STARA PRIČA: Škola počinje prijevoz učenika putnika nije riješen

- 30. kolovoza 2012.

Školska godina započinje u ponedjeljak a prijevoz učenika putnika još nije definiran. Javila su se dva problema.

Prvi je posljedica blokade Autotransporta Šibenik. Zbog duga od 64 milijuna kuna Porezna uprava ATP-u je blokirala račun pa autobusi te tvrtke od jučer uopće ne prometuju, zbog čega je u prekidu i linija Šibenik-Drniš-Knin. Taj javni linijski prijevoz koristili su brojni srednjoškolci. Osim za pohađanje nastave u Drnišu, brojni učenici sa drniškog područja koristili su ga za pohađanje nastave u Kninu i Šibeniku. Đaci sa područja primjerice Pakova Sela, Pokrovnika ili Oklaja ostali su uopće bez autobusne linije kao i oni s područja Miljevaca koji idu prema Šibeniku.

Postojala je naime do prije par dana redovna linija ATP-a kojom su se uz srednjoškolce vozili i drugi građani koji bi kupili kartu na autobusnom kolodvoru u Šibeniku. Ta linija bi išla iz Šibenika, navraćala u Radonić, pa redom Goriš, Pokrovnik, Pakovo Selo i Miljevci. Vozila je 6 puta dnevno tj. 3x iz Šibenika i 3x iz Miljevaca.

U ATP-u su tvrdili da im je ta linija nerentabilna (malo učenika, malo ostalih putnika) stoga je Grad Drniš uz sufinanciranje pokazne karte učenika u visini od 30%, na ime nerentabilnosti linije još ATP-u plaćao cca 15.000,00 kn mjesečno samo da ju ne ukine.

Istovremeno ni sa prijevoznicima koji su prošle školske godine prevozili đake sa pravaca gdje ne postoji javni prijevoz na području Grada Drniša, još nije sklopljen aneks ugovora o prijevozu

Problem međugradske povezanosti pokušava riješiti Šibensko kninska župnija. Ukoliko županijska uprava organizira poseban javni autobusni prijevoz, šibenski Autotransport izgubit će licencu za taj prijevoz. Dolazi u pitanje opstojnost trvtke ali i oko 190 radnih mjesta. Zbog toga je župan Goran Pauk uputio upit resornom ministarstvu o mogućnostima rješenja problema a bez gubitka licence.

TKO ĆE SUFINANCIRATI I U KOJEM IZNOSU MJESEČNE UČENIČKE KARTE?

Drugi problem je taj što još nije poznato ni tko će u kolikom iznosu sufinancirati mjesečne učeničke pokazne karte.

Vlada Republike Hrvatske prošlog tjedna donijela je Odluku o sufinanciranju prijevoza za srednjoškolce, ali samo za one učenike koji imaju na raspolaganju već organizirani javni linijski prijevoz, bilo autobusni bilo vlakom.
Za Drniš trenutno to znači da će Vlada dijelom plaćati samo prijevoz učenika iz pravca Splita koje prevozi Promet Split. S obzirom da ATP više ne vozi, trenutno na drniškom području jedini javni linijski prijevoz je onaj Prometa Split, odnosno Split Drniš Knin.

Nadalje, Vlada neće sufinancirati one linije koje je Grad Drniš samostalno ugovorio sa prijevoznicima za prijevoz učenika, primjerice sa područja Miljevaca, Sedramića, Parčića, ili gornjeg Siverića, kao ni onim učenicima koji žive unutar 5 kilometara udaljenosti od škole.
Prijevoz srednjoškolaca sa područja Grada Drniša koji pohađaju drnišku srednju školu prijašnjih godina bio je za učenike besplatan i to zahvaljujući tomu što je Šibensko kninska županija sufinancirala je 20% mjesečne karte, a ostatak od 80% financirao je Grad Drniš iz svog proračuna.
Za tu su se namjenu izdvajala znatna sredstva. U jednoj proračunskoj godini sve skupa oko milijun kuna. No neslužbeno se doznaje da županija više nema namjeru pokrivati tih 20 posto troškova prijevoza.

Na zahtjev gradonačelnika Drniša Ante Dželalije predsjednik Gradskog vijeća Grada Drniša Josip Begonja sazvao je za sutra poslijepodne izvanrednu sjednicu drniškog Gradskog vijeća.
Jedina točka dnevnog reda je sufinanciranje prijevoza srednjoškolaca za razdoblje od rujna do prosinca ove kalendarske godine. Ovo je već treći puta da se zbog istog problema saziva izvanredna sjednica Gradskog vijeća. 

Gradonačelnik Dželalija danas je od Županije Šibensko kninske zatražio da se sutra najkasnije do 12 sati očituje hoće li će iz županijskog proračuna biti izdvojena sredstva za prijevoz učenika putnika za razdoblje od rujna do prosinca 2012. Godine, kao što je to bilo proteklih školskih godina.

Na pitanje, što ako županija zaista odustane od svog udjela u sufinanciranju, kako će se i od kuda namaknuti taj nedostatak sredstava, u ovom trenutku nema odgovora.

STARI PROBLEM: GRAD DRNIŠ NEMA JAVNI LINIJSKI PRIJEVOZ 

Dodajmo kako na natječaje koje je Grad Drniš objavljivao za koncesije za javni linijski prijevoz u nekoliko navrata prijašnjih godina nije se nitko od prijevoznika javljao tvrdeći da su im linije nerentabilne.

Svojevremeno bilo je riječi i o doregistraciji Komunalnog poduzeća RAD za javni linijski prijevoz putnika. Takvu odluku usvojilo je Gradsko vijeće Grada Drniša, no ista od strane komunalnog poduzeća-nije provedena. Zašto to u većinskom vlasništvu grada komunalno poduzeće nije odluku Gradskog vijeća provelo ostaje također nepoznato.

No, problem prijevoza stari je problem Grada Drniša nakon završetka Domovinskog rata, a koji bi se zapravo vrlo jednostavno mogao riješiti.

U zadnje tri proračunske godine, za sufinanciranje prijevoza srednjoškolaca Gradsko vijeće osiguralo je oko dva milijuna kuna a županija oko 450 tisuća kuna. Da je kojim slučajem Grad Drniš krenuo s vlastitim prijevozom pa svake godine kupio po jedan polovni autobus s tridesetak mjesta, te na taj način uspostavio redovnu liniju npr. za Miljevce sada bi i država sufinancirala tu liniju odnosno sufinancirala bi prijevoz učenika prema utvrđenom kriteriju iz svoje nedavno donesene Odluke o sufinanciranju prijevoza srednjoškolaca. Svakako da bi plaćali i roditelji kao što to plaćaju u većini gradova i općina u RH, ali bi im djeca imala siguran i redovan prijevoz do škole. Možda bi i manje bilo onih koji svoj problem prijevoza rješavaju stopiranjem, a naplaćivale bi se karte i od drugih građana koji bi koristili prijevoz za doći u Drniš na posao, u liječnika ili slično.
Mini autobuse s tridesetak mjesta mogli bi koristiti i klubovi, udruge i društva koji skupo plaćaju iznajmljivanja autobusa za svoja gostovanja ili izlete a ujedno bilo bi i zaposleno par djelatnika/vozača.

 

ucenici_putnici


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background