Drniš se komemoracijom oprostio od voljenog maestra Petra Škarice

- 23. studenoga 2012.

U Glazbenoj školi Krste Odaka održana je jutros komemoracija za profesora Petra Škaricu koji je preminuo u srijedu 21. studenog u 81. godini života, nakon duge i teške bolesti.
Predsjednik Gradskog puhačkog orkestra Drniš Josip Barišić istaknuo je kako ljubav maestra Petra Škarice prema glazbi korijene vuče još od 1949. godine kada se kao polaznik prve generacije niže glazbene škole u Drnišu po prvi puta susreo sa klarinetom a već sljedeće godine ulazi u drnišku glazbu. Predsjednik Barišić među ostalim naveo je kako je Škarica od 1956. pohađao srednju glazbenu školu u Splitu, dok od 1964. godine samostalno preuzima dirigentsku palicu drniškog orkestra gdje ostaje na mjestu dirigenta sve do 2003. godine.
Svojim dolaskom modernizira glazbu, uvodi nove instrumente, mijenja repertoar a 1976. u orkestar uvodi prve djevojke.

Opraštajući se u ime Gradskog orkestra od omiljenog maestra Josip Barišić je naglasio:
– “1979. godine zajedno sa glazbarima dolazi na ideju udruživanja orkestara i tako nastaje Udruga puhačkih orkestara sjeverne i srednje Dalmacije kao prva takva u Hrvatskoj. Prva smotra udruge održava se u Drnišu a drniška glazba pod maestrovom palicom osvaja prvo mjesto. Na republičkoj smotru u Varaždinu 1981. godine ravna nastupom svih orkestara. U razdoblju od 1983. do 1999. godine vodi istovremeno i šibensku i drnišku glazbu. 1992. godine pokreće akciju za uspostavu rada orkestara u progonstvu prikuplja instrumente i održava probe po hotelima. Na blagdan Svih svetih 1994. glazba svira na punktu UNPROFOR-a u Pakovom Selu, te na grobljima u Unešiću i Splitu. Samo tri dana nakon oslobođenja Drniša glazba 08. kolovoza svira na utakmici Šibenik DOŠK na Podvornici. Po prvi puta u povijesti djelovanja drniških glazbara orkestar maestro Škarica vodi izvan granica Hrvatske na Međunarodni festival u Njemačku a te iste 1999. godine inicijator je osnivanja grupe mažoretkinja koje nastupaju uz orkestar. Neizmjeran je pečat koji je ostavio na sve nas. Cijeli svoj život posvetio je glazbi i kulturi našeg grada. Svojim optimizmom i predanošću odgojio je mnoge generacije a svojim humorom pokazao svima nama koliko je veliki čovjek bio. Vječno smo ti zahvalni i neka ti je laka hrvatska gruda”, rekao je Josip Barišić.

Predsjednik Udruge puhačkih orkestra Sjeverne i Srednje Dalmacije Denis Jelušić na komemoraciji je istaknuo:
– “Nesumnjivo je da su Grad Drniš i Gradski puhački orkestar izgubili velikog čovjeka, i velikog ljubitelja glazbe. Naš maestro bio je istaknuti član Hrvatskog sabora kulture. Bio je jedan od osnivača najveće udruge orkestara u Hrvatskoj koja broji 14 orkestara”, istaknuo je Jelušić.

Ispred Grada Drniša od maestra se oprostila dogradonačelnica Vlatka Duilo.
– “21. studenog 2012. godine napustio nas je, dobri duh i jedna od moralnih vertikala Grada Drniša. Maestro Petar Škarica istaknuta je povijesna osoba kako u kulturnom tako i političkom životu Grada Drniša.
Dopustite mi da vas podsjetim: Gospodin Petar Škarica je bio dugogodišnji ravnatelj glazbene škole Krsto Odak u Drnišu, više od četiri desetljeća voditelj i dirigent Gradskog puhačkog orkestra Drniš, član kriznog stožera u Domovinskom ratu, istaknuti član Matice Hrvatske, pod čijim je okriljem priredio i izdavanje Dnevnika Nikole Adžije,te osnivač mješovitog pjevačkog zbora Matice Hrvatske.
Petrov rad nagrađen je i od strane Hrvatskog sabora kulture, za osobit doprinos razvoja puhačkih orkestara, te je dobitnik nagrade Grada Drniša za životno djelo, za izniman doprinos u vođenju Gradskog puhačkog orkestra Drniš, te očuvanje zavičajne baštine.
Njegov entuzijazam i njegov rad s mnogim generacijama, koje je obrazovao i odgajao u glazbenoj školi!l maloj školi puhačkog orkestra ostati će u sjećanju svim žiteljima ovog kraja. I za vrijeme okupacije uspješno je organizirao glazbenu školu u hotelima u kojima su boravili drniški prognanici.
U najtežim trenucima za drniški kraj, u vrijeme najvećih patnji i stradanja stanovnika Drniša i okolice bio je jedan od glavnih pregovarača na prvim crtama bojišnice, Žitnić, Pakovo Selo, Unešić, s ciljem sprječavanja agresije na Republiku Hrvatsku, te je uspješno vodio pregovore i sudjelovao u razmjeni zarobljenika.
Teško je pronaći prave riječi kojima bi se zahvalili čovjeku koji se nesebično davao za svoj Grad Drniš.
Sa radošću i smiješkom iako u poodmakloj fazi teške bolesti je dočekao vijest o oslobađanju naših generala u Hagu, jer je iznad svega ljubio i volio svoju Hrvatsku] čime je sprana ljaga
sa domovinskog rata i potvrđena teza o Domovinskom ratu kao obrambenom, pravednom i oslobodilačkom.
Petrov lik i djela zauvijek ćemo pamtiti, veliko hvala, poštovani maestro, i neka ti je laka hrvatska gruda koju si uvijek iskreno svim srcem ljubio i za nju živio! “, kazala je Duilo.

Knjiga žalosti otvorena je u Glazbenoj školi Krste Odaka.

Komemoracija Petru Škarici - Josip Barišić

Petar-Skarica-komemoracija- Denis Jelušić

Petar-Skarica-komemoracija- Vlatka Duilo


MIŠLJENJA ČITATELJA

OSTAVITE ODGOVOR

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background
hrCroatian