Srednjoškolci iz Drniša u posjeti gradu heroju

- 22. studenoga 2011.

U organizaciji Srednje škole Ivana Meštrovića drniški srednjoškolci išli su na dvodnevni izlet u Vukovar, povodom obilježavanja 20. godišnjice pada Vukovara u Domovinskom ratu.

Voditeljica organizacije ovog izleta za učenike gimnazijskog, ekonomskog i elektrotehničkog usmjerenja bila je Marija Ramljak prof. kemije i biologije, a pratnja na izletu bila joj je Ljiljana Bjegović, prof. tjelesne kulture.

Putovanju u Vukovar odazvalo se 48 učenika. Cilj izleta bio je pridružiti se ostalim hodočasnicima iz čitave Hrvatske u dostojanstvenom obilježavanju vukovarskog stradanja u Domovinskom ratu.

Prof. Marija Ramljak prepričala nam je putovanje i dojmove. Na put su krenuli 18. studenog u večernjim satima sa autobusnog kolodvora Drniš. Nakon višesatne vožnje, uz nekoliko usputnih stajanja, u jutarnjim satima stigli su u Borovo naselje.

– “Na Trpinjskoj cesti su nas dočekali branitelji, među njima i poznati vukovarski branitelj Tomislav Josić. Učenicima je detaljno objasnio zašto je Trpinjska cesta prozvana “Groblje tenkova”, jer je tu zaustavljena oklopna sila JNA i uništeno na desetke srpskih tenkova i oklopnih transportera. Učenici su imali priliku fotografirati se na jednom takvom tenku. Također smo susreli našeg poznatog domoljubnog pjevača Marka Perkovića Thompsona, višegodišnjeg prijatelja Tomislava Josića i svi smo se zajedno fotografirali. Položili smo vijence i zapalili svijeće ispred Spomen doma i dostojanstveno sudjelovali u svečanom mimohodu.

Po dolasku u Vukovar, krenuli smo prema bolnici. Prema dogovoru s predsjednicom Turističke zajednice grada Vukovara, pridružila nam se turistička voditeljica Anamarija Sivrić. Sam podrum predstavlja muzej sa kronologijom događanja tijekom opsade Vukovara. Na samom ulazu u bolničke sobe prikazana je projekcija o stravičnim događanjima.

Zapalivši svijeće, krenuli smo prema Spomen domu na Ovčari jer je takav bio križni put žrtava stradanja. Dom je otvoren 20. studenog 2006. u hangaru, gdje su prije 19 godina zajedno dovedeni i nasilno zatočeni civili, ranjenici vukovarske bolnice i osoblje. Prostorija u kojoj se nalaze njihove slike je zamračena, a slike se naizmjenice pale i gase što simbolizira da su zauvijek u našem sjećanju. Uslijedio je posjet Ovčari, najvećoj masovnoj grobnici u poslijeratnoj Europi, gdje je 20. studenog 1991. mučki ubijeno 200 ljudi nesrpske nacionalnosti, a 61 osoba se još smatra nestalom. Te su osobe zatim masakrirane, čime je prekršeno međunarodno humanitarno pravo i učinjen je zločin protiv čovječnosti, stravičan čin mržnje, nehumanosti i najnižih ljudskih strasti.

Uz spomenik na kojem se nalazi golubica slomljena krila položili smo vijenac, zapalili svijeće i u tišini se pomolili. Prisjećanjem na te mučki i podlo ubijene žrtve, kao i na ostale koji su svoj život dali za Domovinu, malo kome od učenika nije zastao dah”, ispričala nam je osobne dojmove ali i one učeničke profesorica Marija Ramljak.

Potom su Drnišani krenuli prema Spomen križu, monumentalnom kamenom spomeniku hrvatskih branitelja. Uslijedio je odlazak na najposjećenije vukovarsko groblje, Memorijalno groblje žrtava iz Domovinskog rata.

– “Turistička voditeljica nam je detaljno objasnila strukturu groblja. Na jednom dijelu prostire se 938 bijelih križeva od kojih svaki simbolizira jednu žrtvu te su namijenjeni i za one žrtve koje još nisu pronađene ili su neidentificirane. Spomenik koji se nalazi u središtu izrađen je tako da sa svih strana možemo vidjeti križ, pa čak i onda kada se promatra iz zraka. U njemu se nalazi vječni plamen, odnosno vatra koja se nikada ne gasi. Nakon što smo poslušali voditeljicu, položili smo vijenac i zapalili svijeće u ime naše škole. Među grobovima se isticao onaj u kojemu vječno počiva Blago Zadro koji je po izbijanju krvave Bitke za Vukovar, zbog svojih izuzetnih organizacijskih sposobnosti i hrabrosti preuzeo zapovijedanje obranom čitavog Borova Naselja. Bio je hrabar i odlučan zapovjednik koji je u borbu kretao prvi, no iz jedne se nije vratio. Poginuo je 16. listopada 1991. godine blizu Trpinjske ceste, pokošen rafalom iz puškostrojnice, dok je junački vodio svoje suborce u akciju.

Potom smo svi zajedno prošetali vukovarskim glavnim trgom i glavnom ulicom, u kojoj se, kao u dva različita svijeta, sukobljavaju iznimno lijepo obnovljene zgrade, ali i one koje svojim razrušenim zidovima pričaju potresnu priču o stradanjima koje hrvatski narod ne smije nikada zaboraviti. Napustili smo Grad heroj, svatko u svojim mislima, sretni jer je Vukovar slobodan, ali i neizmjerno tužni zbog zločina koji su se dogodili i koji se nikada ne smiju zaboraviti”, istaknula je prof. Ramljak.

Uslijedio je odlazak u Osijek, učenici su upoznali povijesnu jezgru grada, katedralu i ostale znamenitosti. Sutra su posjetili i Đakovo.

srednjoskolci_vukovar1

srednjoskolci_vukovar_2

srednjoskolci_vukovar_3

srednjoskolci_vukovar_4


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background