HNS-ovke u Drnišu poručile: Žene uključite se u politiku!

- 20. studenoga 2012.

Ženska inicijativa Hrvatske narodne stranke zalaže se za postizanje ravnomjerne zastupljenosti žena u društvu te političkom odlučivanju i vlasti. Zato uoči predstojećih lokalnih izbora HNS pokreće kampanju kojom poziva žene da se kandidiraju za načelnice, gradonačelnice, županice te članice predstavničkih tijela, kazala je danas u Drnišu saborska zastupnica HNS-a Sonja Koening ujedno i predsjednica ženske inicijative HNS-a.

– “Žene čine više od 50% stanovništva Hrvatske a u predstavničkim tijelima sudjeluju sa svega 8% u općinama, odnosno 15% u gradovima i županijama. Ženska znanja, vještine i sposobnosti previše su dragocjeni da bi ostali isključeni. Kampanju ćemo provoditi u cijeloj Hrvatskoj a nismo slučajno za početak izabrali Drniš. Velika nam je čast i zadovoljstvo predstaviti HNS-ovu kandidatkinju za gradonačelnicu Drniša Vlatku Duilo bilo na prijevremenim bilo na redovnim lokalnim izborima a koja je svojim radom do sada već pokazala što jedna političarka može učiniti za svoj grad , kazala je Sonja Koening.

Kandidatkinja HNS-a za gradonačelnicu Drniša i aktualna zamjenica gradonačelnika Drniša Vlatka Duilo a koja je na današnjoj pressici kazala:
– “Žene u ukupnoj populaciji čine 52 % međutim u Saboru čine 25 % a u Gradu Drnišu u Gradskom vijeću imamo samo 2 vijećnice od ukupno 15 vijećnika što čini 13%. Ravnopravnost spolova znači da su žene i muškarci jednako prisutni u svim područjima javnog i privatnog života, da imaju jednak status, jednake mogućnosti za ostvarivanje svih prava, kao i jednaku korist od ostvarenih rezultata.
Prilikom utvrđivanja i predlaganja liste kandidata/kandidatkinja za izbor članova predstavničkog tijela Grada Drniša Podružnica HNS-a u Drnišu, će voditi računa o zastupljenosti žena na listi, sukladno preporuci Predsjedništva HNS-a.

Zadnje istraživanje provedeno od 30. Studenog 2012.-15.prosinca 2011. na nacionalnoj razini pokazalo je da gotovo dvije trećine žena u Hrvatskoj smatra da su diskriminirane u političkom i javnom životu, dok čak 51,2 % muškaraca ne dijele to mišljenje. Obrazovaniji ispitanici više uočavaju patrijarhainost hrvatskog društva. Istraživanja 2003. i 2007. god. su pokazala da značajan postotak biračkog tijela oba spola smatra da je postojeća zastupljenost žena u političkom odlučivanju nedovoljna te da bi veća naša zastupljenost promijenila kvalitetu politike”, kazala je Vlatka Duilo.

Na koncu Ksenija Mandarić predsjednica Ženske inicijative HNS-a Šibensko kninske županije je kazala:
– “Ženska inicijativa Šibensko kninske županije prepoznala je kako je područje naše županije velikim dijelom ruralnog karaktera gdje pak veliki dio ženske populacije, kako se u narodu zna kazati, vezano je za špaker, naš je cilj to promijeniti”, kazala je Mandarić.

Ksenija Mandarić, Vlatka Duilo i Sonja Koening


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background