DONOSIMO: Detaljan program ‘Dana otvorenih vrata’

- 2. lipnja 2016.

Pod motom ‘Otvorenih vrata, otvorena srca – Dobrodošli u Drniš’, u petak 3. i subotu 4. lipnja održat će se manifestacija ‘Drniš – Dani otvorenih vrata’.
Dvodnevnim programom biti će obilježen završetak projektnih aktivnosti realizacije europskog projekta ‘Razvoj turizma na rubnim dijelovima NP Krka’.
Ukupna vrijednost projekta je 632.133,51 EUR od čega se 84,22% sufinancirano je sredstvima Europske unije, iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Gradu Drnišu partneri na projektu su JU Razvojna agencija Šibensko kninske županije, JU Priroda Šibensko kninske županije, Turistička zajednica Grada Drniša i Gradski muzej Drniš.

U kanjonu rijeke Čikole uređeni su atraktivni sadržaji aktivnog turizma, a rekonstruirana je i Stara mlinica iz 15. stoljeća koja će na manifestaciji ‘Drniš – Dani otvorenih vrata’ biti predstavljena široj javnosti.

Na drniškoj Poljani održat će se Sajam obrtničke i turističke ponude, uz nastup KUD-ova i večernji koncert pop-rock legende Marjana Bana i njegovih Diktatora.

Na turi ‘U Meštrovićevom rodnom kraju’ moći će se razgledati bogata ostavština tog umjetničkog velikana, a za sve zainteresirane bit će organizirane i dvije ture razgledavanja Drniša uz stručno vodstvo turističkih vodiča.

Na biciklističkim stazama koje su uređene na širem drniškom području u sklopu manifestacije „Drniš – Dani otvorenih vrata” održat će se duatlon utrka Miljevci – Trbounje, dok će na kanjoning stazi biti organizirano spuštanje kanjonom Čikole.

Dan otvorenih vrata imat će i Gradski muzej Drniš.

PROGRAM MANIFESTACIJE DANI OTVORENIH VRATA

PETAK, 3. LIPNJA 2016.


10.00 / Završna prezentacija projekta ‘Razvoj turizma na rubnim dijelovima NP Krka’ (Drniš, Gradska vijećnica)

10.00 / Početak kulturno-turističke ture ‘U Meštrovićevom rodnom kraju’ (Otavice – Ružić)

 • U jednosatnoj šetnji od Banovače u Otavicama pa sve do Crkve Presvetog Otkupitelja u Ružiću posjetitelji će slijediti trag Ivana Meštrovića i rekonstruirati trenutke njegova života i djelovanja u zavičaju, simboličnom mjestu početka i kraja života velikoga hrvatskog umjetnika. Tura će se zaustaviti na svim lokalitetima koje je Ivan Meštrović izgradio ili je inicirao njihovu izgradnju, kako za svoju obitelj, tako i za svoje sumještane. Početak obilaska je na Banovači, gdje je 16-godišnji Ivan Meštrović-Gabrilović priredio svoju prvu izložbu. Tura uključuje posjet obiteljskoj kući Meštrovićevih, nedavno obnovljenoj zgradi škole i antimalarične stanice. Obilazak završava posjetom Crkvi Presvetog Otkupitelja – grobnici obitelji Meštrović. Prijave: mim@mestrovic.hr ili 021/340-800

10.00 – 21.00 / Sajam obrtničke i turističke ponude rubnih dijelova NP Krka (Drniš, Poljana)

 • U sklopu manifestacije Dani otvorenih vrata kojom se obilježava završetak realizacije europskog projekta „Razvoj turizma na rubnim dijelovima NP Krka” na drniškoj će Poljani u petak 3. i subotu 4. lipnja biti održan Sajam obrtničke i turističke ponude rubnih dijelova NP Krka. Na Sajmu će sudjelovati 40-tak izlagača sa šireg drniškog područja. Riječ je uglavnom o obiteljsko – poljoprivrednim gospodarstvima, domaćim radinostima i obrtnicima koji će predstaviti svoje proizvode, eno i gastro ponudu te suvenire. Među izlagačima je i Turistička zajednica Grada Drniša koja će predstaviti smještajne i ugostiteljske kapacitete drniškoga kraja.

13.00 – 15.00 / Otvorena Stara mlinica na Čikoli

 • Stara mlinica na Čikoli iz 15. stoljeća koja se nalazi s lijeve strane na južnom ulazu grad potpuno je obnovljena i uređena u sklopu netom završenoga europskog projekta „Razvoj turizma na rubnim dijelovima NP Krka”. Stara mlinica bila je u funkciji od 15. do 17. stoljeća, a razrušena je u ratnim sukobima koji su bili česti tijekom burne povijesti drniškog kraja, a konačno je dokrajčena u Domovinskom ratu. U razdoblju u kojem je bila u funkciji bila je značajan gospodarski objekt, jer je imala čak pet mlinova. U sklopu rekonstrukcije i uređenja Stare mlinice uređen je pješački pristup od mosta na Čikoli i od znamenite drniške utvrde Gradina do te vodenice.

17.00 – 17.15 / Otvaranje Sajma obrtničke i turističke ponude rubnih dijelova NP Krka (Drniš, Poljana) 

17.30 – 21.00 / Nastupi KUD-ova (Drniš, Poljana)

 • Gradski puhački orkestar Drniš, Tamburaški orkestar Krsto Odak, Etno udruga Petrovo polje, KUU Miljevci, KUD Sveti Ilija Kljaci, KUD Promina, KUD Naši korijeni, KUD Zvona Zagore. Kulturno umjetničke udruge sa šireg drniškog područja prezentirati će kulturnu baštinu i bogatu tradiciju ovog kraja, koja će značajno doprinijeti daljnjem razvoju turizma ovog područja.

21.00 / Koncert Marijan Ban i Diktatori (Drniš, Poljana)

 • Zabava za sve generacije zagarantirana je uz nastup pop-rock legende Marijana Bana i njegovog pratećeg benda Diktatori koji će održati spektakularni koncert na drniškoj Poljani u petak 3. lipnja. Marijan Ban, među ostalim, izvest će neke od najvećih hitova kojima je Daleka obala 80-tih godina harala svim top ljestvicama i nekadašnjim diskotekama. Koncert organizira Grad Drniš u sklopu manifestacije Dani otvorenih vrata kojom se obilježava završetak realizacije europskog projekta „Razvoj turizma na rubnim dijelovima NP Krka”, a koja se održava 3. i 4 . lipnja na nekoliko lokacija na drniškom području.

Pored Promocije kulturnih i prirodnih lokaliteta ovog kraja, na Danima otvorenih vrata bit će predstavljena i nematerijalna baština ovog kraja. Tako će u petak 3. lipnja nastupiti u:
11.00 sati na Gradini: Klapa Drniš
12.00 sati na Staroj mlinici: Gradski pjevački zbor “Neuma”

SUBOTA, 4. LIPNJA 2016.

08.00 – 18.00 / Dan otvorenih vrata – Gradski muzej Drniš

 • Ulaz u muzej je besplatan. Posjetitelji će uz mogućost stručnog vodstva moći razgledati zbirku koja će biti pripremljena posebno za tu prigodu iz bogatog fundusa ustanove.

08.00 – 14.00 / Dan otvorenih vrata – Stara mlinica na Čikoli

 • Stara mlinica na Čikoli iz 15. stoljeća koja se nalazi s lijeve strane na južnom ulazu grad potpuno je obnovljena i uređena u sklopu netom završenoga europskog projekta „Razvoj turizma na rubnim dijelovima NP Krka”. Stara mlinica bila je u funkciji od 15. do 17. stoljeća, a razrušena je u ratnim sukobima koji su bili česti tijekom burne povijesti drniškog kraja, a konačno je dokrajčena u Domovinskom ratu. U razdoblju u kojem je bila u funkciji bila je značajan gospodarski objekt, jer je imala čak pet mlinova. U skopu rekonstrukcije i uređenja Stare mlinice uređen je pješački pristup od mosta na Čikoli i od znamenite drniške utvrde Gradina do te vodenice.

09.00 – 12.00 / Duatlon utrka Miljevci – Trbounje

 • Ruta duga 20 km organizira se u tri kategorije, žene i muškarci pojedinačno, te timovi dvaju natjecatelja, bicikliste i trkača. Riječ je o besplatnoj utrci koju u sklopu manifestacije Dani otvorenih vrata organiziraju JU razvojna agencija Šibensko-kninske županije i PD Promina. Utrka će se dijelom održavati na biciklističkim stazama koje su uređene u sklopu europskog projekta „Razvoj turizma na rubnim dijelovima NP Krka”. Na duatlonu Miljevci – Trbounje biciklirat će se 17 kilometara po makadamu i asfaltnim cestama, a trčati 3 kilometra poljskim stazama.
  Prijave: ivan.jurkovic@rra-sibenik.hr ili 095 394 1146.
  Start: u 9 sati kod imanja Skelin u zaseoku Drinovci na Miljevcima
  Cilj: u Trbounju kod bunara Jasikovac

10.00 / Vođena kanjoning tura u kanjonu Čikole

 • U kanjonu Čikole uređena je 10 km duga kanjoning staza koju će među prvima besplatno moći ispobati zainteresirani posjetitelji u organiziranom kanjoningu drugog dana manifestacije Dani otvorenih vrata. Manifestacija se održava u Drnišu u sklopu završnice europskog projekta „Razvoj turizma na rubnim dijelovima NP Krka”. Sudjelovati mogu samo osobe koje su upoznate s osnovama planinarskih i alpinističkih vještina. Potrebno je imati adekvatnu obuću, a oprema će biti osigurana. Očekivano trajanje kanjoninga je 3 do 4 sata. Prijave: zastitaprirode@zpv-sibenik.hr ili 099 22 91 499

10.00 – 14.00 Sajam obrtničke i turističke ponude rubnih dijelova NP Krka (Drniš, Poljana)

 • U sklopu manifestacije Dani otvorenih vrata kojom se obilježava završetak realizacije europskog projekta ‘Razvoj turizma na rubnim dijelovima NP Krka’ na drniškoj će Poljani u petak 3. i subotu 4. lipnja biti održan Sajam obrtničke i turističke ponude rubnih dijelova NP Krka. Na Sajmu će sudjelovati 40-tak izlagača sa šireg drniškog područja. Riječ je uglavnom o obiteljsko – poljoprivrednim gospodarstvima, domaćim radinostima i obrtnicima koji će predstaviti svoje proizvode, eno i gastro ponudu te suvenire. Među izlagačima je i Turistička zajednica Grada Drniša koja će predstaviti smještajne i ugostiteljske kapacitete drniškoga kraja.

11.00 sat  / Razgledavanje Drniša uz stručno vodstvo (Drniš, kod Vrela života)
13.00 sati / Razgledavanje Drniša uz stručno vodstvo (Drniš, kod Vrela života)

 • Za sve zainteresirane Drnišane i njihove goste drugog dana manifestacije Dani otvorenih vrata na kojoj će biti promovirana turistička ponuda šireg drniškog područa, bit će organizirano besplatno razgledavanje Drniša uz stručno vodstvo turističkih vodiča. Održat će se dvije ture u 11 i 13 sati, a mjesto okupljanja je kod Meštrovićevog spomenika „Vrelo života” u drniškom perivoju.

 Dani-otvrenih-vrata


MIŠLJENJA ČITATELJA

OSTAVITE ODGOVOR

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background
hrCroatian