Registar popisa birača – u Gradu Drnišu viška oko 2 tisuće birača?

- 8. siječnja 2013.

Grad Drniš sveukupno ima 8.717 birača, od kojih čak 1.036 nema važeće osobne iskaznice, 635 birača prijavljeno je na nepostojećim kućnim brojevima, dok 483 birača žive u 24 nepostojeće ulice. Podaci su to koje donosi Jutarnji list a koji je upravo Grad Drniš uzeo kao loš primjer nesređenog popisa birača u Hrvatskoj.
Jutarnji navodi kako prema popisu stanovništva iz 2011. godine na području Grada Drniša živi i čak osam osoba starijih od 100 godina, te 92 osobe u dobnoj skupini između 90 i 100 godina. Prema pisanju Jutarnjeg policija ovih dana provjerava postoje li zaista te osobe.
Kao najveći problem ističe se to što 1.036 Drnišana ima nevažeće osobne iskaznice što je postotak od 11,8 posto dok postotak na razini Hrvatske iznosi 8 posto. ‘Ti su ljudi brisani iz propisa birača’, tvrdi za taj dnevni list ministar uprave Arsen Bauk te dodaje: ‘Ako ubuduće žele glasovati valja im što prije napraviti osobne iskaznice’.
Na području Grada Drniša, dakle Drniš sa svojih 26 naselja, ukupno ima 434 ulice ali 24 službeno uopće ne postoje, a u tim nepostojećim ulicama prijavljena su 483 birača.
Još je gora brojka od 635 birača koji su prijavljeni na nepostojećim kućnim brojevima postojećih ulica, piše Jutarnji.
Kada se pomno pregledaju svi podaci na području Grada Drniša od ukupno 8 tisuća 717 birača sa popisa – viška je preko 2 tisuće birača, odnosno glasovati bi realno trebalo oko 7 tisuća.
Drniš nije iznimka. Slika je to Hrvatske u malome, s tim da je situacija još i gora u gradovima koji se nalaze uz granicu sa Bosnom i Hercegovinom.
Ministar Bauk naglašava da će u popis birača red uvesti pod svaku cijenu, kao i to da je 14. prosinca Zakon o registru birača u Saboru podržao i oporbeni HDZ.
Ujedno u Drnišu, navodi ministar, prema podacima MUP-a prijavljeno prebivalište ima nerealno veliki broj birača mlađe populacije u dobi od 18 do 22 godine. Pretpostavlja se da je riječ o građanima srpske nacionalne manjine iz okolnih sela koji žive u Srbiji ili Bosni, imaju doživotno važeću osobnu iskaznicu te u Hrvatsku mogu doći glasovati.
Bauk ističe kako je veliki problem neusklađenost podataka MUP-a i ostalih institucija. Pa je sljedeći korak Ministarstva uprave sređivanje Registra prostornih jedinica.
Cilj je da registar vodi Državna geodetska uprava a ne čak 106 ureda jedinica lokalne samouprave što otvara prostor za manipulacije.

Registar popisa birača


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background