Drniš sudjelovao u programu ‘Europskog tjedna mobilnosti’

- 23. rujna 2019.

Povodom obilježavanja Europskog tjedna mobilnosti u našem gradu održana je biciklijada pod nazivom ‘Đir po Drnišu’. U biciklijadi je sudjelovalo dvadesetak građana, starijih i mlađih, a biciklirao je s njima i gradonačelnik Drniša Josip Begonja.

Europski tjedan mobilnosti održava se svake godine od 16. do 22. rujna. Ova europska inicijativa potiče male i velike gradove na uvođenje i promicanje održivih prijevoznih sredstava i pozivanje ljudi da iskušaju alternative vožnje automobilom.

Svake godine Europski tjedan mobilnosti fokusira se na određenu temu povezanu s održivom mobilnošću. Ove godine glavni poziv na djelovanje je: Krećite se s nama! Njime se u žarište stavlja ovogodišnja tema “Sigurno hodanje i biciklizam” i jasno naglašava vrlo često podcijenjen način kretanja: hodanje.

Hodanje i biciklizam zajedno čine aktivne načine kretanja. Kampanja potiče ljude na odabir aktivnih načina kretanja ili kombiniranje hodanja i biciklizma s javnim prijevozom. Osim prilagodljivosti, hodanje i biciklizam imaju i mnogih drugih prednosti, poput društvene i ekonomske pristupačnosti, pouzdanosti, ne proizvode emisije i imaju pozitivan učinak na naše zdravlje.

Dva dana nakon biciklijade održana je i promocija Sustava javnih bicikli u Gradu Drnišu, kojeg je Grad Drniš nabavio i implementirao tijekom 2018. godine dijelom iz projekta prekogranične suradnje “Adriatic Canyoning”, a dijelom iz sredstava Ministarstva turizma. Ovakvi sustavi javno dostupnih bicikla postaje sve popularniji način kretanja, kako među građanima tako i među turistima.

Prednosti uvođenja ovakvog sustava kretanja su višestruki. Opremljenost odredišta sustavom javnih bicikala pridonosi kreiranju moderne slike odredišta te promiče kulturu “bicikliranja” i održivost. Još jedna prednost sustava javnih bicikala je nepostojanje ograničenja u korištenju s obzirom na dob vozača, spol ili ekonomski status. Turistička odredišta uvođenjem sustava javnih bicikala smanjuju opterećenost javnog prometa te korisnicima pružaju zelenu alternativu u kretanju po odredištu.

Za vrijeme promotivne kampanje, podijeljene su tjedne članarina u visini od 100,00 kn, a zainteresirani građani su besplatno bacili đir biciklom.

Ujedno je u okviru ovog programa upriličen i Europski dan bez automobila, 22. rujna kada je za promet automobilima bio zatvoren dio centra Drniša.

Grad Drniš je jedan od 9 jedinica lokalne samouprave iz Republike Hrvatske koji se uključio u aktivnosti obilježavanja Europskog tjedna mobilnosti.

Sveukupno ove godine Europski tjedan mobilnosti obilježen je u 3002 grada i općine, u 50 različitih država Europe i svijeta.


Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background