Svečano obilježena 20. obljetnica oslobođenja Miljevaca

- 21. lipnja 2012.

Na današnji dan prije 20. godina branitelji 142. drniške i 113. šibenske brigade započeli su akciju oslobođenja sedam miljevačkih sela. Odlučnim udarom ubačenih izviđačko-diverzantskih skupina okupatorske su snage razbijene i poražene već potkraj 21. lipnja 1992. godine. Hrvatski branitelji za svega 48 sati potpuno su oslobodili svih sedam sela, prostor veći od 100 tisuća metara četvornih, nanijevši brojčano i oružjem nadmoćnijem neprijatelju velike gubitke u ljudstvu i borbenim sredstvima.

Akcija oslobađanja Miljevaca u ljeto 1992. godine bila je prva veća oslobodilačka akcija Hrvatske vojske u Domovinskom ratu.

Zapovjednik akcije brigadir Kruno Mazalin danas na Drinovcima je kazao:

– 19. lipnja navečer u 20 sati bilo je otvaranje Međunarodnog dječjeg festivala u Šibeniku a mi smo se u 21 sat uputili na Miljevce. Krenuli smo iz tri pravca. Preko Čikole i drvenog mosta kojega je naša inženjerija tri mjeseca radila u tajnosti. Drugi pravac bio je sa Nos Kalika a treći brodom Nacionalnog parka kroz kanjon Krke. Akcija je započela 20. lipnja u 5 sati ujutro. Većina sela bila je tijekom jutra oslobođena. Ključ je bio zadnji u 20 sati. Važno je naglasiti da su svi ovdje postrojeni branitelji bili pričuva, nitko nije bio profesionalni vojnik a prešli su dvije rijeke, dva kanjona i 20 km kroz neprijateljske snage kako bi se probili na polazne linije. Imali smo jasnu zadaću: izaći, ovladati prostorom i na njemu ostati a to smo i učinili, unatoč tomu što je neprijatelj bio brojčano nadmoćniji a o tehnici da i ne govorimo, kazao je Mazalin.

Devet skupina, 26 borbenih grupa, sveukupno 250 branitelja, ovladali su cijelim platoom i organizirali obranu dosegnute crte bojišnice, pripremajući se za očekivani neprijateljski protunapad koji je uslijedio već 23. lipnja kad je neprijatelj u bijesu i nemoći otvorio topničku paljbu po Šibeniku i drniškoj Zagori. No, nikad više se nije upio ni za korak približiti miljevačkim selima.

U akciji je poginulo osam branitelja: Ivica Goreta, Petar Sedlar, Milan Novaković, Ivica Barišić, Mate Pućo, Nikola Cigić, Halid Kopić, Ante Škopljanac.

U prigodi svečanosti obilježavanja 20. obljetnice oslobođenja Miljevaca u Drinovcima je danas bilo visoko vladino izaslanstvo predvođeno predsjednikom Vlade Republike Hrvatske Zoranom Milanovićem. Na Miljevcima je bio i ministar obrane Ante Kotromanović, ministar branitelja Predrag Fred Matića, ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić. Premijer Milanović je kazao:

– Dragi prijatelji, poštovani branitelji, ratni pobjednici samo je jedna riječ u kojoj se sve može sažeti. Poštovanje. Respect. Te 1992. godine kada sam čuo da su Miljevci oslobođeni u prvi trenutak nisam vjerovao, ali bila je istina. Hrvatski put je skuplji, duži put. U zadnjih 100 godina rijetka su razdoblja kada smo živjeli u miru, po svome, stjecali, bogatili se i mirno normalno planirali živote, mi i naši preci. I prije 100, i prije 70 godina, i nakon ratova, u raznim političkim sustavima, koje nismo birali, koji su nam bili nametnuti. Danas imamo svoju državu, da nije bilo vas ne bi je imali, kazao je Milanović.

Bila je to, ustvrdio je premijer, jedna od najvećih akcija Domovinskog rata kojom je Hrvatska vojska pokazala da se ravnopravno može nositi s neprijateljem i osloboditi svoju državu u njezinim granicama.

– “To je bio genij trenutka, nadahnuće male grupe ljudi, vas, koji ste se suprotstavili jačem i brojčanijem neprijatelju, koji nije birao sredstva. To što ste vi učinili bila je sjajna improvizacija, izvan sustava. Ono što danas mi moramo učiniti je da Hrvatska bude sustav, da se poštuju pravila i da svatko zna koja su njegova prava. I da svatko ima jasan interes, ne samo ljubav, živjeti u Hrvatskoj, bogatiti se vlastitim radom, pameću, upornošću i inteligencijom i dati drugima pravo da to rade. Sve ću sažeti riječima koje su bitne, za nas u ratu i za nas u miru. U ratu otpor, u pobjedi velikodušnost, u miru dobra vjera”, istaknuo je Milanović.

AKCIJI POVELJA RH 

Povodom 20. obljetnice oslobođenja Miljevaca predsjednik Republike Hrvatske i vrhovni zapovjednik oružanih snaga Ivo Josipović donio je odluku da se zapovjedništvu i sudionicima akcije “Miljevci” dodijeli Povelja Republike Hrvatske za iznimno uspješno izvedenu akciju u lipnju 1992. godine. Zapovjedniku akcije brigadiru Krunu Mazalinu danas na Miljevcima priznanje je uručio izaslanik predsjednika – načelnik glavnog stožera Oružanih snaga general pukovnik Drago Lovrić.

Akciji je time konačno dan značaj koji i zaslužuje te je skinuta stigma o “neodobrenoj akciji”.

Obraćajući se postrojenim braniteljima Lovrić je kazao:

– “Akcija na Miljevačkom platou bila je munjevito vojno djelovanje Hrvatske vojske koja je pokazala da je vojska spremna za okončanje okupacije hrvatskog teritorija. Ova akcija kao i one koje su uslijedile omogućile su uspostavu suvereniteta RH u okvirima međunarodno priznatih granica. Danas 20 godina poslije s ponosom možemo reći Hrvatska je slobodna i suverena zemlja, punopravna članica NATO-a i uskoro članica EU. Ulaskom RH u NATO oružane snage naše zemlje razvijaju zajedničke sposobnosti sa našim saveznicima te zajednički pridonose svjetskom miru, ali i garantiraju punu suverenost RH, kazao je Lovrić.

Okupljenim braniteljima kao izaslanik predsjednika Hrvatskog Sabora obratio se i saborski zastupnik Franko Vidović, Šibensko kninski župan Goran Pauk te gradonačelnik Drniša Ante Dželalija,

– Bili su to dani ponosa i slave hrvatskog naroda a akcija je dokazala da je Hrvatska snaga koja u svakom trenutku može udariti neprijatelja. S pijetetom i ljubavlju sjećamo se svih poginulih koji su dali svoje živote da bi mi danas mogli živjeti u miru, kazao je Dželalija.

Svečanosti obilježavanja 20. obljetnice Miljevaca jutros su započele snimanjem milenijske fotografije osloboditelja Miljevaca koje je snimio fotograf Šime Strikoman.

Uslijedilo je postrojavanje oko 400 prisutnih branitelja. Načelniku glavnog stožera Oružanih snaga general pukovniku Dragi Lovriću prijavak je predao jedan od ratnih zapovjednika 142. drniške brigade pukovnik Željko Nakić.

Nakon prigodnih govora uslijedilo je polaganje vijenaca poginulim braniteljima, te misa zadušnica u crkvi Imena Isusova u Drinovcima. Koncelebrirano misno slavlje predvodio je biskup šibenski monsinjor Ante Ivas.

1-miljevci-20

2-miljevci-20

3-miljevci-20

4-miljevci-20

5-miljevci-20

6-miljevci-20

7-miljevci-20

8-miljevci-20

9-miljevci-20


MIŠLJENJA ČITATELJA

OSTAVITE ODGOVOR

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background
hrCroatian