Sitaucija se normalizira, u petak novi snijeg, škole nema do ponedjeljka

- 8. veljače 2012.

Situacija u drniškom kraju po pitanju snijega, leda i prometa uvelike se poboljšala, a normalizira se stanje i u ostatku županije.

Nastava je odgođena do ponedjeljka u svim osnovnim i srednjim školama u županiji. Za petak prognostičari najavljuju novu snježnu mećavu.

Kako je jutro proteklo na drniškom području izvijestila nas je načelnica Stožera za zaštitu i spašavanje Grada Drniša Vlatka Duilo:

– Barem je bura popustila i nema više nanosa. Svi važniji cestovni pravci su otvoreni. Još uvijek ima odsječenih naselja, Štikovo je problem, do njih se danas probijamo, svih ovih dana do određenih ljudi tamo nismo uspjeli doći. Probijamo se i do Čolovića pod Čavnovkom gdje ima i djece a koji su potpuno odsječeni, nemoguće je to izvesti bez vojske i motornih saonica. I određenom broju građana čije su kuće na osami u Parčiću, Miočiću, Biočiću i Velušiću Gornjem danas ćemo dostaviti lijekove i osnovne živežne namirnice. Do sviju ćemo doći, nema razloga za zabrinutost, kazala je Duilo.

Prethodnih dana situacija je najteža bila u Općini Promina no danas se polako stvari vraćaju u normalu izvijestio nas je načelnik OPaul Cota:

– Danas moramo ponoviti neke pravce koji su bili prohodni ali ih je bura ponovno zatrpala poput Bogatića i Bobodola. Danas smo očistili Marasovine i Nečven. Idemo prema Radasima pokušati doći do Vucića. Moramo ponovno i do Lukara. Rastrgani smo na sve strane. Samo jedan stroj radi jer ostali zbog niskih temperatura nisu u pogonu. No nitko neće stati zaboravljen, kazao je načelnik Cota koji preporuča građanima da zbog najave novoga snijega za petak opskrbe se na vrijeme sa živežnim namirnicama.

Situacija se donekle popravila i na području Općine Ružić. Načelnik Josip Sučić kazao nam je kako su žiteljima koji žive u zaseocima na Moseću danas konačno dostavili hranu i potrepštine a tijekom dana trebali bi se probiti i do Buzova na Svilaji – na tom području cesta još uvijek nije prohodna a građanima će živežne namirnice dostaviti na magarcima. Ceste čiste tri kombinirke koje je angažirala ralica a važnije županijske pravce Županijska uprava za ceste.

Na području Općine Unešić šesti dan u snijegu su zameteni zaseoci Gornji Božići i Bakušići u Čvrljevu, Gvozdanići u Vinovu Gornjem, Pajići u Ljubostinju te Bošnjaci u Visokoj, kazao nam je načelnik Općine Branko Dželalija koji očekuje da će se uskoro probiti i do tih sela. Kako nam je kazao preostalo je za očiti još nekih 15-tak posto lokalnih nerazvrstanih cesta.

Zbog najava novoga snijega u petak i subotu Državna uprava za zaštitu i spašavanje apelira na sve službe na terenu i građane da pristupe intenzivnijem čišćenju snijega, posebice pješačkih zona te prilaza institucijama i ustanovama.

Građanima savjetuju da obnove zalihe namirnica, opreme za čišćenje i ostalog što smatraju da će im biti potrebno za nadolazeće dane, obzirom da se od petka poslijepodne te tijekom subote, prema najavama DHMZ-a, očekuje zamjetnije padanje i stvaranje novog snježnog pokrivača.

Svima koji nemaju izrazitu potrebu preporučaju da se ne upućuju na put, posebno ako nemaju odgovarajuću zimsku opremu. Građanima u područjima zahvaćenim vremenskim neprilikama savjetujemo da ostanu u svojim kućama i ne izlaze ako nije nužno kako bi se otklonile ili svele na najmanju moguću mjeru opasnosti od ozljeđivanja ili eventualnog smrzavanja sa smrtnim posljedicama.

Za sve značajnije događaje, posebno one u kojima zbog vremenskih neprilika može doći do ugrožavanja zdravlja i sigurnosti građana, upućuju građane da nazovu broj 112 kako bi im na najbrži način bila omogućena pomoć nadležnih službi.

Živimo u jednom od najhladnijih početaka veljače u posljednjih 50-tak godina. Jutros su temperature bile niže i od -20 stupnjeva.

Otkad se obavljaju mjerenja u kninskoj Meteorološkoj postaji od 1948. godine, ovo je najhladnija zima u Kninu. Najbliža po jakosti ovoj zimi bila je davne 1958. godine, ali je tada val hladnoće trajao samo tri dana, dok sadašnji vremenski uvjeti u Kninu traju već sedam dana a kraj polarnog vremena se ne nazire, budući da nove snježne oborine slijede za vikend, kazao je voditelj kninske Meteorološke postaje Dragan Stolić.

snig-26-01-2011-096


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background