Sv. Roko već je 280 godina zaštitnik Drniša

- 19. kolovoza 2014.

Drnišani su prigodno proslavili još jedan blagdan svog zaštitnika sv. Roka, kojeg slave već punih 280 godina od 1734. kada su mu u spomen što je grad obranio od kuge podigli kapelicu.

Sveti Roko se obilježava i kao Dan grada, a proslavu su u subotu tradicionalnom budnicom gradskim ulicama najavili drniški glazbari. U spomen na njihovih 150 godina djelovanja na kući Štrkalj otkrivena je spomen ploča, na mjestu odakle je 11 glazbara krenulo na prvi koncert što je održan 16. kolovoza 1864. godine .

Središnje misno slavlje u povodu blagdana sv. Roka s tradicionalnom procesijom gradskim ulicama predvodio je generalni vikar šibenske biskupije mons. Marinko Mlakić. Misa je služena u obnovljenoj crkvici sv. Roka pa je ujedno obavljen blagoslov crkve, oltara i slike sv. Roka.
U popodnevnim satima proslava Dana grada nastavljena je svečanom sjednicom Gradskog vijeća na kojoj su se vijećnicima i brojnim gostima obratili gradonačelnik Josip Begonja i predsjednik Gradskog vijeća Ante Galić.

U svom izlaganju gradonačelnik Begonja osvrnuo se na projekte i aktivnosti koji su okončani ili su započeti u proteklih dvanaest mjeseci, naglasivši:

{play}images/audio2/Begonja_Roko_internet.mp3{/play}

Gradonačelnik podsjetio i na projekte koji su pokrenuti u suradnji s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost na obnovljivim izvorima energije, na izgrađene sportske trene te mrtvačnice u gotovo svim većim naseljima.
Najveći infrastrukturni projekt je uređenje Poljane na kojoj je danas omogućen i besplatan pristup internetu u sklopu projekta HOT-SPOT. Uređenje je s 2.000.000,00 kuna pomoglo Ministarstvo regionalnog razvoja, dok Grad iz svog proračuna izdvojio je 1.000.000,00 kuna.

Od projekata koji su započeti, gradonačelnik Begonja izdvojio je daljnju modernizaciju javne rasvjete za što je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost osigurao 1.250.000,00 kuna, a Grad Drniš 700.000 kuna kojim su uz preostale dijelove samog grada obuhvaćeni i naselja Badanj i Siverić. Izrazio je nadu i za polivalentnu dvoranu u sklopu Doma kulture koja se gradi više od 30 godina iznaći 2.000.000,00 kuna kako bi se stavila u funkciju, te 350.000,00 kuna za dovršetak započetog uređenja velike gradske vijećnice.

Sve aktivnosti umjerene su na zaustavljanju osipanja broja stanovnika koji ih je između dva zadnja popisa čak 1000 stanovnika manje, depopulacija se nastavlja i dalje lani je bilo 54 ređenih i 130 umrlih, kazao je Begonja i dodao kako Grad iz svog proračuna i dalje izdvaja naknade za novorođenu djecu, za 1. i 2. dijete po 5.000 ,00 kuna, za 3. dijete 12.000,00 kuna, te 4. i svako daljnje po 18.000,00 kuna. Ujedno je najavio kako Gradskom vijeću će predložiti da od naredne godine obiteljima s četvero i više djece bude za 4. i svako daljnje dijete osiguran besplatan smještaj u drniškom dječjem vrtiću.
Osim ovog doprinosa iz gradske blagajne i svi projekti usmjereni su ka zaustavljanju negativnog omjera rođenih i umrlih na našem području, kazao je J. Begonja :

{play}images/audio2/Begonja_Roko_internet2.mp3{/play}

Osim čelnih ljudi Grada Drniša okupljene pozdravili su šibensko kninski dožupan Zoran Smolić i drniški župnik fra Petar Klarić.

Na svečanoj sjednici tradicionalno uručene su ovogodišnje nagrade Grada Drniša. Povodom zlatnog jubileja redovništva skupna Nagrada Grada Drniša dodijeljena je trojici ovdašnjih franjevaca: fra Frani Samodolu, fra Milanu Ujeviću i fra Petru Pletikosi.
Zbirnu nagradu dobilo je i troje višestrukih dobrovoljnih darivatelja krvi: Gorka Buljević za 45 puta, Antun Vukičević za 74 i Šime Lapić za 70 puta nesebičnog darivanja krvi. Nagrada Grada Drniša dodijeljena je i Košarkaškom klubu DOŠK za 40 godina aktivnog djelovanja na razvoju sporta na ovom području. Dok Plaketa Grada Drniš pripala je Karate klubu Drniš povodom 30 godina djelovanja i promicanja sporta i Kulturno umjetničkoj udruzi Miljevci povodom 10-te obljetnice aktivnog rada.

Proslava je i ove godine trajala tri večeri, a počela slavljeničkim koncertom Gradskog puhačkog orkestra u četvrtak, u petak koncert je održao i tamburaški orkestar Krste Odaka, a završnica trodnevne proslave Dana grada bila je fešta uz nastup splitskog pjevača Guliana na igralištu malih sportova na Podvornici.

 


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background