Svečano obilježen blagdan Svetog Roka

- 16. kolovoza 2018.

Dan je Grada Drniša i blagdan Svetog Roka, a Drnišani svetog Roka kao svog zaštitnika štuju od 1734. kad su sagradili kapelicu u spomen na sveca koji je grad obranio od kuge. Svečanosti su jutros započele misnim slavljima, u 06 i 30 te u 07.30. U 08 sati i 30 minuta služena je sveta misa za bolesnike.

Izaslanstva predvođena čelnicima Grada Drniša u 9 i 30 položila je vijence i zapalila svijeće kod spomen križa ispred crkve Gospe od Ružarija u spomen na stradale hrvatske branitelje i civilne žrtve Domovinskog rata.

Središnje koncelebrirano misno slavlje s procesijom započelo je u 10 sati kada je kip sv. Roka, kojeg su od crkve Svetog Roka do župne crkve Gospe od Ružarija nosili policijski službenici. Misu je predvodio fra Filip Mimica, koji je na službi dušebrižnika u Munchenu.

U svojoj propovijedi fra Filip je istaknuo kako moramo kao i sveti Roko u svojim putovanjima, gledati kako je lijep svijet oko nas.

-Bog stvara svijet i vidje Bog da je svijet lijep. Baš zato jer je Bog lijep, onda i ono što Bog gleda je lijepo. Sada kada gledamo kako u tom hodočašću, u tom svom hodu, naš sveti Roko ide ovim svijetom, onda on promatra Božji svijet, svijet koji je dobar, svijet koji je lijep. To je nešto što smo mi danas poprilično u svojim hodočašćima, u svojim putovanjima izgubili. Bog je stvorio dobri, lijepi svijet i onaj koji gleda takav svijet on je dobar i on je lijep. Sveti Roko je to mogao jer je pješačio, jer je hodao od mjesta do mjesta. I onda gledajući Božji stvoreni svijet koji je lijep i koji je dobar, i sam postaje lijep i sam postaje dobar.

Istaknuo je i kako je važno da pomažemo jedni drugima, ali i da se ne ustručavamo tražiti pomoć od drugih.

-Sveti Roko je bio onaj koji je bio u potrebi. Mi smo danas to poprilično izvrnuli jer volimo pomagati jedni drugima, ali sveti Roko je shvatio da biti kršćanin znači trebati nekoga. Ne da ja uvijek nekome mogu pomagati, nego i da sam ja nekoga potreban, da ja ne mogu sve sam, da ja ne mogu živjeti sam.

Na kraju svete mise župljani su se oprostili od časnih sestara s.Nazarene (Marije) Blažević i s.Klare (Snježane) Pavlović, koje je uprava samostana Družbe sestara franjevki od Bezgrješne bila prisiljena povući iz Drniša uslijed nedostatka novih redovničkih zvanja. Iz župe su se zahvalili njima dvjema, ali i svim časnim sestrama koje su među nama bile i djelovale, na požrtvovnom radu i sebedarju kroz 84 godine boravka u našoj župi. Posebno emotivna  bila je časna majka s.Zdravka Gverić koja se u svom govoru osvrnula na dugu povijest boravka časnih sestara u Drnišu, ali je i dodala kako ovo nije konačna odluka, te da će se časne sestre vratiti u Drniš.

Po završetku svete mise kip svetog Roka u procesiji kroz centar grada vraćen je u crkvu svetog Roka. Tamo će se tradicionalno održati blagoslov djece i završna misa koju će voditi vikar fra Dejan Međugorac. Večernja sveta misa s blagoslovom djece započet će u 19 sati.


Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background