Uz drniške glazbare vodio je i šibensku Narodnu glazbu.
Petar Škarica obnašao je i dužnost potpredsjednika Općine Drniš u prvom mandatu nakon uspostavljanja demokratske vlasti do prvih izbora nakon utemeljenja Grada Drniša 1993.godine.
Tijekom Domovinskog rata kao član Kriznog stožera sudjelovao je u pregovorima što su ih hrvatski pregovarači vodili sa predstavnicima JNA u Pakovom Selu i okupiranom Žitniću.
Prošle godine za Dan grada Drniša uručena mu je Nagrada grada Drniša za životno djelo za izniman doprinos u vođenju Gradskog puhačkog orkestra Drniš, te očuvanju zavičajne baštine.
Ujedno višekratno nagrađen je i za svoj osobit doprinos razvoju puhačkih orkestara za što je primio i posebnu nagradu Hrvatskog sabora kulture.
Gradski puhački orkestara sutra u 11 u koncertnoj dvorani glazbene škole priređuje komemoraciju na kojoj će govoriti predsjednik Josip Barišić, ispred Udruge puhačkih orkestra Sjeverne i Srednje Dalmacije predsjednik Denis Jelušić, te ispred Grada Drniša dogradonačelnica Vlatka Duilo.
Petar Škarica bit će sahranjen sutra u 14 sati i 30 minuta na drniškom gradskom groblju sv. Ivana u Badnju.

Petar Škarica


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background