Drniški i šibenski glazbari oprostili se od maestra Škarice

- 23. studenoga 2012.

Petar ŠkaricaNa posljednje počivalište maestra Petra Škaricu danas su na gradskom groblju sv. Ivana u Badnju osim obitelji, prijatelja i kolega ispratile i njegove dvije glazbe – Drniška i Šibenska.

U ime Gradskog puhačkog orkestra Drniš posljednje riječi uputi je Tomislav Ožegović koji je kazao:
– “Ima neka moć u dobrim ljudima. Oni su jaki i poslije smrti i događa se da i dalje žive po svojim riječima i djelima, a najviše po dobroti srca.
Upravo takav,dobar i plemenit bio je naš Maestro od kojega se danas opraštamo u ime sadašnjih i svih prethodnih generacija drniških glazbara kojima je više od pola stoljeća bio na čelu.
Danas se naš maestro na ovome svetom mjestu pridružuje dušama mnogih svojih Drnišana koje je upravo on u desetljećima vodstva drniškog puhačkog orkestra odveo na njihovo posljednje počivalište.
Tugu njihovih najbližih dijelio je s njima i uvijek bi s ponosom mlađim generacijama pokazivao nadgrobne spomenike mnogih Drnišana koji su svaki za sebe u različitim vremenima i okolnostima ostavili traga u dijelu povijesti našega Grada, a sve zato da se mnogi od njih ne zaborave. I upravo ta veličina našeg maestra da se sjeća svakoga svoga
sugrađanina ostati će ono najupečatljivije u njegovom životu, kako glazbenika, učitelja i pedagoga, tako i velikog čovjeka koji je iznad svega opčinjen glazbom oplemenio za svagda svoj grad i tisuće svojih učenika.
Imao je moć, znanje, vještinu i specifičan drniški humor kako spojiti u cjelinu generacije drniških glazbara različitih profesija od kovača, bravara, stolara, činovnika do profesionalnih i danas eminentnih glazbenika.
Stvarati desetljećima to zajedništvo bez iznimke bila je karakteristika samo velikih ljudi, a naš Maestro je upravo bio takav.
Iza njega su ostali kilometri ispisanih partirura i tisuće javnih nastupa u svim prigodama koje su drniško glazbeno ime postavili i održali visoko do danas na ljestvici jasno prepoznatljivog kvalitetnog rada.
Volio je svoju obitelj, svoj grad i njegove ljude bez obzira tko su i kakvom staležu pripadali, ali najviše je volio glazbu za koju je živio i uz čije ga zvuke po smrtnog marša danas ispraćamo.
I zato na kraju puta, maestro kada se riječi gube u moru sjećanja posljednje hvala od svih prošlih, bivših i sadašnjih glazbara dok mlađim naraštajima ponosno ostavljamo Vaše ime i djelo u naslijeđe, rekao je u ime svih drniških glazbara Tomislav Ožegović.

U ime Narodne glazbe Šibenik biranim riječima od maestra oprostio se Darko Gulin:
– “Opraštamo se sada od maestra Petra Škarice, opraštamo se od jednog dragog i dobrog čovjeka, opraštamo se i od dugogodišnjeg dirigenta i voditelj male škole naše glazbe.
Maestro Škarica uspješno je vodio šibensku glazbu punih 16 godina. Bio je radoholičar, materijalna strana mu nije bila važna.
Odgojio je naraštaje mladih glazbenika i vodio je našu glazbu na više važnih turneja od norveške do španjolske te na više državnih prvenstava.
Zbog narušenog zdravlja se 1999. godine povukao s mjesta dirigenta i voditelja male škole.
Već godinama nije bio dobrog zdravlja, ali nas je njegova smrt isto sve iznenadila i rastužila.
Njegovom smrću šibenska narodna glazba izgubila je dragog veterana a grad Drniš je izgubio velikog i uglednog građanina.
No njegovom smrću najviše je izgubila njegova obitelj koja ga je i pazila sve ove godine i u ime šibenske glazbe od srca im zahvaljujem.
I nešto osobno, ja i maestro bili smo dobri prijatelji tridesetak godina. Bio je čovjek od društva i pisme. Najdraže teme bile su mu Drniš i Hrvatska. Žalio je za Drnišom svoje mladosti, Drnišom u kojem je živjelo više ljudi, bilo više događanja i po njegovom bilo više gospodstva.
O Hrvatskoj je mašta dok je još nije bilo. Od njega sam prvi put 1983. i čuo za generala Tuđmana. ‘Držao je govor na Miljevcima’: rekao mi je Pero.
Za vrijeme rata živio je u Šibeniku i jedva čeka kad će se vratiti u Drniš.
I kad se 1999. zbog zdravlja povukao s mjesta dirigenta šibenske glazbe ostali smo prijatelji.
Kako radim u bolnici nažalost često smo se viđali.
Zadnji put vidjeli smo se prije petnaestak dana. Na izmučenom tijelu samo su oči bile živahne. Popričali smo i dok sam odlazio rekao je: Darko, pozdravi glazbare.
Sudbina je tila da je umro dan uoči sv. Cecilije zaštitnice glazbara i da će ga sada uz zvuke posmrtnog marša ispratiti njegove dvije glazbe.
Adio stari prijatelju, počivaj u miru u svome Drnišu, neka ti je laka zemlja i slava ti”, kazao je Darko Gulin.

 


MIŠLJENJA ČITATELJA

OSTAVITE ODGOVOR

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background
hrCroatian