Pakovačka bitka – 28 godina nakon

- 21. rujna 2019.

20. rujna 1991. godine u Domovinskom ratu uništen je neprijateljski tenk na relaciji Pokrovnik – Pakovo Selo.

Tim povodom brojna izaslanstva odala su počast poginulim braniteljima u Domovinskom ratu kod Središnjeg križa na mjesnom groblju u Pakovu Selu. Nakon toga otvoreno je spomen obilježje – tenk, također u Pakovu Selu, uz državnu cestu D-33, kao spomen na prvi uništeni tenk na dalmatinskom ratištu kada je zaustavljeno napredovanje 9. kninskog korpusa prema Šibeniku i Unešiću.

Okupljenima se prvi obratio predsjednik udruge 142. brigade Hrvatske vojske, pukovnik Dragan Radeljak: “Ovih dana zahvaljujemo i sjećamo se naših poginulih i preminulih suboraca, onih koji, nažalost, više nisu s nama, onih koji su dali najvrjednije i položili svoje živote na Oltar domovine. Poštovani suborci, sudionici akcije koju danas obilježavamo, nazvanu ‘Pakovačka bitka’, pripadnici 4. bataljuna 113. brigade, 4. gardijske brigade, MUP-a i dragovoljci – Vi koji ste na današnji dan prije 28 godina imali odlučnosti presresti neprijateljsku oklopnu mehaniziranu kolonu zloglasnog 9. kninskog korpusa na ovom prostoru Pakova Sela i Pokrovnika, kao i zaustaviti neprijateljski napad na smjeru Sedramić – Unešić, budite ponosni na svoj doprinos u sudbonosnim danima za naš drniški kraj, našu Zagoru i sam grad Šibenik”, te je dodao da je ova akcija kao i ostale koje su se odigrale na šibenskom bojištu tijekom Rujanskog rata, pokazala svu odlučnost hrvatskih domoljuba da obrane svoj kraj od agresora, a kasnije krenu u konačno oslobođenje okupiranih područja i uspostave državno-pravni poredak na cjelokupnom području Republike Hrvatske.

U svojstvu izaslanika predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića, okupljene je pozdravio državni tajnik Ministarstva hrvatskih branitelja Ivan Vukić i kazao: “Što vam reći, a da ne znate? Te bitke, na ovom prostoru, smo prošli zajedno. Ali, ima nešto što je tajna za hrvatsku javnost i što se vrlo malo artikulira. Bez obzira na to što smo izgubili dio terena u početku velikosrpske agresije i napada JNA svi moramo biti ponosni na ono što smo napravili kasnije. Ove bitke u Pakovu Selu, Sedramiću, na Šibenskom mostu – praktički smo išli srcem protiv čelika! Dragi prijatelji, nećemo dopustiti da se povijest mijenja jer znamo da je Domovinski rat u temeljima ove države i da su hrvatski branitelji, a pogotovo obitelji stradalih, poginulih i umrlih hrvatskih branitelja dali najviše što su mogli za ovu državu.”

Prigodni govor na svečanom otkrivanju Spomen obilježja održao je i gradonačelnik Grada Drniša Josip Begonja u svoje osobno ime, ali i u svojstvu izaslanika predsjednika Hrvatskog Sabora Gordana Jandrokovića: “Kazati nešto više nego što je kazano bilo bi i neumjesno, ali ono što je činjenica jest da smo ovdje danas ne samo zbog otvaranja ovog spomen obilježja, nego zbog vremena u kojem je goloruk narod zaustavio, možda ne najveću, ali među najvećim, u to vrijeme, vojnim silama u Europi. Upravo na krilima tog zajedništva, vjere i uz Božju pomoć obranili smo i oslobodili državu, stvorili je, a na nama je danas da ponovno na krilima zajedništva, vjere i uz Božju pomoć izgradimo suvremenu državu, državu u kojoj će mladi ostajati, raditi i izgrađivati je. Najveći doprinos, nesumnjivo je hrvatskih branitelja i njihovih ratnih zapovjednika. Naravno, najveći doprinos je, zapravo, žrtva onih koji su položili svoje živote, ono jedino što su imali na Oltar domovine, da bi mi danas bili ovdje gdje jesmo. S ovog mjesta mogu još samo uputiti riječi zahvale i neka im je vječna slava i hvala na svemu onome što su učinili za hrvatski narod.”

U ime predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović prigodni govor održao je njezin izaslanik brigadir Zdravko Vladanović: “Iz Zagreba donosim srdačne pozdrave i čestitke predsjednice Republike Hrvatske gospođe Kolinde Grabar-Kitarović koja se s ponosom i zahvalnošću prisjeća Pakova Sela i plemenite hrvatske mladeži iz ovog dijela Dalmatinske zagore koji su tog 20. rujna 1991. tih ratnih godina, cijelom svijetu pokazali svoju hrabrost i ozbiljnost, a hrvatski narod u cijelosti svoju društvenu i političku zrelost. Polaganje vijenaca i paljenje svijeća kod Središnjeg križa za hrvatske branitelje nije samo uobičajena protokolarna formalnost, to je u suštini javno očitovanje vlastitih osjećaja i izraz najdubljeg poštovanja prema našim ratnim prijateljima koji više nisu s nama na ovom svijetu s uvjerenjem da njihova žrtva nije uzaludna. To danas činimo šaljući poruku i gradu i svijetu da Hrvatska i njezine institucije njeguju uspomene na hrvatske branitelje, njezine stvaratelje i civilizacijske vrijednosti za koje je toliko hrvatskih branitelja položilo vlastiti život. Sudjelovali ste u veličanstvenom pothvatu kojem se divi cijeli civilizirani svijet. U teškim okolnostima velikosrpske agresije obranili ste vlastiti dom, vlastitu domovinu. Obranili ste čast, ponos i dostojanstvo ovog kraja vaših predaka, ribara i težaka. Neka ovaj tenk postane i ostane trajni podsjetnik na ono vrijeme u kojem je hrvatski narod iznjedrio slobodu te smjerokaz sadašnjim i budućim naraštajima koji će živjeti i prolaziti Pakovim Selom.”

Ravnatelj Hrvatskog narodnog kazališta u Šibeniku Jakov Bilić za kraj svečanosti pripremio je svoj recital, a nakon čega je uslijedilo otkrivanje spomen obilježja. Središnja proslava Spomendana Rujanskog rata održat će se u ponedjeljak u Šibeniku. Komemoracija kod spomenika na Baldekinu najavljena je u 17 sati nakon čega će svi okupljeni krenuti prema Trgu Pavla Šubića prvog, gdje će biti organiziran glazbeni program.


Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background