Smanjena cijena komunalnog doprinosa za legalizaciju kuća

- 15. ožujka 2013.

Odlukom drniškog Gradskog vijeća umjesto dosadašnje osnovice za obračun komunalnog doprinosa u iznosu od 30 kuna po kubnom metru, osnovica za obračun komunalnog doprinosa kod legalizacije bespravno izgrađenih objekata u Drnišu za sve tri gradske zone bit će 25 kuna po kubnom metru, koja se množi s pripadajućom koeficijentima za svaku pojedinu zonu.
Omogućeno je i plaćanje u ratama a građani koji budu jednokratno platili komunalni doprinos ostvarit će dodatni popust od 25 posto.
Primjerice za obiteljsku kuću od 280 metara kubnih komunalni u I. zoni komunalni doprinos je do sada iznosio oko 9 tisuće i 400 kuna, a novom odlukom cijena je niža za oko tisuću i petsto kuna odnosno iznosi oko 7 tisuća kuna. A ako se komunalni doprinos plati odjednom uz ostvarenje popusta od 25 posto, cijena se još dodatno spušta na nekih 5 tisuće i 350 kuna. Što je po novoj odluci gradskog vijeća ušteda za građane od oko 4 tisuće kuna.

– “Puno veće stavke su druge naknade koje građani moraju platiti prilikom legalizacije poput geodeta i arhitekata, što ovisi naravno o veličini objekata kojeg treba legalizirati. Naime, u ukupnoj masi troškova dio koji se odnosi na komunalni doprinos i do sada je na području Grada Drniša bio gotovo najmanji u odnosu na druge gradove, ali svaka kuna danas puno znači pa ćemo građanima koliko možemo pomoći.
Do sada je prijavljeno stotinjak zahtjeva, a još toliko očekujemo do konca lipnja. Mislim da će kod nas ipak mahom biti riječ o legalizaciji pomoćnih objekata, garaža i drvarnica.
Smanjenjem ovog javnog davanja nismo puno proračun gotovo ništa oštetili jer smo neke druge obveze plaćanja komunalnog doprinosa uveli, a to je komunalni doprinos na infrastrukturu. Za razliku od drugih sredina kod nas se do sada nije plaćala naknada za npr. postavljanje od strane javnih tvrtki kablova ili za recimo nedavno postavljanje magistralnog voda za plinofikaciju. Gradu Drnišu za to ništa nije plaćeno. Nemoguće je u bilo kojoj zemlji EU da koncesionar napravi bilo što a da pri tome nije platio komunalni doprinos lokalnoj zajednici kuda prolazi nekakav takav vod. Sukladno zonama ta će se infrastruktura ubuduće plaćati i to (0,30×25,00 kn) 8 kuna po dužnom metru”, kazao je gradonačelnik Drniša Josip Begonja.

Rok za legalizaciju je do 30. lipnja ove godine.
Novac od komunalnog doprinosa biti će uložen u komunalnu infrastrukturu.

Legalizacija objekata


MIŠLJENJA ČITATELJA

OSTAVITE ODGOVOR

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background
hrCroatian