Srednjoškolcima putnicima prijevoz za naredni tjedan osiguran kao i prošle školske godine

- 31. kolovoza 2012.

Izvanredna sjednica Gradskog vijeća Grada Drniša koju je na zahtjev gradonačelnika Ante Dželalije za danas poslijepodne bio sazvao predsjednik mr. sc. Josip Begonja odgođena je, priopćeno je tako iz drniške Gradske uprave. Razlozi odgađanja u priopćenju nisu navedeni. Jedina točka dnevnog reda trebalo je biti sufinanciranje prijevoza srednjoškolaca za razdoblje od rujna do prosinca ove kalendarske godine.

Razloge sazivanja ali i odgađanja sjednice naveo je predsjednik Gradskog vijeća mr. sc. Josip Begonja:

– “Za samo sazivanje izvanredne sjednice bitna su tri detektirana problema. Prvi je blokada ATP-a Šibenik zbog financijskih problema, pa je bila zbog toga u prekidu linija Šibenik Drniš Knin. Drugi problem je odluka Vlade RH glede kriterija sufinanciranja prijevoza srednjoškolaca u dijelu koji se odnosi na prijevoz učenika koji žive manje od pet kilometara od grada Drniša, a treće je to što od Županije tj. župana Gorana Pauka još nismo dobili odgovor na upit gradonačelnika Ante Dželalije hoće li Županija iz svoga proračuna sufinancirati prijevoz srednjoškolaca kao što je to bio slučaj prijašnjih godina.

No s obzirom da oko svega postoji još puno nepoznanica, nakon konzultacije s gradonačelnikom Antom Dželalijom koji je i zatražio sazivanje izvanredne sjednice, danas samo donijeli odluku da će se učenici naredni tjedan prevoziti na način kako je to bilo i prošle školske godine. Dakle, sljedeći tjedan bit će organiziran prijevoz srednjoškolaca po starom bez obzira tko će biti prijevoznik”, kazao je Begonja.

 

“Gradonačelnik Grada Drniša Ante Dželalija privremeno je dogovorio prijevoz učenika srednjoškolaca na području Grada Drniša, a sve u svrhu omogućavanja normalnog odvijanja nastave počevši od 03. rujna. Termini polaska i odlaska učenika ostaju isti kao i do sada”, priopćili su danas iz Ureda gradonačelnika.

Ujedno je priopćeno i da je Gradonačelnik Dželalija od Županije Šibensko kninske zatražio da se očituju hoće li će iz županijskog proračuna biti izdvojena sredstva za prijevoz učenika putnika za razdoblje od rujna do prosinca 2012. godine. Županija se još uvijek nije očitovala.

 

Kao rijetko gdje u Hrvatskoj prijevoz srednjoškolaca sa područja Grada Drniša koji pohađaju drnišku srednju školu prijašnjih godina bio je za učenike besplatan i to zahvaljujući tomu što je Šibensko kninska županija sufinancirala 20% mjesečne karte, a ostatak od 80% financirao je Grad Drniš iz svog proračuna. U jednoj proračunskoj godini sve skupa iznosilo je to oko milijun kuna.

Ukoliko Šibensko kninska županija odustane od svoga dijela sufinanciranja na pitanje ima li u drniškoj gradskoj blagajni dovoljno novca da Grad Drniš u punom iznosu od 100 posto plati srednjoškolcima prijevoz predsjednik Gradskog vijeća Josip Begonja je danas za Radio Drniš kazao:

– “Proračun se prema mojim saznanjima ne puni kako smo očekivali. Očito ćemo morati neke druge rashode koje smo planirali odgoditi za neka druga vremena kako bi taj novac preusmjerili za prijevoz srednjoškolaca. Grad Drniš teško da će moći nastaviti sa ovakvim modelom financiranja u 2013. godini, i mislim da će se roditelji ipak morati uključiti u određenom postotku u sufinanciranje prijevoza svojih đaka”, rekao je Begonja.

Problem prijevoza ne samo učenika već i ostalih građana na području Grada Drniša stari je problem. Grad Drniš u dva je navrata do sada raspisivao natječaj za koncesije za javni linijski prijevoz na koje se prijevoznici nisu javljali tvrdeći da su linije nerentabilne.

Gradsko vijeće Grada Drniša donijelo je Odluku o doregistraciji Komunalnog poduzeća RAD za javni linijski prijevoz putnika. No ista od strane komunalnog poduzeća nije provedena. Zašto to u većinskom vlasništvu grada komunalno poduzeće nije odluku provelo upitali smo predsjednika gradskog vijeća Josipa Begonju.

– “Ja mogu u svezi toga izraziti samo svoje osobno mišljenje, te mišljenje vijećnika HDZ-a. Smatramo da jedino na taj način, uspostavljanjem vlastitog pogona, moguće je kvalitetno riješiti ovaj problem koji nije nimalo jednostavan, a financijski je zahtjevan. Oko 700 tisuća kuna godišnje iz vlastitog proračuna izdvojimo za prijevoz učenika, a ako tomu dodamo dio koji je do sada davala županija onda je to oko milijun kuna, dakle riječ je o znatnim sredstvima. Zašto to nije riješeno nije mi jasno, ali mislim da se nedostatak političke volje osjeti u zraku, da se tako izrazim. Držim da će se s vremenom uvidjeti da je to jedini pravi način rješavanja ovog problema. Da smo kojim slučajem rješavanju problema prijevoza na taj način pristupili prije tri godine, imali bi danas vlastiti pogon sa bar dva mini-busa po nekih tridesetak mjesta i na bolji način bi što je nedvojbeno, bio riješen prijevoz ne samo srednjoškolaca nego i ostalih građana koji gravitiraju Drnišu, a za to im treba javni linijski prijevoz”, kazao je Begonja.

skola_znak


MIŠLJENJA ČITATELJA

OSTAVITE ODGOVOR

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background
hrCroatian