Gradski pjevački zbor ‘Neuma’ i časna sestra Marija Nazarena Blažević ovogodišnji su laureati Grada Drniša

- 16. kolovoza 2018.

U okviru proslave Dana grada Drniša i blagdana sveca zaštitnika sv. Roka održana je i svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Drniša na kojoj su podijeljena i ovogodišnja gradska priznanja što se tradicionalno u prigodi Dana grada dodjeljuju zaslužnim pojedincima i kolektivima.

Ove godine Odlukom Gradskog vijeća od 31. srpnja, dodijeljena su dva javna priznanja i to: Nagrada Grada Drniša Gradskom pjevačkom zboru “Neuma”, za veliki doprinos u kulturnom životu Grada Drniša. Nagradu je predstavnici zbora Josipi Prpa uručio predsjednik Gradskog vijeća Ante Pleadin. Javno priznanje Nagrada za životno djelo Grada Drniša dodijeljeno je časnoj sestri Mariji Nazareni Blažević za zapažene uspjehe i ostvarenja u zdravstvenoj i socijalnoj skrbi, te za humana djela na području Grada Drniša. Nagradu je uručio gradonačelnik Grada Drniša Josip Begonja.

Vijećnicima su ovom prilikom uručena i prijenosna tablet računala. Iz gradskog proračuna za 16 tableta izdvojeno je 40 tisuća kuna. U gradskoj upravi izračunali su da je prosječan trošak pripreme, printanja i slanja papirnatih materijala vijećnicima po sjednici znatno veći te očekuju da će tableti uvelike isplatiti.

Vijećnicima je tablete uručio gradonačelnik Drniša Josip Begonja a koji je u svom prigodnom govoru istaknuo:

– ‘Od aktualnih projekata koje provodimo valja kazati kako kreće rekonstrukcija ulice Ivana Meštrovića što će Drnišu dati jednu sasvim drugu vizuru a provodimo ga  u partnerstvu s Hrvatskim cestama, našim komunalnim društvom RAD te Hrvatskim vodama. Nakon što je proveden javni natječaja za izvođenje radova na izgradnji fekalne i oborinske kanalizacije od prijelaza preko pruge (Jabuke) u Siveriću do Drniša ta će prometnica ubuduće imati nogostup sa obje strane, donosi sa sobom i rekonstrukciju vodoopskrbnog sustava za dio naselja Badanj, kao i za izgradnju plinovoda do tvrtke Dalmacijavino te postavljanje nove javne rasvjete. Ukupna ugovorena vrijednost svih ovih radova je oko 14.000.000,00 kn od čega Grad sudjeluje sa svojim sredstvima oko 1.500.000,00 kn kroz dvije proračunske godine.

Također, ovih dana smo dali svoju suglasnost Hrvatskim cestama na izrađenu projektnu dokumentaciju radi ishođenja lokacijske dozvole te radi utvrđivanja potrebe za izradom dokumentacije glede zaštite okoliša za zaobilaznicu Drniša. Riječ je o preko 10 km nove ceste s pripadajućim mostom na rijeci Čikoli.

Sredstvima fonda za ruralni razvoj EU provodimo projekt „Izgradnja prometnice sa infrastrukturom u stambenoj zoni „Pazar“ u Drnišu – Mjera 07-Programa ruralnog razvoja RH 2014-2020 – Podmjera 7.2., za što smo dobili bespovratna sredstva u visini od 1.067.000,00 kuna.

Nadalje, sredstvima EU provodimo projekt „Izgradnja i opremanje reciklažnog dvorišta“ za što smo dobili bespovratna sredstva u iznosu od 2.794.075,00 kuna. Za izvođača radova odabrana je tvrtka GEOTEHNIKA d.o.o. s kojom će idući tjedan biti potpisan ugovor o izvođenju radova. Također izabran je i stručni nadzor za izvođenje radova.

Nakon potpisivanja Ugovora o sufinanciranju realizacije projekta “Rekonstrukcija postojeće građevine (tržnice) – Izgradnja 5 (pet) nadstrešnica i 1 (jedne) prodavaonice u Gradu Drnišu”, ukupne vrijednosti 736.071,25 kuna od čega su 85% bespovratna sredstva EU tj u visini od 719.196,25 kn. U tijeku je javni poziv za izvođenje radova.

U okviru nacionalnog programa nabavke različitih spremnika za selektiranje i odlaganje otpada, prijavili smo naše potrebe u visini preko 4.400 različitih spremnika s različitim volumenima. Naša prijava je uspješno ocijenjena te je i ugovorena vrijednost nabavke u visini od 1.150.000,00 kuna od čega će Grad osigurati sufinanciranje u visini od 15% ili cca 170.000,00 kn, a 85% sredstava je bespovratno iz fondova EU.

Sklopili smo i Ugovor o sufinanciranju izgradnje fekalne kanalizacije u Drnišu u predjelu Balek koji se sufinancira sredstvima MRRFEU u visini od 50% ili s 200.000,00 kn a 50% osigurava naše komunalno društvo RAD. Nakon što je izabran izvođač do kraja ovog mjeseca bi započeli radovi.

Grad Drniš je trinaesti grad po redu u Hrvatskoj po novcu povučenom iz EU Fondova po glavi stanovnika pa je gradonačelnik i tu imao što nabrajati:

– ‘Ovih dana pred nama je završetak projekata koji se sufinancira iz fonda za regionalni razvoj EU kao „Integrirani program objedinjavanja kulturne baštine Grada Drniša“, kojeg smo prijavili u suradnji s Fakultetom građevinarstva, arhitekture i geodezije iz Splita. Riječ je o izradi kompletne projektne dokumentacije za 4 nepokretna kulturna dobra što je sufinancirano od strane EU kroz mjeru A u visini od 3.000.000,00 kuna bespovratnih sredstava.

Ali završetkom jednog projekta istovremeno započinjemo s realizacijom jednog drugog projekta a to je „NATURA DRNIŠ – Održivi razvoj drniške prirodne baštine pod ekološkom mrežom Natura 2000“  kojeg provodimo zajedno s našim partnerom JU PRIRODA Šibensko-kninske županije. Njegova ukupna vrijednost je 5.674.022,42 kuna, od čega je bespovratno sufinanciranje od strane EU u visini od 85% (cca 4.765.000,00 kune). Projektom je obuhvaćena izgradnja: malog hostela u staroj školi u Bogatićima, brdska pješačko-biciklistička staza „Lišnjak-vrh Promine“, nabavka terminala i bicikli za brdske staze te edukativne radionice.

U tijeku je i realizacija prekograničnog projekta ADRIATIC CANYONING kojeg provodimo zajedno s partnerima iz Hrvatske, BiH te Crne Gore, a vrijednost našeg projekta je oko 2.600.000,00 kn od čega su 85% bespovratna sredstva EU s kojima mislimo između ostalog urediti Centar za razvoj kompetencija u ruralnom turizmu’, naveo je Begonja. Nekoliko riječi posvetio je i onome što grad iz proračuna izdvaja za određene kategorije sugrađana,

– ‘Za nadolazeću školsku godinu iz našeg proračuna nabavit će se školske knjige i mape za likovni za 118 naših učenika osnovne škole u što ćemo potrošiti oko 120.000,00 kuna,

I dalje ćemo osiguravati besplatan dječji vrtić za 4. i svako dalje dijete u višečlanim obiteljima, a boravak druge djece u našem vrtiću sufinanciramo i do 1.200,00 kuna po djetetu Kroz naš Socijalni program za potrebe naših  sugrađana osigurali smo oko 630.000,00 kn. I za sve naše udruge osigurali smo u našem proračunu oko 750.000,00 kn. Sufinanciramo rad Crvenog križa i Turističke zajednice s oko 200.000,00 kuna. Potičemo razvoj turizma i poljodjelstva kroz niz mjera.

Grad i proračunski korisnici posluju preko riznice, pa na mjesečnoj razini osiguravamo plaće za 104 zaposlenika koji rade kako u gradskoj upravi tako i u JVP, Dječjem vrtiću, POU, Gradskom muzeju, Narodnoj knjižnici i našem DVD-u’, kazao je gradonačelnik Begonja i napomenuo kako je su svakom razdoblju povijesti za stvaranje rezultata i razvoj pojedine sredine, uvijek bili zaslužni ljudi:

– ‘Generacije kroz drnišku povijest, svojim su zalaganjem, a nerijetko i žrtvom, svjedočili razvoju grada, gradeći sredinu po mjeri svih njegovih stanovnika, ali i brojnih prijatelja i gostiju.

Postignuti rezultati danas su iza nas, a pred nama je nimalo lak put razvoja kojim trebamo nastaviti dalje.

Očekujem da ćemo u godinama koje su pred nama uz Božju blagoslov samo zajedništvom, znanjem, radom i uzajamnim povjerenjem, još više se približiti modernim sredinama europske zajednice, kako bi naš grad i sva njegova naselja unaprijedili za buduće naraštaje.

Koristim priliku da se na ovaj svečani Dan, zahvalim svim našim udrugama i društvima koji svojim programima i marljivim radom uvelike pridonose punini Drniša i njegovog kraja.

Hvala također, svim tvrtkama i obrtnicima koji čuvaju radna mjesta i otvaraju nova. Zahvala ide i prema svim djelatnicima gradske uprave kao i zaposlenicima gradskih ustanova, gradskih tvrtki i institucija s kojima Grad uspješno surađuje.

Ne smijemo zaboraviti na svoju prošlost i brojne vrijedne sugrađane, kojih na žalost više nema, a koji su svoj život i rad ugradili u današnji Drniš, u Grad bogate povijesti, tradicije i kulture.

 

Napose, ne smijemo zaboraviti ni hrvatske branitelje bez kojih mi danas ne bi bili ovdje. S posebnim pijetetom sjećamo se onih koji su svoje živote položili za slobodu Drniša i slobodnu Hrvatsku.

Drniš moramo s ponosom čuvati svi zajedno, graditi ga i voljeti ga kako bi ostao gradom ugodnog življenja i zadovoljnih ljudi, ali istovremeno budimo svjesni činjenice da se nikada u dovoljnoj mjeri nećemo moći odužiti Gradu koji nam je dao pripadnost i gdje sagradismo dom.

Za kraj, svima onima kojima je ime Roko ili izvedenica tog imena čestitam imendan, a svim svojim sugrađanima još jednom upućujem čestitke povodom Dana Grada i blagdana sv Roka, našeg nebeskog zaštitnika’, poručio je gradonačelnik.

Biranim riječima okupljenima su se obratili i župan Šibensko kninski Goran Pauk u svojstvu izaslanika predsjednika Vlade RH i saborska zastupnica Branka Juričev Martinčev u svojstvu izaslanika predsjednika Hrvatskog sabora zastupnica Branka Juričev Martinčev, a prisutni su još bili i saborski zastupnik Miro Kovač, državna tajnica Josipa Rimac, pomoćnici župana Darija Puljić i Nikola Blažević, predsjednik Skupštine Šibensko kninske županije Nediljko Dujić gradonačelnik Knina Marko Jelić, gradonačelnik Obrovca Ante Župan, drniški župnik Fra Damir Ćiro Čikara, časna majka sestra Zdravka Gverić, vrhovna poglavaria Družbe sestara franjevki od Bezgrešne, brojni gospodarstvenici, direktori, ravnatelji i ostali uzvanici.


Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background
hrCroatian