Tomislav Rogić novi je šibenski biskup

- 4. lipnja 2016.

Papa Franjo prihvatio je odreknuće od službe mons. Ante Ivasa na pastoralnom služenju šibenskoj biskupiji u skladu s Kanonskim zakonom te je za novog šibenskog biskupa imenovao mons. Tomislava Rogića, dosadašnjeg župnika i dekana na Udbini – prenosi Tiskovni ured Hrvatske biskupske konferencije.

Novi šibenski biskup rođen je 8. studenoga 1965. u Senju, u obitelji Ivana i Marice Rogić. Osnovnu školu pohađao je u Senju. Maturirao je na klasičnoj gimnaziji u Zadru, a teologiju je studirao u Rijeci. Diplomirao je 1991. godine na temu ‘Kralj Šaul pomazanik i odbačenik Božji’. Za svećenika je zaređen u Rijeci 22. lipnja 1991. kao svećenik tadašnje Riječko- senjske nadbiskupije.
Kao svećenik najprije je djelovao kao župni vikar u župi sv. Terezije od Djeteta Isusa u Rijeci, a potom odlazi na postdiplomski studij u Rim na Papinsko sveučilište Gregoriana gdje postiže magisterij iz Biblijske teologije. Poslije povratka iz Rima bio je predavač na Biblijskoj katedri Teologije u Rijeci (1996.-2010.), studentski kapelan za grad Rijeku (1996.-2000.), župnik župe Uznesenja Blažene Djevice Marije u Rijeci (1997.-2000.).
Generalni vikar Gospićko-senjske biskupije bio je od 2000. do 2004., a potom župnik i dekan župe svetoga Križa u Ogulinu od 2004. do 2012.
Od 2012. godine župnik je i dekan na Udbini i Podlapači te je ravnatelj Nacionalnog svetišta hrvatskih mučenika na Udbini. Član je zbora savjetnika i prezbiterskog vijeća Gospićko-senjske biskupije te kanonik Senjskog
kaptola od 2012. Objavio je nekoliko članaka u Riječkom teološkom časopisu te u različitim lokalnim tiskovinama. Služi se talijanskim jezikom.

Mons. Ante Ivas, Vodičanin, bio je na čelu Šibenske biskupije od 1997. godine naslijedivši biskupa Srećka Badurinu.

 


MIŠLJENJA ČITATELJA

OSTAVITE ODGOVOR

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background
hrCroatian