Tisuću žitelja drniškog kraja po vrućinama bez vode

- 11. srpnja 2012.

tap-waterProblem dugotrajne suše i ovog ljeta uzrokuje nedostatak vode. Dok se cijela Hrvatska a posebno Dalmatinsko zaleđe bori sa toplotnim udarom na drniškom području preko tisuću ljudi za vrijeme tih ekstremnih vremenskih uvjeta još uvijek ima probleme sa opskrbom pitkom vodom. Zahvaljujući naporima čelništva grada, vodstva susjednih općina i vatrogasne zajednice, problem opskrbe vodom opet se rješava na iznimno skup način dopremanjem vatrogasnim cisternama koje gotovo svakodnevno dovoze vodu žednom stanovništvu.

Stanje s pitkom vodom osobito je alarmantno u selima istočnog dijela Općine Unešić.

Pet naselja: Vinovo Gornje, Čvrljevo, Utore Gornje i Donje i Visoka sa oko 700 stanovnika nemaju vodovodnu mrežu, presušili su im bunari, te ovise o vatrogasnim cisternama.

Općina Unešić osigurala je u proračunu 100.000 kuna za vodu koja stanovnicima tih sela stiže dva do tri puta mjesečno, a dovoze je vatrogasci DVD-a Ružić koji dovoz naplaćuju od 150 do 200 kuna. Mnogima će takve cisterne još dugo biti jedina veza s vodom budući je izgradnja vodovoda još daleko od realizacije, iako su svega par kilometara udaljeni od vodospreme sv. Marko na Moseću. Očekuju da će projekt koje je lani napravio IGH u narednih nekoliko godina biti realiziran uz pomoć Europskih fondova budući da je riječ o skupom zahvatu na specifičnom krškom području.

U Općini Promina, nakon što su Matasi dobili vodu najteže je stanje na području Bobodola, Gornjeg Lukara i Poda gdje živi 50 tak stanovnika, koji za sada moraju se sami snalaziti za opskrbom vodom. Naime kako je Općina Promina je bez proračuna i čeka se konstituiranje novog općinskog vijeća, ne može se udovoljiti njihovim zahtjevima za dovoz vode cisternama. Dosada je zaprimljeno 10 zahtjeva, a ranijih godina za tu namjenu iz općinske blagajne izdvojilo bi se od 30 do 50.000 kuna, kazao nam je načelnik Paul Cota.

U Općini Ružić na vodovodnu mrežu nije priključeno naselje Moseć Gornji, te Drvenjak u Mirlović Polju. Riječ je oko 70 potrošača kojima se voda također dovozi cisternama.

Uprava Grada Drniša također zaprima zahtjeve za dostavu pitke vode cisternama, a popis domaćinstava s brojem članova trebaju dostaviti predsjednici mjesnih odbora.

Odlukom Grada Drniša domaćinstvima koja nemaju pristup vodovodnoj mreži besplatno će Grad dopremiti godišnje jednu cisternu pitke vode, riječ od 8 kubika koliko je zapremina vatrogasne cisterne. Sve ostalo morat će sami platiti. Dio zahtjeva već su zaprimili a uglavnom riječ je o zahtjevima s područja Miočića, Biočića ,Tepljuha i Štikova gdje je najviše problema u vodoopskrbi i ovoga ljeta.

Dovoz vode inače drniški vatrogasci po cisterni naplaćuju od 200 do 250 kuna ovisno o udaljenosti naselja. U prvih šest mjeseci ove godine DVD Drniš naseljima na području Grada Drniša dostavili su više od 110 cisterni. Prošle godine ukupno 380, a toliko očekuju i ove godine.


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background