Održano natjecanje: Promina je savršena za brdski biciklizam!

- 8. siječnja 2013.

Luka Šopić pobjednik je natjecanja u brdskom biciklizmu na Promini u kategoriji sport.
Od samog podnožja do vrha Promine (Čavnovka 1147) trebalo mu je 47:50:86.
Drugoplasirani biciklist bio je Marko Fržop koji je put prešao za 48:38 a trećeplasirani je Tonko Juras. Svi su članovi Brdsko biciklističkog kluba ‘Orlov krug’ iz Vodica, koji je bio organizator drugog kruga natjecanja Dalmatinske zimske lige. Prvi krug održan je prije mjesec dana u Pletikosićima kod Sinja. 

Sveukupno su na Promini sudjelovala 34 biciklista podijeljena u dvije kategorije, rekreativci i sport.

Od rekreativaca prvo mjesto osvojio je Johnny Kazija koji je utrku odvozio za 59:31:49. Drugo mjesto je osvojio Jure Škiljić koji je bio sporiji tek dvije seknude a treće Vjekoslav Juričin svi iz Pakoštana.
Među natjecateljima bila je i jedna žena, Maja Ena Ljuba članica ‘Orlovog kruga’ koja je trasu odvozila za 01:10:25. Najmlađi natjecatelj na Promini imao je 13 godina a najstariji 53 godine.

Prema riječima biciklista Promina im je omiljena destinacija za treninge sa rijetko tako dobro uređenim stazama za brdski biciklizam.

– “Promina je idealna za zimske treninge jer ima najduži uspon u našoj županiji. Blizu nam je i nigdje drugo ne možemo isprovocirati takav uspon kao ovdje. Odlično je poslužila za Dalmatinski zimski uspon kojega organiziramo po prvi put. Riječ je o natjecanju kojeg gotovo svi drugi krajevi Hrvatske imaju. Istra ima jako razvijenu zimsku ligu, Zagreb, Varaždinski kraj također, naime gotovo svi ozbiljni biciklistički klubovi koji se natječu u prvenstvu Hrvatske imaju te tzv. trening zimske lige. Dugo smo uopće dvojili hoćemo li organizirati natjecanje jer u Dalmaciji je ‘Orlov krug’ zapravo jedini ozbiljni klub koji se bavi brdskim biciklizmom. No kako je u zadnje vrijeme na utrkama koje mi organiziramo poput ‘Gabrin maraton’ ili ‘Vransko jezero’ prisutno sve više rekreativnih biciklista shvatili smo da je došlo vrijeme da se organizira natjecanje. Sve se više ljudi želi ovime baviti a zimska liga nije toliko teška kao utrke u kupu Hrvatske, dostupnija je rekreativcima jer staze nisu toliko tehnički zahtjevne pa je to i dobar način da se ovaj sport još više popularizira i približi onima koji se dvoume jesu li za natjecanja ili ne a inače voze biciklu”, kazao nam je Antonio Barišić iz ‘Orlovog kruga’.

‘Orlov krug’ ima namjeru Prominu prijaviti kao destinaciju za natjecanje u prvenstvu Hrvatske u usponu.
– “Zadnje tri godine u Hrvatskoj nije bilo tog prvenstva jer nijedan klub nije se htio uhvatiti u koštac za problemima koje prati organizacija takvog natjecanja. Ali nakon što je sada na Promini sve prošlo u redu vjerujem da ćemo se prijaviti na natječaj Hrvatskog biciklističkog saveza koji je još uvijek otvoren za državno prvenstvo u usponu i da ćemo organizirati utrku sa preko sto sudionika. Uvjeti ovdje su savršeni za brdski biciklizam”, rekao je Barišić.

Marko Fržop iz Vodica na Prominu se uspeo preko pedeset puta.
– “Prominu poznajem kao svoj džep. Sa tri strane ima odličan uspon. Ima preko 35 kilometara staza koje se mogu koristiti za biciklizam. Šteta da sve nisu označene. Nadam se da će naša natjecanja potaknuti da se rute označe, šteta bi to bilo ne uvrstiti i u turističku ponudu Drniša. Ovo je predivan kraj a biciklizam kako u Hrvatskoj tako i u svijetu sve više napreduje. Sve je više rekreativaca koji na taj način uživaju u prirodi, općenito se biciklizam kao i sport brzo i uspješno razvija. Bez obzira na krizu, bicikla se ne može proizvesti toliko koliko ih se može prodati”, istaknuo je Fržop.

U suradnji sa Planinarskim društvom ‘Promina’ Grad Drniš za sve je bicikliste organizirao zakusku u Planinarskom domu a prigodnim riječima pozdravila ih je zamjenica gradonačelnika Drniša Vlatka Duilo.

SVE FOTOGRAFIJE POGLEDAJTE NA NAŠOJ FACEBOOK STRANICI: Brdski biciklizam na Promini

Promina brdski biciklizam


MIŠLJENJA ČITATELJA

OSTAVITE ODGOVOR

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background
hrCroatian