Održana radionica o EU fondovima

- 21. kolovoza 2018.

U subotu je u sklopu 5. Međunarodnog festivala pršuta – Drniš 2018, održana radionica na temu “EU fondovi kao pokretači razvoja ruralnih krajeva”. Radionica je održana u organizaciji LAGa Krka, uz pomoć Ministarstva poljoprivrede i Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju. Na radionici su predstavljeni uvjeti prihvatljivosti i kriteriji odabira u mjerama Programa ruralnog razvoja RH 2014.-2020., tip operacije 6.3.1. “Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava” – analiza prihvatljivosti korisnika, podnošenje Zahtjeva za potporu za tipove operacija 4.1.1. (ViP i SiP), 4.1.2., 4.1.3. i 4.2.1. (uljare i mljekare), 4.2.2. i 6.4.1.. Na kraju radionice predstavljeni su programi kreditiranja za male i srednje poduzetnike, jedne zagrebačke banke.

Na radionici je prvi govorio pomoćnik ministra poljoprivrede, Krešimir Ivančić, koji je kazao koja su predviđanja za ulaganja u ruralni razvoj do 2020. godine. Također se osvrnuo i na dosadašnja iskorištavanja fondova od strane Šibensko-kninske županije.

-Očekujemo da će vrijednost ulaganja u poljoprivredu i ruralna područja u Hrvatskoj biti oko 2.7 milijardi eura za raznorazne aktivnosti. U Šibensko-kninsku županiju do sada je ušlo oko 60 milijuna odobrenih investicija, bilo da se radi o podizanju novih nasada, voća, vinograda, maslinika, staklenika, proizvodnja povrća u staklenicima kroz IAKS mjere oko 40 milijuna kuna. Sve ukupno oko 100 milijuna kuna, što Šibensko-kninsku županiju stavlja na neslavno posljednje mjesto po korištenju programa ruralnog razvoja. S obzirom na obradive površine koje županija ima, te brojke se moraju promijeniti u sljedećem periodu.

U svojoj prezentaciji Ljubica Šolić iz LAGa Petrova Gora govorila je o potporama razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava, odnosno na koji način se prijaviti za te potpore i koje uvjete treba ispuniti.

-Uvjet koji morate zadovoljiti je da ste ekonomska veličina od 2000 do 799, da ste upisani u upisnik poljoprivrednih gospodarstava i morate napraviti poslovni plan. Agencija i ministarstvo su tu izašli u susret korisnicima, poslovni plan je znatno pojednostavljen i najlakše je ispuniti poslovni plan. Dosta je teško provesti projekt, pogotovo kada govorimo o poljoprivrednim gospodarstvima koja do sada nisu bila tržišno orijentirana. Sama provedba zahtjeva i neko poznavanje financijskog poslovanja. U tom poslovnom planu morate definirati stanje u kojem se nalazi vaše gospodarstvo u ovom trenutku i morate definirati jedan od dva moguća cilja, a to je modernizacija i unaprjeđenje procesa rada ili povećanje proizvodnog kapaciteta.

Ispred  Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju govorila je Helena Bakota koja je kazala više o tome što treba napraviti za podnijeti zahtjev za korištenje potpora.

-Osnovno što se treba napraviti da možete uopće podnositi zahtjev za potpore iz programa ruralnog razvoja je da ste upisani u evidenciju korisnika. Na stranicama agencije pod karticom „Ruralni razvoj“ postoji detaljno opisan vodič kako to napraviti i što napraviti. Od strane agencije dobijete korisničko ime i lozinku s kojom možete pristupiti agrometu. Ništa se agenciji osim konačne potvrde o podnošenju zahtjeva ne donosi, odnosno ne šalje. Sva dokumentacija se učitava u agrometru, samo jedan jedni papir ili osobno ili preporučenom poštom poslati agenciji, sve ostalo se učitava u sustav.

Dodala je i kako je plan nabave potreban za prijavljivanje na svaku od ovih operacija.

-U svakoj od ovih operacija potreban je plan nabave. Plan nabave je jedna baza iz koje je vidljivo u što se ulaže i koji su troškovi, odnosno mogući prihvatljivi troškovi. Predlošci su u sklopu svakog natječaja i isključivo na tim predlošcima se radi izračun potpore odnosno prihvatljivosti troškova.


Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background