Svečano otvoren 5. ‘Međunarodni festival pršuta – Drniš 2018.’

- 18. kolovoza 2018.

Pršut Mesne industrije Braća Pivac d.o.o. šampion je 5. ‘Međunarodnog festivala pršuta – Drniš 2018’.
Nagradu je Ivici Bikiću uručio Šibensko kninski župan Goran Pauk, u svojstvu izaslanika Predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović koja je visoki pokrovitelj manifestacije.

Dodijeljeno je dvanaest zlatnih, šest srebrenih i četiri brončane medalje.

Zlatne medalje u kategoriji Dalmatinski/Drniški pršut osvojili su: Bel Cro Trade d.o.o., Mijukić Prom d.o.o., Mesna industrija Braća Pivac d.o.o. i Smjeli d.o.o.. U kategoriji Istarski pršut OPG Pršuti Milohanić, T.O. Tomaso, Jelenić d.o.o. i Istarski pršut Dujmović. U kategoriji dimljenci necertificirani pršut zlatom su se okitili: Nira, MTO ‘Mrki’, Sušara Perajica d.o.o., te Klaster Crogorski pršut.

Srebrene medalje u kategoriji Dalmatinski / Drniški pršut dobio je Pršut Voštane d.o.o., u kategoriji Istarski pršut srebrom se okitio Pisinium d.o.o., a u kategoriji Dimljeni necertificirani nagrađeni su: Bura i Sol do.o.o, Kulina Nova Sela d.o.o., T.O. Diana, i Dim Mes d.o.o.

Brončane medalje u kategoriji Dimljeni necertificirani pršut pripale su: Drniške delicije Maran d.o.o., Braniteljska zadruga Lemeš d.o.om Pavić d.o.o., te Pršut Posedarje d.o.o..

Predsjednica komisije za ocjenjivanje pršuta i ove godine bila je dr.sc. Sandra Petričević sa Hrvatskog veterinarskog instituta – Veterinarski zavod Split a koja je kazala:

– ‘Sveukupno su bila prijavljena 23 uzorka. Posao je bio težak. Svi su pršuti odlične, iznimne kvalitete i nijanse su odlučile. Vrhunski proizvodi dosta izjednačenih senzorskih svojstava. Šest je bilo prijavljenih Istarskih pršuta, te pršuti iz Bosne i Hercegovine i Crne Gore. Bilo je zadovoljstvo ove godine sudjelovati u ocjenjivanju’.

Festival je i ove godine službeno otvoren revijalnim umijećem u rezanju pršuta, u kojem su se okušali uzvanici:

Goran Pauk župan Šibensko – kninske  županije, Marija Vučković državna tajnica Ministarstva poljoprivrede, Goran Hrvatin načelnik općine Tinjan, Josip Begonja gradonačelnik Grada Drniša, te Miro Ivić Predsjednik Uprave Slobodne Dalmacije koji je ujedno bio najuspješniji, te je njemu pripala čast službenog otvorenja 5. Međunarodnog festivala pršuta u Drnišu, rođenom Miljevčancu, vrsnom poznavatelju pršuta.

Okupljene su pozdravili: domaćin gradonačelnik Grada Drniša Josip Begonja, predsjednik Udruge proizvođača drniškog pršuta Drago Pletikosa, načelnik Općine Tinjan  Goran Hrvatin, potpredsjednik HGK za poljoprivredu, prehrambenu industriju i šumarstvo Dragan Kovačević, izaslanica predsjednika Vlade RH Državna tajnica Marija Vučković, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, predsjednik skupštine Šibensko-kninske županije Nediljko Dujić

te izaslanik predsjednice RH župan Šibensko – kninske županije Goran Pauk, od kojih je jasne i konkretne poruke poslao je Dragan Kovačević koji je kazao:
– ‘ Mi u HGK smatramo da proizvodnja pršuta u Hrvatskoj nije samo dio nacionalnog identiteta, nije samo dio hrvatske kulturne baštine i tradicije, već da mora u budućnosti postati konkurentan izvozni proizvod. Prije svega kroz snažniju implementaciju i tehnoloških dostignuća u proizvodnji, te kroz povećanje proizvodnih kapaciteta. Potrebni su nam izgradnja novih proizvodnih pogona kao i snažnija promocija i marketing. Izvoz pršuta prije svega želimo kroz izvoz u zemlje EU. Sva istraživanja i trendovi govore da potrošači EU vape za ovakvim proizvodima, koji su napravljeni na tradicionalnoj recepturi, bez kemije, na prirodan način koji kroz mirise i okuse pričaju povijest, način života, tradiciju i običaje. Pršut nema alternativu. To je proizvod visoke dodane vrijednosti. Ali treba reći: nismo zadovoljni sa proizvodnim kapacitetima. Sa 350 tisuća komada godišnje ne pokrivamo potrebu niti domaćeg tržišta. A upravo su kapaciteti ključni za konkurentnost. Žao mi je što moram reći da smo dosegli najnižu povijesnu razinu proizvodnje tovljenika. Naime sa jednim milijunom tovljenika ne pokrivamo niti trećinu potreba hrvatske industrije. Svi mi koji se bavimo proizvodnjom pršuta jako dobro znamo da bez kvalitetne sirovine nema vrhunskog pršuta. I zato s ovog mjesta treba uputiti poruku: država treba osigurati dodatna sredstva, odnosno treba poticati proizvodnju crne slavonske svinje i njezinih križanaca,što je vrhunska sirovina i onda je kroz uzgoj i hranidbu usmjeriti u proizvodnju vrhunskih pršuta’.

– ‘Gastronomija je jedan od najvažnijih oblika turizma koji trebamo nastaviti razvijati. Pršut predstavlja sami vrh naših specijaliteta, bilo drniški ili istarski. Kad vam dolazi gost u kuću, i za njega načnete pršut zna se da mu ukazujete iznimnu čast. Naša predivna Dalmatinska Zagora ima sve predispozicije da postane cjelogodišnja turistička destinacija, ispred mora i moram naglasiti na najboljem je putu. Ministarstvo turizma u tom razvoju i dalje će vam stajati na raspolaganju’, kazao je državni tajnik Ministarstva turizma Tonći Glavina.

– ‘Međunarodni festival u Drnišu postaje sve značajnija manifestacija za hrvatsku poljoprivredu i razvoj našeg ruralnog prostora. Ministarstvo poljoprivrede putem programa Ruralnog razvoja do sada je u Šibensko kninsku županiju uložilo nešto više od 147 milijuna kuna. Poticali smo, a činiti ćemo to i ubuduće, razvoj malih gospodarstava gdje je uloženo oko 10 milijuna kuna preko Mjere 6., u okviru Mjere 4. odobreno je devet projekata u ovoj županiji, dok putem Mjere 7. nastaviti ćemo ulagati u poboljšanje infrastrukture hrvatskog ruralnog prostora a do sada je uloženo preko 50 milijuna kuna od čega čak  20 posto na područje Grada Drniša. Moramo i više. Zato ozbiljno radimo na novoj strategiji razvoja, ulagati ćemo više u ruralnu politiku putem nacionalnih sredstava. Gastronomske delicije i vaš trud će zasigurno će uroditi plodom. Nadam se i većem priljevu turista u ovaj jedinstveni dio Hrvatske, koji je mjesto harmonije i sklada kamena i čovjeka, kojeg znamo i po pršutu, i po Meštroviću, čuvenim tvrđavama i zaista bogatoj baštini’, istaknula je izaslanica predsjednika Vlade RH, državna tajnica Ministarstva poljoprivrede Marija Vučković.

– ‘Velika je tradicija ali i velika budućnost drniškog pršuta. Certificiranje i zaštita pršuta jamstvo je kvalitete i  ujednačenosti proizvoda koji ispunjavaju zahtjeve i najistančaniji nepca. Takvi proizvodi lako pronalaze put do kupca i zato težimo tome. Nadam se da ćemo uskoro na festivalu dijeliti nagrade i pečenice i pancete na čijem se certificiranju radi. Što će biti samo kruna dugogodišnjeg rada i truda naših pršutara. Svjesni smo i problema, malog udjela domaćeg proizvoda, nekonkurentne cijene, nedovoljnih klaoničkih kapaciteta i slično ali nisu to nepremostivi problemi. Uz bolju povezanost svih u lancu i proizvodnje i korištenja novčanih sredstava EU te uz podršku i Vlade RH ova iznimna delicija može biti pokretač ruralnog razvoja i prerađivačke industrije’, poručio je župan Goran Pauk.

– ‘Pojam Drniša uvijek je vezan uz pršut, uz njega se rađamo, živimo i umiremo. Zadovoljstvo mi je što manifestacija ide dalje’, kazao je gradonačelnik Josip Begonja.

Svečanom otvorenju nazočili su izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, predsjednik skupštine Šibensko-kninske županije Nediljko Dujić, saborski zastupnici Ivan Šipić i Ante Bačić, državni tajnici Josipa Rimac i Tomislav Dulibić, pomoćnik ministra poljoprivrede Krešimir Ivančić, pomoćnik ministra mora, prometa i infrastrukture Josip Bilaver, načelnik Općine Tinjan Goran Hrvatin, predsjednik Županijske komore Šibenik  Ivan Soža, predsjednik Obrtničke komore Šibensko – kninske županije Joso Smolić , predsjednik Uprave Slobodne Dalmacije Miro Ivić  i brojni drugi.

Na festivalu sudjeluje ukupno 75 izlagača, među kojima je tridesetak proizvođača pršuta iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore. Uz pršutare, na sajmu izlažu i proizvođači sira, vina, meda, soparnika, domaćih slastica, suvenira i drugih proizvoda. Najavljeno preko trideset različitih zabavnih, kulturnih, sportskih, gastronomskih i stručnih događanja. Iz programa svakako valja izdvojiti  i izložbu „Povijest Drniškog pršuta“ koju je priredio Gradski Muzej Drniš. Za poseban gastronomski doživljaj pobrinuli se Obrtnička komora Šibensko-kninske županije i Udruženje obrtnika Kaštela sa svojim delicijama. U dva dana Festivala posjetitelje će zabavljati Goran Karan, Klapa Drniš, KUU Miljevci, KUD Sveti Ilija Kljaci, Tamburaški orkestar „Krsto Odak“, Gradski pjevački zbor Neuma i Frane Bilić s prijateljima, te domaće glazbene snage – Ante Skelin i Drniš Jam. U radionicama JU NP Krka i majstora Ivana Mlađe Tomića iz Siverića zabava je za djecu. Gosti Drniša uz stručnu pratnju turističkih vodiča besplatno mogu razgledati Drniš te upoznati njegovu bogatu i zanimljivu povijest.

Stručni dio festivala obuhvaća predavanja i panel rasprave na temu proizvodnje i plasmana pršuta te mogućnostima financiranja projekata iz EU fondova, sa sudjelovanjem proizvođača, poduzetnika i javnih djelatnika. Peti Međunarodni festival  pršuta organiziraju Turistička zajednica Grada Drniša, Udruga proizvođača Drniškog pršuta i Grad Drniš, uz pomoć LAG-a „Krka“ i Hrvatske Gospodarske komore, te uz potporu Ministarstva Gospodarstva, poduzetništva i obrta, Ministarstva poljoprivrede, Hrvatske turističke zajednice, Šibensko – kninske županije, Obrtničke komore ŠKŽ i Nacionalnog parka Krka, uz visoko pokroviteljstvo Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović.

Cjelovitu galeriju fotografija potražite na Facebook stranici Radio Drniša


Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background
hrCroatian