Tomislav Rogić novi je šibenski biskup

- 4. lipnja 2016.

Papa Franjo prihvatio je odreknuće od službe mons. Ante Ivasa na pastoralnom služenju šibenskoj biskupiji u skladu s Kanonskim zakonom te je za novog šibenskog biskupa imenovao mons. Tomislava Rogića, dosadašnjeg župnika i dekana na Udbini – prenosi Tiskovni ured Hrvatske biskupske konferencije.

Novi šibenski biskup rođen je 8. studenoga 1965. u Senju, u obitelji Ivana i Marice Rogić. Osnovnu školu pohađao je u Senju. Maturirao je na klasičnoj gimnaziji u Zadru, a teologiju je studirao u Rijeci. Diplomirao je 1991. godine na temu ‘Kralj Šaul pomazanik i odbačenik Božji’. Za svećenika je zaređen u Rijeci 22. lipnja 1991. kao svećenik tadašnje Riječko- senjske nadbiskupije.
Kao svećenik najprije je djelovao kao župni vikar u župi sv. Terezije od Djeteta Isusa u Rijeci, a potom odlazi na postdiplomski studij u Rim na Papinsko sveučilište Gregoriana gdje postiže magisterij iz Biblijske teologije. Poslije povratka iz Rima bio je predavač na Biblijskoj katedri Teologije u Rijeci (1996.-2010.), studentski kapelan za grad Rijeku (1996.-2000.), župnik župe Uznesenja Blažene Djevice Marije u Rijeci (1997.-2000.).
Generalni vikar Gospićko-senjske biskupije bio je od 2000. do 2004., a potom župnik i dekan župe svetoga Križa u Ogulinu od 2004. do 2012.
Od 2012. godine župnik je i dekan na Udbini i Podlapači te je ravnatelj Nacionalnog svetišta hrvatskih mučenika na Udbini. Član je zbora savjetnika i prezbiterskog vijeća Gospićko-senjske biskupije te kanonik Senjskog
kaptola od 2012. Objavio je nekoliko članaka u Riječkom teološkom časopisu te u različitim lokalnim tiskovinama. Služi se talijanskim jezikom.

Mons. Ante Ivas, Vodičanin, bio je na čelu Šibenske biskupije od 1997. godine naslijedivši biskupa Srećka Badurinu.

 


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background