Dan djeteta: ” Grad Drniš ima ambicije stvoriti uvjete za život mladih obitelji”

- 20. studenoga 2012.

Dan djeteta

U svijetu se danas obilježava Međunarodni dan djeteta, čiji je cilj podsjetiti i senzibilizirati javnost i ustanove na potrebu zaštite maloljetnika od zloupotrebe, nasilja i raznih oblika diskriminacije.

Generalna skupština Ujedinjenih naroda je 20. studenog 1959. godine usvojila Deklaraciju o pravima djeteta, a 1989. godine Konvenciju o pravima djeteta. Međunarodni dan djeteta se obilježava u svijetu od 20. Studenog 1989. godine.

Obilježavanjem ovog dana se žele potaknuti organizacije koje se bave ljudskim pravima i slobodama, ustanove i institucije, te sve građane na poduzimanje konkretnih koraka u zaštiti i unapređenju dječjih prava jer su ona temelj izgradnje naprednog društva.

Povodom Dana djeteta zamjenica gradonačelnika Drniša Vlatka Duilo kazala je:

– “Grad Drniš ima ambicije da stvori uvijete za život mladih obitelji jer je to preduvjet za zaustavljanje depopulizacije cijelog područja.
Veći broj mladih obitelji znači i veći broj djece, što je zalog za razvoj i opstanak ovakvih malih sredina.

Osim odgojno – obrazovnih sadržaja kroz škole i vrtić, tijekom prošlih nekoliko godina radili smo i na dodatnim sadržajima koji bi podigli kvalitetu življenja. Tako smo poticali rada udruga koje se bave potrebama djece, a poseban naglasak je bio na sadržajima za djecu koja trebaju dodatnu brigu i pažnju.

Slijedom toga već 5 godina financiramo rad Savjetovališta u dijelu brige za djecu i mlade, što je sastavni dio Socijalne politike Grada, u kojemu u prosjeku 22 djece mjesečno dolazi na logopedske vježbe, mjesečno 5-8 djece i mladih dolazi kod psihologa koji provodi terapeutsko- savjetodavni rad kod uočenih problema i promjena u ponašanju, a roditeljima pruža podršku u otkrivanju problema, postupanju s njima, razvijanju samopoštovanja, te iznalaženju konstruktivnih rješenja. 

U suradnji s Civilnim sektorom grada i međunarodnim donatorima, opremili smo prostor u dječjem vrtiću za potrebe socijalizacije djece s posebnim potrebama, te izgradili novi prostor svlačionica NK DOŠK-a, koji je jezgra okupljanja djece i stvaranja preduvjeta za kvalitetniji odgoj. Sudjelujemo u organiziranju i financiranju Plesne revije djece u kojima sudjeluje nekoliko gadova, a na isti smo način podržali nekoliko manifestacija usmjereni prema mladima i urbanoj kulturi.

Grad i dalje razvija prihvatljivu politiku za stvaranje sredine ugodnog življenja, posebno usmjereno na djecu, tako ćemo nastaviti i dalje kroz program “Zajednica koja brine grad Drniš” što predstavlja model partnerskog djelovanja u rješavanju problema u zajednici i razvijanja zdravih stilova života među djecom i mladima te njihovom trajnom usvajanju”, istaknula je povodom Dana djeteta dogradonačelnica Drniša Vlatka Duilo.

 


MIŠLJENJA ČITATELJA

OSTAVITE ODGOVOR

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background
hrCroatian