Sv. Roko u Drnišu: mise, procesije, vijenci i svijeće, svečana sjednica, koncert na Poljani

- 15. kolovoza 2018.

Drnišani slave svog patrona Svetog Roka. Misnim slavljima, polaganjem vijenaca, budnicom limene glazbe, svečanom sjednicom Gradskog vijeća i dodjelom priznanja laureatima, koncertom Crvene Jabuke.

Proslava drniškog zaštitnika Sv. Roka u drniškoj Župi Gospe od Ružarija večeras se, ususret blagdanu, nastavlja duhovnom pripravom.
Pobožnosti u zavjetnoj crkvici sv. Roka započinje u 18 sati i 30 minuta molitvom krunice, a potom misom od 19 sati koju će voditi drniški župnik fra Damir Ćiro Ćikara.
Sutra na sam blagdan sv. Roka prva jutarnja misa je u 6. 30 sati, potom u 07.30, te u 08.30 – sveta misa za bolesnike.

Središnje koncelebrirano misno slavlje s procesijom u kojoj će se svečev kip nositi ulicama Drniša započinje od 10 sati. Središnju misu u župnoj crkvi Gospe od Ružarija predvodit će fra Filip Mimica, dušebrižnik u Munchenu.

Poslije sv. mise nastavak procesije je ulicama grada do crkve sv. Roka. Tradicionalno sutra navečer na sam blagdan sv. Roka u 19 sati biti će blagoslov djece i završna misa koju će voditi drniški vikar fra Dejan Međugorac. Iz župe pozivaju vjernike da se u što većem broju okupe i proslave zaštitnika grada sv. Roka.

Dan grada i blagdan njegova patrona, Drnišanima će, 16. kolovoza, budnicom najaviti Gradski puhački orkestar Drniš, potom će u 9.30 sati izaslanstva predvođena čelnicima Grada Drniša položiti vijence i svijeće kod spomen križa ispred crkve Gospe od Ružarija u spomen na stradale hrvatske branitelje i civilne žrtve Domovinskog rata.

Sutra poslijepodne sa početkom u 17.30 sati najavljena je svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Drniša uz prijenos uživo u programu Radio Drniša.

Vijećnicima će ovom prilikom biti uručena i prijenosna tablet računala.

Tableti su nabavljeni za 16 gradskih vijećnika a iz gradskog proračuna izdvojeno je 40 tisuća kuna.  U gradskoj upravi izračunali su da je prosječan trošak pripreme, printanja i slanja papirnatih materijala vijećnicima po sjednici znatno veći te očekuju da će tableti uvelike isplatiti.

U nastavku sjednice biti će podijeljena i ovogodišnja gradska priznanja što se tradicionalno u prigodi Dana grada dodjeljuju zaslužnim pojedincima i kolektivima.

Ove godine Odlukom Gradskog vijeća o dodjeli javnih priznanja Grada Drniša koja je donesena na 9. sjednici Gradskog vijeća Grada Drniša dana 31. srpnja, dodjeljuju se dva javna priznanja i to: Nagrada Grada Drniša koja će biti dodijeljena Gradskom pjevačkom zboru “Neuma”, za veliki doprinos u kulturnom životu Grada Drniša. Nagradu će uručiti predsjednik Gradskog vijeća Ante Pleadin. Javno priznanje Nagrada za životno djelo Grada Drniša bit će sutra dodijeljeno časnoj sestri Mariji Nazareni Blažević za zapažene uspjehe i ostvarenja u zdravstvenoj i socijalnoj skrbi, te za humana djela na području Grada Drniša. Nagradu će uručit gradonačelnik Grada Drniša Josip Begonja.

Zabavni program kojim će Drnišani i njihovi gosti sutra proslaviti Dan grada i blagdan sv. Roka na Poljani započinje od 21 sat uz nastup grupe ‘Crvena Jabuka’, jednog od najvećih regionalnih pop-rock bendova, sa bezvremenskim hitovima koji su poznati brojnim generacijama.

Drnišani sv. Roka kao svog zaštitnika štuju od 1734. kad su sagradili kapelicu u spomen na sveca koji je grad obranio od kuge što je harala od 1731. do 1732.


Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background
hrCroatian