Danas započinje trodnevna proslava Dana grada

- 14. kolovoza 2014.

Koncertom Gradskog puhačkog orkestra Drniš večeras započinje trodnevna proslava Dana grada i blagdana drniškog zaštitnika sv. Roka.

Cjelovečernjim koncertom koji je najavljen za 22 sata na igralištu za male sportove na Podvornici, drniški glazbari ujedno će obilježiti 150 godina djelovanja. Tom prigodom podijelit će se plakete Hrvatskog sabora kulture sadašnjim glazbarima za 10,20, 30 i 40 godina sviranja u drniškom orkestru. Poslije koncerta je zajedničko druženje bivših i sadašnjih glazbara gdje će biti uručene i zahvalnice svima onima koji su zaslužni za rad drniških puhača.

Sutra na blagdan Velike Gospe tradicionalno koncert za Drnišane priređuje Tamburaški orkestra Krste Odaka. Pod ravnanjem dirigentice Milke Tomić nastupit će u predvorju Gradskog muzeja s početkom u 21 sat.

Proslava Dana grada i drniškog patrona u subotu 16. kolovoza započet će kao i svake godine budnicom drniškim ulicama u izvedbi Gradskog puhačkog orkestra Drniš. Dok izaslanstvo Grada Drniša predvođeno gradonačelnikom Josipom Begonjom i zamjenikom gradonačelnika Nikolom Lovrićem te predsjednikom Gradskog vijeća Grada Drniša Antom Galićem u 8.00 sati položit će cvijeće i zapaliti svijeće podno spomen križa kod župne crkve Gospe od Ružarija u znak sjećanja na sve poginule branitelje i civilne žrtve rata Domovinskog rata.

Potom u 9 sati gradonačelnik Josip Begonja otkrit će spomen ploču na kući obitelji Štrkalj u središtu grada, odakle je stasala drniška glazba prije 150 godina . Prvi nastup naši glazbari imali su upravo na blagdan sv. Roka 16. kolovoza 1864.godine.

Drnišani inače kao svog zaštitnika Sv. Roka štuju od 1734. kad su sagradili kapelicu u spomen na sveca koji je grad obranio od kuge koja je harala od 1731. do 1732.

Proslava drniškog zaštitnika u drniškoj župi večeras u susret blagdanu nastavlja se duhovnom pripravom. Pobožnosti u crkvici sv. Roka započinje u 18 sati i 30 minuta molitvom krunice , a potom misom od 19 sati koju predvodi drniški župnik fra Petar Klarić .Sutra zadnjeg dana trodnevnice pobožnost predvodi župni vikar fra Mario Radman. U subotu na sam blagdan sv. Roka prva jutarnja misa u 6. 30 sati, središnje koncelebrirano misno slavlje s procesijom u kojoj će se svečev kip nositi ulicama grada započinje od 9.30 sati. Ove godine i središnje misno slavlje održava se u crkvici sv. Roka, predvodi ga generalni vikar šibenske biskupije mons. Marinko Mlakić koji će tom prigodom obaviti blagoslov obnovljene crkve, oltara i slike sv. Roka. Završna misa je u 19 sati uz tradicionalni blagoslov djece ,a predvodit će je fra Jakov Begonja, gvardijan samostana Gospe od Zdravlja iz Splita.

U popodnevnim satima u glazbenoj školi Krste Odaka u 17.30 sati održat će se i svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Drniša kojoj će uz vijećnike biti nazočni i gosti iz političkog, gospodarskog kulturnog i društvenog života grada i Županije, predstavnici susjednih gradova i općina te prijatelja Drniša . Na svečanoj sjednici tradicionalno će biti će uručene ovogodišnje nagrade Grada Drniša zaslužnim pojedincima i kolektivima . Svečanu sjednicu izravno možete pratiti u programu Radio Drniša.

Završnica proslave Dana grada je večernja fešta uz nastup splitskog pjevača Guliana na igralištu malih sportova na Podvornici.


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background