Završena prva faza obnove Meštrovićeve ostavštine

- 8. siječnja 2013.

Dva mjeseca od potpisa ugovora privedeni su kraju radovi na krovištu škole i antimalarične stanice u Otavicama. Tako su nakon više od dva desetljeća nebrige ova dva vrijedna Meštrovićeva objekta zaštićena od daljnjeg propadanja. Osim što su oba dobila novi krov, riješena je i kompletna međukatna drvena konstrukcija u školi.
Radovi su vrijedni 416.000 kuna a sufinanciralo ih je Ministarstvo kulture sa 200.000 kuna, te županija Šibensko-kninska sa 50.000 kuna. Ostatak građevinskih radova, izradu troškovnika te troškove nadzora u sveukupnom iznosu od oko 200.000 kuna snosila je Općina Ružić.

Petropoljci će i dalje nastaviti sa obnovom Meštrovićeve baštine. U proračunu za 2013. godinu predviđeno je i novih 130.000 kuna za nastavak sanacije objekata, a projekt su prijavili i na trogodišnji program Ministarstvu kulture. Slijedeća faza sanacije je ugradnja građevinske stolarije, bez koje bi drvena građa međukatne konstrukcije, a i sami objekti i dalje bili nagrizani vremenskim prilikama. Petropoljska općina uskoro će pristupiti izradi troškovnika stolarije. Budući se objekti ovim projektom vraćaju u svoje prvobitno stanje bit će potrebno temeljito proučiti foto-dokumentaciju arhiva Muzeja Ivana Meštrovića kako bi se ugradila odgovarajuća replika izvorne stolarije.

prva-faza-Meštrovic-1

prva-faza-Meštrovic-2


MIŠLJENJA ČITATELJA

OSTAVITE ODGOVOR

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background
hrCroatian