Brojni vjernici ovog vikenda na pobožnosti križnog puta

- 18. ožujka 2013.

Pokrovnik je prvo naselje na širem drniškom području koje je dobilo križni put na otvorenom .Svečanost blagoslova i otvaranja križnog puta upriličena je u subotuu nazočnosti vjernika s toga područja. Blagoslov , pobožnost križnog puta ,a potom i svetu misupredvodio je fra Ivan Čupić ,župnikŽupe Marijina uznesenjaiz Mrilović Zagore.

Kružni put u Pokrovniku

Križni put je pobožnost slavljenja Isusove muke, tj. njegovog puta od Pilatove sudnice do Golgote igroba,a ima dugu tradiciju u Katoličkoj Crkvi. Danas postaje križnog puta označavaju niz od četrnaest slika ili skulptura koje predstavljaju četrnaest različitih prizora Kristove pasije.Moleći Križni put vjernici se nastoje uživjeti u svaki Isusov korak , razmišljati o poruci muke i uklopiti je u svoj svakodnevni kršćanski život. Stoga je Korizma nezamisliva bez te lijepe pobožnosti.
U Pokrovniku dobrovoljnim prilozima i radom mještana ,uređen je križni put od pećine u podnožju brežuljka pa do vrha na kojem je podignuta mjesna Crkva svetog Mihovila arhanđela,jedna od najstarijih ovdašnjih crkvi , koja se spominje još 1298. godine . Na svakoj postaji podignut je kameni križ, a namjera je dodati i likovni prikaz svake postaje. No, rijetka su mjesta koja imaju križni put na otvorenom. Njima se sad priključio Pokrovnik.

Križni put u Pokrovniku

 U subotu je organiziran i biskupijski križni put za mlade,mladi iz cijele Šibenske biskupije propješačili su 23 kilometra. Ovogodišnji križni put vodio je od Crkve u Čavoglavama, preko izvora rijeke Čikole, Gradca, Otavica do Drniša. Završio je u večernjim satima u Drnišu svetom misom koju je predvodio drniški dekan fra Ivan Maletić.
Treću godinu za redom u sklopu manifestacije Dani kršćanske kulture 2013. ove je nedjelje pripremljen prigodno program na Meštrovićevoj glaviciu Ružiću. Započeo je križnim putem od recepcije Sakralno memorijalnog kompleksa Crkve Presvetog Otkupitelja do same crkve gdje je potom služena sveta misa. Križni put i misu predvodio je fra Jozo Jukić župnik župe Gradac. Nakon mise upriličena je projekcija filma ‘Opus 60’ i korizmeni koncert drniškog gradskog zbora Neuma. Na križnom putu u narodnim nošnjama sudjelovali su i KUD ‘Sveti lija’Kljaci i folklorni ansambl ‘Etno udruge Petrovo polje’ iz Gradca.
Jučer je i u drniškoj župi organizirana pobožnost križni put na otvorenom , od crkve drniškog zaštitnika sv.Roka ,preko središnjih gradskih ulica i Poljane do župne crkve Gospe od Ružarija. Križni put ,a potom i misu u Gospinoj crkvi u nazočnosti više svećenika i brojnih vjernika predvodio je župni vikar fra Mario Radman.

MIŠLJENJA ČITATELJA

OSTAVITE ODGOVOR

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background
hrCroatian